دکتر محمدرضا ظفرقندی در سومین جلسه ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت که امروز پیش از ظهر در محل وزارت بهداشت برگزار گردید، گفت: بخشی از الزامات قانون جوانی جمعیت به عهده وزارت بهداشت است، در حالی که بخش دیگری نیز نیازمند پیگیری و مطالبه گری از دیگر نهادها و ارکان مرتبط به این قانون است.
وی ادامه داد: به طور مرتب برخی مسائل مرتبط با قانون جوانی جمعیت و مسئولیت های دیگر نهادها را در جلسات هیات دولت مطرح می کنیم و برای نمونه از وزیر کشور تقاضا داریم که در اجلاس استانداران به این موضوع توجه شود، زیرا این امر نمایانگر تلاش فعال ما در زمینه پیگیری اجرای قانون جوانی جمعیت است.
وزیر بهداشت با اشاره به فعالیت های وزارت بهداشت در حوزه فرزندآوری و حفظ جمعیت موجود، تصریح کرد: یکی از مهم ترین عوامل برای حفظ و نگهداشت جمعیت کنونی، علاوه بر پیشگیری از بیماری ها، مراقبت از حوادث جاده ای است. در سال گذشته، بیش از ۲۰ هزار و ۴۰۰ نفر در تصادفات جاده ای جان باختند و صدها هزار نفر آسیب دیدند که این امر بر خانواده هایشان تأثیر منفی می گذارد و تعدادی از این زخمی ها نیز جان خود را از دست می دهند.
ظفرقندی ابراز تاسف کرد بابت حوادث اخیر در کشور، از جمله واژگونی اتوبوس دانش آموزان در استان کرمان و تأکید بر ضرورت مطالبه گری برای کاهش حوادث و مرگ و میرهای ناشی از آن، گفت: باید سیستم رسیدگی به مجروحان را تقویت کنیم تا افرادی که در غیر از صحنه تصادف جان می بازند، تحت مراقبت قرار گیرند و این تعداد مرگ های قابل پیشگیری از تروما به رقم بالای ۲۵ درصد می رسد.
وی یادآور شد که چندین نشست با مسئولان مختلف از جمله رییس پلیس راهور داشته و گفت: قوانین و مجازات های بازدارنده در جوامع جهانی می تواند در کاهش تصادفات مؤثر باشد. علاوه بر این، با وزیر کشور هم صحبت هایی در این خصوص انجام داده ایم و او نیز تمایل و انگیزه همکاری را نشان داده است. یکی از اقداماتی که در حال حاضر آغاز کرده ایم و به زودی اعلام خواهیم کرد، پویشی برای ایام نوروز به منظور کاهش حوادث جاده ای خواهد بود.
وزیر بهداشت همکاری رسانه ها و دستگاه های اجرایی را در راستای کاهش حوادث و مرگ و میرهای مرتبط با آن مؤثر تشخیص داد و گفت: تولید محتواهای رسانه ای با رویکرد هنری می تواند در این راستا کمک ساز باشد. ما انتظار داریم که صدا و سیما و فضای مجازی با تمام قوا در این پویش از وزارت بهداشت پشتیبانی نمایند.
ظفرقندی تأکید کرد: در اکثر جلسات و همچنین در گردهمایی های روسای دانشگاه ها، نیاز ما به ارتقای فرهنگ سازی و آموزش و در بلندمدت، بهبود وضعیت جاده ها و خودروها به منظور حفظ و نگهداری جمعیت ادامه دارد.
وی در رابطه با شنیده ها مبنی بر کاهش بودجه و اعتبارات ستاد ملی جوانی جمعیت اظهار داشت: در مذاکراتی که با رییس سازمان برنامه و بودجه و دبیر ستاد ملی جمعیت داشته ایم، پیگیری هایی انجام داده ایم و همچنین از رییس جمهور و مجلس می خواهیم که بودجه این ستاد کاهش نیابد.
وزیر بهداشت به یادآوری نشست مشترک با بنیاد مستضعفان پرداخت و اعلام کرد که توافق نامه ای امضا کرده ایم تا آن ها نیز در موضوع جوانی جمعیت به وزارت بهداشت یاری رسانند. همچنین با رییس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) جلساتی برای کمک به فرزندآوری و ساخت خوابگاه های دانشجویی و متاهلی داشته ایم.
ظفرقندی اشاره نمود که شبکه بهداشت، بهورزان و مراقبان سلامت به عنوان یکی از ابزارهای کلیدی وزارت بهداشت در تحقق جوانی جمعیت محسوب می شوند و خاطرنشان کرد: این شبکه نزدیک ترین ارتباط را با مردم دارد و اگر در مدیریت جمعیت نقش محوری ایفا کند، می تواند به جذب جوانی جمعیت نیز کمک کند و برای انگیزش نیروهای بهداشتی جهت هر مورد فرزندآوری، اعتباراتی را پیش بینی کرده ایم و هیچ مشکلی نیز نداریم.
وی تصریح کرد: هدف ما این نیست که شاخص های جمعیتی، به خصوص نرخ سزارین، معیاری برای ارزیابی روسای دانشگاه ها باشد، زیرا مسئولیت انجام سزارین به عهده نیروهای درمانی است و آن ها ممکن است فکر کنند که هر چقدر سزارین بیشتری انجام دهند، رییس دانشگاه تحت فشار قرار خواهد گرفت و این مسئله مشکلاتی برای این افراد ایجاد نمی کند. رویکرد ما بر مبنای مسأله محوری است و این موضوع باید تحت بررسی ها و ارزیابی های کارشناسی قرار گیرد.
وزیر بهداشت از تقویت و توسعه خوابگاه های متاهلی در دانشگاه های علوم پزشکی به عنوان یکی از اولویت های وزارت بهداشت یاد کرد و گفت: این خوابگاه ها می توانند با کمک و مشارکت خیرین و منابع مالی حاصل از مولدسازی و مالیات های مشخص توسعه یابند.
ظفرقندی در پایان از اجرای یک پیمایش ملی برای شناسایی موانع فرزندآوری در کشور خبر داد و افزود: این پیمایش و نظرسنجی با بودجه مناسب برای بررسی شرایط جدید و تشخیص موانع فرزندآوری در حال انجام است که هنوز به اتمام نرسیده و پیش بینی می شود تا یکی، دو ماه آینده به پایان برسد و اطلاعات مفیدی به دست خواهد آمد که می تواند در برنامه ریزی هایمان براساس این شرایط کمک کند.
شایان ذکر است که در این مراسم، علاوه بر ارائه گزارش های تخصصی و همچنین اجرای مصوبات قبلی ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت، پیام تبریک وزیر بهداشت به زوج هایی که صاحب فرزند شده اند، نیز رونمایی شد.
