جمعه 8 آبان 1405

انرژی بادی و خورشیدی پیشی گرفتند بر انرژی برق آبی

در سال ۲۰۲۲، انرژی‌های تجدیدپذیر موفق شدند بر میزان تولید برق آبی غلبه کنند، که این امر نشانه‌ای از تحول در شیوه‌های مصرف انرژی در سطح جهانی است.

طبق اعلام ایسنا، در دهه اخیر، رشد جهانی انرژی‌های تجدیدپذیر به‌خصوص از سایر منابع انرژی پیشی گرفته است. در این بازه زمانی، انرژی‌های تجدیدپذیر مدرن (به جز برق آبی و ژئوترمال) با نرخ متوسط افزایش سالانه ۱۲.۶ درصد، رشد سریع و چشم‌گیری را تجربه کرده‌اند. تجدیدپذیرها از جمله معدود گروه‌های انرژی به شمار می‌آیند که در طول یک دهه‌ی گذشته شاهد رشد دو رقمی بوده‌اند.

در سال ۲۰۱۰، مصرف جهانی انرژی تجدیدپذیر به ۱۰.۶ اگزاژول رسید و تا سال ۲۰۲۲ این عدد به ۴۵.۲ اگزاژول افزایش یافت. این رشد ۵.۲ اگزاژولی در سال ۲۰۲۲، رکوردی بی‌نظیر برای یک سال به شمار می‌رود و نشان‌دهنده‌ افزایش قابل توجهی در مصرف انرژی تجدیدپذیر است.

مصرف برق خورشیدی در سال گذشته به ۲۶۳ تراوات ساعت رسید که معادل ۲۵ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۲۱ بوده و حتی از افزایش ۲۵۱ تراوات ساعتی نیروی بادی نیز بیشتر است. هرچند نیروی بادی تقریباً ۶۰ درصد سهم بیشتری در تولید جهانی برق نسبت به نیروی خورشیدی دارد، اما نرخ رشد نیروی بادی در یک دهه گذشته تنها نصف رشد نیروی خورشیدی بوده است.

در مجموع، نیروی بادی و خورشیدی به‌طور مشترک در سال ۲۰۲۲، ۳۴۲۸ تراوات ساعت برق تولید کردند؛ در حالی که این مقدار در سال ۲۰۱۰ تنها ۳۸۰ تراوات ساعت بود. سهم این دو منبع از تولید برق جهانی به ۱۴.۴ درصد در سال ۲۰۲۲ رسید.

برق آبی به عقب افتاد

برق آبی که در گزارش «مرور آماری انرژی جهان ۲۰۲۳» به‌عنوان بخشی مجزا مورد بررسی قرار گرفته، با روندی بسیار کندتر نسبت به تجدیدپذیرهای مدرن مانند نیروی بادی و خورشیدی در سطح جهانی در حال رشد است. مصرف جهانی برق آبی در سال گذشته میلادی به ۴۰.۷ اگزاژول رسید که تنها ۰.۷ درصد نسبت به سال ۲۰۲۱ افزایش یافته است. با این حال، برای نخستین بار در سال ۲۰۲۲، مصرف نیروی بادی و خورشیدی از مصرف برق آبی پیشی گرفت و انتظار می‌رود که در سال جاری، تجدیدپذیرهای مدرن در مصرف کلی از برق آبی سبقت بگیرند.

در سطح جهانی، برق آبی ۶.۷ درصد از مصرف انرژی اولیه را تشکیل می‌دهد، در حالی که سهم نیروی بادی و خورشیدی به ۷.۵ درصد می‌رسد، زیرا میانگین رشد سالانه برق آبی ۱.۸ درصد است که کندترین نرخ رشد در یک دهه‌ی اخیر محسوب می‌شود و به وضوح پایین‌تر از نرخ رشد سایر تجدیدپذیرها است.

صدرنشینی چین

در طول دهه گذشته، چین از آمریکا به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده انرژی تجدیدپذیر پیشی گرفته است. چین با بیشترین نرخ رشد تجدیدپذیرها در میان ۱۰ کشور پیشرو مصرف کننده، به‌عنوان الگوی برتر در این حوزه شناخته می‌شود.

به‌طور کلی، ۱۰ کشور بزرگ در مصرف انرژی تجدیدپذیر، ۷۶ درصد از کل مصرف انرژی تجدیدپذیر در سال ۲۰۲۲ را به خود اختصاص داده‌اند. تغییر عمده فقط به جا به‌جایی فرانسه و ایتالیا مربوط می‌شود.

بر اساس گزارش اویل پرایس، اگرچه تجدیدپذیرها به رشد سریع خود ادامه می‌دهند، اما همچنان از پایگاه کوچکی در مقایسه با سوخت‌های فسیلی برخوردارند. بنابراین، چالشی که دنیا با آن مواجه است، این است که مصرف کلی انرژی، با سرعت بیشتری نسبت به رشد تجدیدپذیرها در حال افزایش است.

آخرین اخبار

سقاب اصفهانی اعلام کرد: سیاست دولت، مازوت‌سوزی نیست/ پیش بینی سناریوهای جایگزین برای زمستان

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، اسماعیل سقاب اصفهانی ، رئیس سازمان...

وایمو برای عرضه روبوتاکسی در ژاپن و بریتانیا به سراغ تویوتا رفت

شرکت وایمو، زیرمجموعه خودران آلفابت، اعلام کرد که از...

صاعقه در ایلام جان ۲ نفر را گرفت و ۳ نفر را مصدوم کرد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایسنا:...

فرار یا تبعید سیاسی؟ خروج فلانیو بولسونارو پس از شکست در انتخابات

شکست انتخاباتی، خانواده بولسونارو را وارد مرحله‌ای تازه از...

صدراعظم آلمان: اروپا باید رویکردهای خود را در قبال آمریکا بازنگری کند

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، فریدریش مرتس در آخرین مقصد...

نشست سن‌پترزبورگ به مثابه راه «نجات جغرافیایی»

دنیای اقتصاد: دکتر احمد رشیدی نژاد: پژوهشگر ژئوپلیتیک...

اعتبار جدید کالابرگ فعال شده یا هنوز در انتظار استفاده است؟

در حالی که دولت از افزایش ۵۰۰ هزار تومانی...

فرهنگستان علوم ظرفیت خود را برای تحقق خیزش علمی کشور به کار می‌گیرد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فرهنگستان علوم،...

بزرگ‌ترین سرقت تاریخ رمزارزها؛ ۶.۳ میلیارد دلار از بایننس خارج شد/ کره شمالی در مظان اتهام

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بررسی شرکت‌های تحلیل بلاک‌چین نشان...

غیرفعال‌شدن کارت سوخت خودروهای بالای ۲۵ سال و موتورسیکلت‌های بالای ۱۰ سال تکذیب شد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی...

درخواست عربستان از آمریکا درباره جنگ با ایران: به دیپلماسی فرصت دهید

به گزارش خبرآنلاین، وبگاه شبکه عبری i۲۴News گزارش داد...

دستیارهای هوش مصنوعی دولت همچنان در ابهام‌

با گذشت نزدیک به دو سال از آغاز طرح...

رونمایی رسمی از جانشین سن‌سیرو؛ استادیوم جنرالی از ۲۰۳۱ +عکس

ورزشگاه جدید مشترک میلان و اینتر در سن‌سیرو، با...

کتاب تخصصی تولید پروپیلن رونمایی شد

آیین رونمایی از کتاب «تولید پروپیلن (PDH)، کاربرد...

اعتراف بزرگ رونالدو پس از شکست دادن مسی

به گزارش تابناک؛ فوق‌ستاره پرتغالی فوتبال دنیا، افتخار انتخابش...

مقام ایرانی: ادعای ترامپ درباره محتوای نامه ونس به رضایی دروغ محض است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین ، یک مقام آگاه ایرانی...

۴ نماینده ایران فردا روی تشک می‌روند

به گزارش تابناک، فردا در ادامه رقابت‌های حسن یزدانی...

تبلیغات متنی