ضرورت تشکیل مجمع فراگیر مراکز علوم و مطالعات اسلامی جهان اسلام

ایسنا/قم رئیس دانشگاه قم گفت: مراکزی همچون مرکز پژوهشی دایرةالمعارف علوم عقلی اسلامی نیز باید در اجلاس‌های بعدی با حضور مدیران مراکز آموزشی و پژوهشی حوزه علوم و مطالعات اسلامی حضور فعال داشته باشند تا به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بتوان مجمعی بزرگ و فراگیر از مراکز علوم و مطالعات اسلامی در سراسر جهان اسلام تشکیل شود.

حجت‌الاسلام و المسلمین احمدحسین شریفی، رئیس دانشگاه قم در نخستین اجلاس بین‌المللی مدیران مراکز آموزشی و پژوهشی حوزه علوم و مطالعات اسلامی با شعار «آموزش اسلامی تمدن‌ساز؛ فرصت‌ها و ظرفیت‌های همکاری‌های علمی و فرهنگی» که امروز، ۶ بهمن‌ماه در تالار شیخ مفید دانشگاه قم برگزار شد، ضمن خوشامدگویی به میهمانان حضار در جلسه، بیان کرد: مرکز پژوهشی دایرة‌المعارف علوم عقلی اسلامی، تاکنون هزاران استاد و پژوهشگر برجسته را تربیت کرده و ماهانه ده‌ها مجله معتبر و سالانه صدها کتاب پژوهشی را در حوزه علوم و مطالعات اسلامی منتشر می‌کند و یکی از فعالیت‌های این مرکز، تدوین دایرة‌المعارف علوم عقلی اسلامی است و مشتمل بر دایرةالمعارف‌های فلسفه اسلامی، کلام و الهیات اسلامی، فلسفه دین اسلامی، عرفان اسلامی، فلسفه اخلاق اسلامی و معرفت‌شناسی است.

شریفی هدف اصلی این همایش را شناخت ظرفیت‌ها و فرصت‌های موجود در مراکز مطالعات اسلامی جهان اسلام دانست و افزود: در جهان اسلام و کشورهای مختلف، مراکز مطالعات اسلامی فراوانی وجود دارند، اما در اغلب موارد این مراکز از فعالیت‌های یکدیگر اطلاعی ندارند. فعالیت‌ها معمولاً به صورت فردی و شخصی انجام می‌شود و ارتباط سازمانی و شبکه‌ای میان آن‌ها برقرار نشده است.

رئیس دانشگاه قم با تأکید بر لزوم ایجاد شبکه‌ای منسجم میان مراکز مطالعات اسلامی، گفت: این اجلاس فرصتی است تا ظرفیت‌های مراکز مختلف شناسایی شود و آن‌ها نیز با ظرفیت‌های مراکز مطالعات اسلامی در ایران آشنا شوند. بیش از پانصد نشریه علمی پژوهشی در کشورهای مختلف شناسایی شده‌اند که در حوزه مطالعات اسلامی فعالیت می‌کنند. اگر این نشریات با هم مرتبط شوند، شبکه‌ای عظیم از متخصصان مطالعات اسلامی شکل خواهد گرفت که می‌تواند هم‌افزایی علمی و فرهنگی قابل توجهی ایجاد کند.

شریفی با اشاره به دومین هدف این اجلاس تصریح کرد: این اجلاس به گونه‌ای طراحی شده است که خلأها، کمبودها و نیازهای موجود در حوزه مطالعات اسلامی را مشخص کند. با حضور نزدیک به چهل اندیشمند و مدیر مراکز آموزشی و پژوهشی از هفده کشور جهان و ده‌ها مدیر مراکز مطالعات اسلامی ایرانی، گفت‌وگوهای گسترده‌ای در طول سه تا چهار روز انجام خواهد شد.

وی ادامه داد: این تعاملات به شناسایی خلأ‌های مطالعاتی، کمبودها و نیازهای مشترک کمک خواهد کرد، ممکن است نیازهایی وجود داشته باشد که در ایران شناخته نشده‌اند یا برعکس، نیازهایی که در دیگر کشورها ناشناخته مانده‌اند، اما به دلیل ویژگی‌های فرهنگی خاص در ایران ، راه‌حل‌هایی برای آن‌ها ارائه شده است و این اجلاس فرصتی برای شناسایی و رفع این نیازها است.

شریفی با اشاره به سومین هدف این اجلاس افزود: با توجه به نزدیکی به دهه مبارک فجر و سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، هدف سوم این اجلاس، تبیین دستاوردهای مراکز علمی ایران در حوزه مطالعات اسلامی است. در طول ۴۶ سال گذشته، به برکت انقلاب اسلامی، مطالعات اسلامی در ایران گسترده‌تر و عمیق‌تر از هر زمان دیگری در تاریخ اسلام پیشرفت کرده است.

شریفی ضمن قدردانی از تلاش‌های شبانه‌روزی دست‌اندرکاران این مراسم تصریح کرد: قدردان نگاه متعالی و پیش‌برنده رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و تلاش‌های بی‌وقفه محمدعلی ربانی، مدیرکل همکاری‌های علمی و دانشگاهی و محمدعلی حاجی ده‌آبادی، مدیرکل ارتباطات علمی و بین‌المللی دانشگاه هستیم.

انتهای پیام

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا