دوشنبه 21 اردیبهشت 1405

نبض اقتصاد دوشنبه در چابهار می‌زند!

مدیر روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان منطقه آزاد چابهار در یادداشتی با تاکید بر اینکه تاجیکستان طی دو دهه گذشته همواره سعی بر برقراری ارتباط حسنه با کشورهای جنوبی خود داشته تا از این طریق بتواند با هزینه کمتری به آب‌های آزاد دست یابد، نوشت: تردیدی نیست که آینده اقتصاد کشور تاجیکستان در گرو توسعه روابط با ایران و البته بهره گرفتن از معبری مهم به نام منطقه آزاد چابهار است.

در یادداشت حسام الدین یوسفی آمده است: همان زمان که طالبان کنترل کابل را به دست گرفت، اشرف غنی به تاجیکستان گریخت. دولت دوشنبه که تلویحا حضور غنی در تاجیکستان را تائید کرده بود، در فاصله چند ساعت ابتدا اعلام کرد که اشرف غنی از طریق دوشنبه به کشوری ثالث رفته و سپس به کل، حضور و تردد رئیس جمهور مخلوع افغانستان در تاجیکستان تکذیب کرد. دلیل این تائید و تکذیب‌های مکرر، فراتر از مباحث سیاسی و دیپلماتیک ریشه در یک نقصان جغرافیایی دارد که تاجیکستان را به شدت به کشورهای همسایه نیازمند می‌کند؛ دسترسی به آب‌های آزاد.

تاجیکستان دست‌کم طی دو دهه گذشته همواره سعی بر برقراری ارتباط حسنه با کشورهای جنوبی خود داشته تا از این طریق بتواند با هزینه کمتری به آب‌های آزاد دست یافته و ضمن تامین و واردات کالای مورد نیاز، صادرات مواد خام و معدنی خود به بازارهای جهانی را هم تسهیل کند. این سیاست تعامل‌گرایانه از سوی دولت دوشنبه با دولت افغانستان نیز همواره برقرار بود و این کشور از طریق افغانستان به پاکستان و بنادر گوادر و کراچی می‌رسید. اینکه اشرف غنی نیز پس از سقوط دولت به تاجیکستان می‌رود، نشان از همین روابط حسنه دارد. اما اکنون که دولت افغانستان سقوط کرده و طالبان قدرت را در دست گرفته، شرایط برای تاجیکستان تغییر کرده است. از یک سو پناه دادن به اشرف غنی، روابط با طالبان را به خطر انداخته و از سوی دیگر حتی اگر این چالش برطرف شود، برقراری روابط دیپلماتیک با طالبان بسیار زمان‌بر خواهد بود.

حال که مسیر افغانستان و پاکستان برای دسترسی به آب‌های آزاد به مخاطره افتاده، تنها گزینه پیش‌روی تاجیکستان، کشور ایران و بندر چابهار است. مسیری سهل‌الوصول، امن و کم‌هزینه که تاجیکستان را به اقیانوس هند متصل می‌کند. بازخوانی این پرونده، پاسخگوی مراودات و تعاملات دیپلماتیک روزهای گذشته و تمایل بالای دولت تاجیکستان برای توسعه روابط با ایران است. تردیدی نیست که آینده اقتصاد کشور تاجیکستان در گرو توسعه روابط با ایران و البته بهره گرفتن از معبری مهم به نام منطقه آزاد چابهار است.

اما متمرکز شدن برنامه‌های اقتصادی تاجیکستان برای اتصال به زنجیره تجارت جهانی از مسیر ایران، فرصتی طلایی برای چابهار است که نه فقط کانال ترانزیتی تاجیکستان برای تجارت با جهان باشد که به تنها معبر ترانزیتی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه بدل شود. کشورهای ازبکستان، قرقیزستان و قزاقستان، تاجیکستان و ترکمنستان کشورهایی هستند که در مسیر توسعه اقتصادی قرار داشته و طی یک دهه گذشته همواره سیر صعودی اما آرام داشته‌اند. نگاهی به آمارهای اقتصادی این چند کشور در ۱۰ سال گذشته نشان می‌دهد که یک رشد اقتصادی پایدار را تجربه کرده‌اند و در این بازه زمانی هیچگاه رشد اقتصادی‌شان از چهار درصد کمتر نبوده است. هنگامی که رشد اقتصادی با هر نرخی پایدار می‌شود، نشان از تحول مثبت و بزرگی است که در یک منطقه یا کشور در حال تحقق است. حال این مجموعه کشورها که در مسیر توسعه و رشد قرار دارند، سهل‌ترین راه تبادل تجاری‌شان با جهان از مسیر چابهار است.

آخرین اخبار

تاکنون موردی از هانتاویروس در ایران گزارش نشده است

آفتاب‌‌نیوز : به گزارش روز دوشنبه از...

انگلیس و فرانسه میزبان ۴۰ کشور برای بررسی طرح نظامی درباره تنگه هرمز

به گزارش خبرآنلاین، از تارنمای شبکه خبری فرانس ۲۴،...

علت آلودگی جزیره خارک چیست؟

آفتاب‌‌نیوز : در روزهای اخیر، اخبار و...

جسد سرباز مفقود آمریکایی شناسایی گردید

طبق گزارش خبرآنلاین و به نقل از پایگاه خبری...

گزارش نخستین فرمانده سپاه درباره دلایل مخالفت با تابعیت سپاه تحت نظارت دولت

به نقل از خبرگزاری خبرآنلاین، جواد منصوری، نخستین فرمانده...

یک نظامی اسرائیلی در عملیات حزب الله کشته شد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مرکز...

نگاهی به جزئیات پاسخ مکتوب ایران به پیشنهادات آمریکا در روایت المیادین

بر اساس گزارش خبرآنلاین، منابع دیپلماتیک به خبرگزاری المیادین...

اصلاح بها و مصرف انرژی در کشور، اندیشه ای ناتمام

فروهر فرزانه استاد دانشگاه صنعتی شریف در خبرآنلاین...

پاسخ دامپزشکی به نگرانی‌ها درباره تامین مواد بسته‌بندی

به گزارش خبرآنلاین،علیرضا رفیعی‌پور - رئیس سازمان دامپزشکی کشور...

آغاز تخلیه مسافران از کشتی آلوده به «هانتاویروس»

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایسنا:...

کاهش موارد ابتلا به آنفلوآنزا در هفته هفتم سال

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایسنا:...

شهباز شریف: پاسخ ایران را دریافت کردیم/پاکستان متعهد به تلاش صادقانه برای صلح است

به گزارش خبرآنلاین، شهباز شریف ساعاتی قبل در مراسم...

بازهم کلاهبرداری با سهام عدالت/ جاماندگان فریب نخورند؛ فعلا ثبت‌نامی در کار نیست

طی سال‌های اخیر ارسال پیامک‌های جعلی با مضامین ابلاغیه...

سفیر پاکستان: مذاکرات ایران و آمریکا به پایان نرسیده‌اند

به نقل از خبرآنلاین، سفیر پاکستان در روسیه، «فیصل...

تحقیق جدید: مصرف تخم‌مرغ ممکن است که خطر آلزایمر را تا ۲۷ درصد کاهش دهد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : دیجیاتو:...

هواشناسی: رگبار و رعد و برق در تهران از سه‌شنبه

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایسنا:...

دارندگان دسته‌چک حتما بخوانند / قانون جدید بانک مرکزی برای این چک‌ها اجرا می‌شود

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، امکان استعلام اطلاعات...

فواید ورزش صبحگاهی برای سلامت

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مهر:...

قیمت جدید برنج ایرانی و خارجی در بازار/ رستگار: هیچ کمبودی نداریم

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حمیدرضا رستگار، رئیس...

فضانوردان آرتمیس ۲ برق برخورد شهاب سنگ به ماه را مشاهده کردند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپیس، چهار...

آراء جدید ژنرال عاصم منیر در مورد گفتگوهای ایران و ایالات متحده

بر اساس گزارش خبرآنلاین، ژنرال عاصم منیر اعلام کرد...

مترو و اتوبوس از فردا پولی می‌شود

آفتاب‌‌نیوز : امروز آخرین روز استفاده رایگان...

هواشناسی ۱۴۰۵/۰۲/۲۰/ ورود سامانه بارشی به ایران طی سه‌شنبه

آفتاب‌‌نیوز : صادق ضیاییان در گفت‌وگو با...

هواشناسی: جوی آرام در بیشتر مناطق کشور

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : صداوسیما:...

تبلیغات متنی