بر اساس بند خ تبصره دو از قانون بودجه سال ۱۴۰۴، به منظور تامین مالی داخلی و خارجی دولت و نهادهای مرتبط به ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری که در تاریخ هشتم مهرماه ۱۳۸۶ تصویب و اصلاحات و الحاقات مختلفی را در پی داشته است، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مجاز است تا مبلغ ۱۱ میلیارد یورو را صرف واردات تنها دارو و مواد اولیه آن، تجهیزات پزشکی مصرفی در برخی انواع شیر خشک نوزادان و مواد اولیه مربوطه کند؛ با این قید که بر اساس نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، در صورتی که تولید داخلی این اقلام مقدور نباشد و یا نتواند نیازهای داخلی را برآورده کند. ضمن این که این اعتبار شامل کالاهای اساسی کشاورزی می شود که با نرخ ترجیحی به تأسیساتی که توسط سازمان برنامه و بودجه کشور تعیین می شود، واگذار خواهد شد. به علاوه، حداقل ۳۰ میلیون یورو از این مبلغ باید به دارو و تجهیزات پزشکی مصرفی و همچنین صندلی چرخدار (ویلچر) مورد نیاز ایثارگران اختصاص یابد.
در ارتباط با این اقلام، کارگروهی متشکل از معاون اول رئیس جمهور، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، دبیر این کارگروه از سازمان برنامه و بودجه کشور، وزرای امور اقتصادی و دارایی، جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، و نیز وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، به همراه مقام عالی دستگاه اجرایی مربوطه، مسئولیت تدوین سیاست ها و نظارت بر مراحل تخصیص، توزیع و کاربرد ارز ترجیحی را برعهده دارند؛ به نحوی که کالاها و خدمات در زمان مشخص، با حجم کافی و قیمت متناسب با نرخ ارز ترجیحی به دست مصرف کنندگان نهایی برسد.
علاوه بر این، نهادهای اجرایی که ارز ترجیحی را طبق این بند دریافت می کنند، ملزم به مدیریت بازارهای مرتبط با این کالاها در چارچوب مسئولیت های قانونی خود می باشند.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است برای پیگیری این بند، با همکاری نهادهای ذکر شده، به صورت ماهانه گزارشی جامع شامل موارد مصرف، دریافت کنندگان ارز ترجیحی، حجم ارز پرداختی، میزان کالاهای وارد شده با ارز ترجیحی و قیمت های مربوطه را تهیه کرده و این گزارش را به کمیسیون های اقتصادی، برنامه و بودجه و محاسبات، بهداشت، درمان، صنایع و معادن و کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی ارسال نماید. همچنین لازم است این گزارش به اطلاعات عمومی تبدیل شده و در وب سایت بانک مرکزی منتشر گردد.
باشگاه خبرنگاران
