دوشنبه 11 آبان 1405

بودجه ۵ همت برای «مرکز ملی هوش مصنوعی»/ تأمین پردازنده‌های پیشرفته هوش مصنوعی برای دانشگاه‌ها و استادان

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، از تخصیص اعتبار به میزان ۵ همتی برای مرکز ملی هوش مصنوعی خبر داد. وی بیان کرد که هدف این است که پردازنده‌های گرافیکی و تراشه‌های با توان پردازش بالا به کشور وارد شده و در اختیار شرکت‌های خصوصی، نهادهای دانش‌بنیان، دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و اساتید فعال در حوزه تحقیقاتی هوش مصنوعی با قیمت مناسب قرار گیرد.

دکتر بهروز مینایی در حاشیه «اولین رویداد به‌کارگیری هوش مصنوعی در بخش تولید برق؛ تحولات و نوآوری‌ها» در گفت‌وگویی با ایسنا، با اشاره به جزئیات سند ملی هوش مصنوعی و برنامه هفتم توسعه در زمینه هوش مصنوعی، تصریح کرد که طبق این سند، تمام دستگاه‌ها موظف هستند در مدت ۶ ماه به تهیه و ارائه سند خاص خود بپردازند و آن را به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ارائه دهند. این اسناد در مرکز ملی فضای مجازی جمع‌آوری خواهد شد تا نگاشت نهایی سند ملی هوش مصنوعی در کشور تدوین گردد.

او همچنین به بیان برخی از مصوبات این حوزه پرداخت و اظهار کرد: تأسیس ۷ آزمایشگاه ملی به تصویب رسیده که از میان آن‌ها می‌توان به آزمایشگاه‌های ملی کوانتوم، زیست‌فناوری و مرکز آفرینش هوش مصنوعی اشاره کرد و آزمایشگاه هوش مصنوعی در سال جاری آغاز به کار خواهد کرد.

مینایی افزود که معاونت علمی ریاست‌جمهوری این مرکز ملی هوش مصنوعی را در چند لایه مدیریتی اداره خواهد کرد و بیان کرد: در قدم نخست، معاونت علمی به تسهیل و ایجاد زیرساخت‌های هوش مصنوعی در کشور کمک خواهد کرد و پردازنده‌های گرافیکی و تراشه‌های با قدرت پردازش بالا را به کشور وارد کرده و به نهادهای خصوصی و علمی با هزینه‌های مناسب عرضه خواهد کرد.

او ایجاد، گسترش و توسعه پلتفرم‌های اشتراک‌گذاری داده در کشور را یکی دیگر از اقدامات کلیدی در راستای توسعه هوش مصنوعی برشمرد و توضیح داد: بدون وجود داده، الگوریتم‌های هوش مصنوعی قادر به انجام کار مؤثری نخواهند بود و به همین دلیل ضرورت دارد همه نهادها طبق قانون «دوام» که به تصویب رسیده، داده‌ها و اطلاعات ملی را در اختیار دانشگاه‌ها و مراکز علمی قرار دهند.

مینایی همچنین لایه سوم حمایت‌های مربوط به هوش را مقیاس‌پذیری عمودی (Vertical Scaling) در زمینه هوش مصنوعی به شکل تخصصی عنوان کرد و گفت: این تکنولوژی در حوزه‌های سلامت، مالی و تجاری و همچنین در صنعت تحت عنوان دوقلوی دیجیتال (Digital Twin) و در زمینه بیگ دیتا مرتبط با زبان فارسی برای اپراتورهای کشور کاربرد خواهد داشت.

وی توضیح داد که پژوهشگران علاقمند به پیشرفت فناوری‌های هوش مصنوعی تحت لایه چهارم حمایتی ما قرار خواهند گرفت.

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی ریاست‌جمهوری تأکید کرد که در برنامه هفتم توسعه، قرار است کلیه این مباحث در راستای توسعه هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف، به ویژه در وزار‌ت‌خانه‌هایی چون نیرو و آبفای کشور، فعال و اجرایی شوند. به ویژه آنکه دوقلوی دیجیتالی می‌تواند به بهبود عملکرد در فرآیند تولید، انتقال و توزیع انرژی در سطح کشور کمک شایانی کند.

مینایی افزایش بهره‌وری در حوزه انرژی را به‌عنوان نشانه‌ای از اقتصاد بهتر و زندگی بهبود یافته دانست و افزود: ما همچنین توسعه هوش مصنوعی در حوزه‌های علوم انسانی را پیش‌بینی کرده‌ایم، به گونه‌ای که کورس ۳ واحدی برای تمامی رشته‌های علوم انسانی و مهندسی طراحی کرده‌ایم که در مهرماه سال جاری ارائه خواهد شد و این روش باعث آشنایی تمام دوره‌های تحصیلی با هوش مصنوعی و جنبه‌های کاربردی آن خواهد شد.

تحولات ناشی از هوش مصنوعی در کشور

وی با تأکید بر این موضوع که سند مذکور می‌تواند تحولات مثبتی در عرصه هوش مصنوعی به وجود آورد، یادآور شد که در بخش‌هایی که پلتفرم داده موجود نیست، لازم است برای ایجاد پلتفرم‌های مربوط به ذخیره‌سازی داده و به اشتراک‌گذاری آن‌ها اقدام شایانی انجام شود.

مینایی همچنین افزود: از سوی دیگر، در نهادهایی که این پلتفرم‌ها وجود دارند مثل صنعت برق حرارتی، باید بر روی تحلیل داده‌ها از طریق ایجاد Data Lake (بستری خاص برای ذخیره‌سازی انواع داده‌های خام در فرمت اصلی و دست‌نخورده) و همچنین Data Warehouse (محل ذخیره داده‌های سازمان‌یافته) کار کند تا مدیران و تصمیم‌گیرندگان به داشبوردهای کاربردی و مناسبی دست یابند.

اعتبارات ویژه برای توسعه هوش مصنوعی

دبیر ستاد توسعه هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی ریاست‌جمهوری در مورد اعتبارات این بخش بیان کرد: اعتباراتی مناسب برای مرکز ملی هوش مصنوعی منظور شده که بالغ بر ۲.۴ همت است و این اعتبارات برای واردات پردازنده‌های گرافیکی (جی پی یو) هزینه خواهد شد که احتمالاً تا ۵ همت افزایش خواهد یافت. همچنین با همکاری اپراتورها و بنیاد مستضعفان، این اعتبارات می‌تواند تا ۱۰ همت نیز برسد.

مینایی ادامه داد: برای مرکز ملی هوش مصنوعی، صحبت از اعتبارات ۲۰ همتی شده است تا در جهت توسعه الگوریتم‌ها و هوش مصنوعی صرف شود، اما تأمین اعتبار ۵ همتی برای این مرکز امری اجتناب‌ناپذیر است.

وی درباره سرمایه‌گذاری بخش خصوصی نیز اعلام کرد: با ایجاد زیرساخت‌هایی که دولت فراهم کرده، همکاری مؤثری برای سرمایه‌گذاری در حوزه هوش مصنوعی در میان بخش خصوصی ایجاد شده است.

رویداد هوش مصنوعی در مهرماه

مینایی از برگزاری همایشی تحت عنوان IA Summit در مهرماه سال جاری خبر داد و گفت: در این همایش، افرادی پیشرفته در حوزه هوش مصنوعی کشور شرکت خواهند داشت و قرار است به برگزیدگان «جایزه هوش مصنوعی» اعطا شود.

وی خاطرنشان کرد: این اقدامات نشان‌دهنده فعالیت گسترده بخش خصوصی و افراد نخبگان در تولید محتوای هوش مصنوعی در کشور است.

آخرین اخبار

ادامه فشارهای نتانیاهو به ترامپ برای آغاز دوباره جنگ علیه ایران

به گزارش خبرآنلاین، شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی به...

منوچهر متکی: قالیباف از از ساختار تصمیم‌گیری برای مذاکرات کنار گذاشته نشده است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، منوچهر متکی، عضو کمیسیون امنیت...

سعیدی: نقشه تاب‌آوری شستا با ۱۷۶ شرکت و ۱۰ هلدینگ تدوین می‌شود

محمدرضا سعیدی، مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی (شستا)، در...

آیا هابل نجات پیدا می‌کند؟ ناسا از شرکت‌های خصوصی کمک خواست

ناسا با انتشار یک «درخواست اطلاعات» (RFI) از شرکت‌های...

افزایش ۲۵ درصدی سهمیه سوخت معادن کشور/ تأمین سوخت از چالش‌های اصلی معادن سمنان

مدیرکل دفتر بهره‌برداری معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت...

سرمایه‌های خرد مردم، فرصتی برای احیای تولید طلا

تحول دیجیتال در صنعت طلا و جواهر صرفا...

ناکامی فیروزپور در کسب مدال برنز جهان/ شکست سنگین آزادکار ایران برابر حریف آذربایجانی

امیرحسین فیروزپور، نماینده وزن ۹۲ کیلوگرم کشتی آزاد کشورمان،...

فقط ۳۰ دقیقه سونا می‌تواند سیستم ایمنی بدن را فعال کند!

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بسیاری...

عراقچی: رایزنی با میانجی قطری ادامه دارد/ هنوز به نتیجه قطعی نرسیده‌ایم

به گزارش خبرآنلاین، سیدعباس عراقچی در حاشیه جلسه کمیسیون امنیت...

آزمایشگاه مرجع هوش مصنوعی و امنیت صنعتی در اصفهان راه‌اندازی می‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشگاه ارتباطات...

جلسه‌تان را از دست یک نفر نجات دهید؛ راهکار ساده برای تقسیم عادلانه زمان صحبت

به گزارش ایتنا به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، دوری کلارک،...

راغفر: کاهش ارزش پول ملی به زیان مردم است/ دلار ۲۷۰ هزار تومانی از سال گذشته هدف‌گذاری شده بود

امیرعباس آذرم‌وند: افت ارزش پول ملی در اقتصاد ایران، صرفاً...

ماه‌عسل سرمربی تمام شد؛ سه معضل بزرگ آبی‌ها پس از دو شکست متوالی

شروع درخشان انزو مارسکا روی نیمکت منچسترسیتی با هفت...

نقش انسان در بحران آب دجله و فرات ۲.۵ برابر تغییر اقلیم است

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه تهران،...

تشدید اختلافات بر سر تشکیل کابینه جدید اسرائیل/ تلاش مخالفان برای کنار زدن نتانیاهو

به گزارش خبرآنلاین به نقل از مرکز اطلاع‌رسانی فلسطین،...

تبلیغات متنی