همواره افرادی وجود دارند که به نظرم گویا مفهوم مرگ برای آنها شناخته نشده و هیچگاه از دنیا نمی روند. نام این اشخاص حتی با گذشت قرن ها همچنان در یادها باقی می ماند و در درون میراثی که به جا گذاشته اند، ادامه حیات می دهند. فریدون شهبازیان جزو این دسته از افراد است. او نیز واقعاً هرگز نمی میرد و برای همیشه در آثار ارزشمندی که از خود به یادگار گذاشته، زنده خواهد ماند.
روز گذشته، یکی از برجسته ترین و به حق هنرمندترین آهنگسازان تاریخ موسیقی ایران از بین ما رفت. مرگ او به گونه ای بود که گویی بخشی از یادها و خاطرات ما نیز با او به وداع رفت. فقدان چنین شخصیت هایی همواره حال و هوای عجیبی به همراه دارد؛ به طوری که پس از شنیدن خبر درگذشت آنها، خاطراتی که در طول زندگی از آنها داریم، به ذهن می آید و بعد به سمت آثار محبوبشان می رویم. اما ممکن است این آثار تا مدتی پس از وفات خالقشان، دیگر همان حس و حال پیشین را نداشته باشند.
شهبازیان هنرمندی است که آثار گرانبهایی خلق کرد و حتی با تنظیم هایی بسیار دقیق، ظریف و حرفه ای که انجام داد، در ماندگاری آثار تأثیر قابل توجهی داشت؛ به عنوان مثال، تنظیم اثر «پر کن پیاله» از آلبوم «جام تهی» با صدای «محمدرضا شجریان» را می توان نام برد.
این هنرمند در طول مسیر حرفه ای خود، هم پیش از انقلاب اسلامی و هم پس از آن، با هنرمندان نام آوری همچون محمدرضا شجریان، شهرام ناظری، داریوش مهرجویی، مسعود جعفری جوزانی، رسول صدر عاملی، عبدالوهاب شهیدی، ایرج، سیما بینا، گلپا و دیگران همکاری نمود و از این همکاری ها، آثار ماندگاری را به وجود آورد.
در همین راستا، شما می توانید در ادامه پنج نمونه از این آثار را که شامل موسیقی فیلم ها نیز می شود، گوش دهید.
«پر کن پیاله» با صدای محمدرضا شجریان
قطعه «پر کن پیاله» از آلبوم «جام تهی» است که آوازش به محمدرضا شجریان و تنظیم آن به فریدون شهبازیان سپرده شده است. تنظیم فریدون شهبازیان در این اثر به قدری نوآورانه و خلاقانه بود که بعداً الگوی بسیاری از تنظیم کنندگان دیگر قرار گرفت.
«بت چین» با صدای محمدرضا شجریان
قطعه «بت چین» متعلق به آلبومی با همین عنوان است که با صدای محمدرضا شجریان و تنظیم فریدون شهبازیان تولید شده است. در این آلبوم، تصانیف قدیمی که شجریان پیش از انقلاب اجرا کرده بود، گردآوری شده و از سوی شرکت کلتکس رکوردز منتشر گردید. لازم به ذکر است که این مجموعه را نباید با آلبوم گلبانگ ۱ (بت چین) اشتباه گرفت. برخی از این تصانیف در آلبوم های دیگر شجریان با تنظیمات مختلف اجرا شده اند، اما باید به این نکته توجه داشت که این اجراها با یکدیگر تفاوت دارند.
«شبانگاهان» با صدای عبدالحسین مختاباد
قطعه «شبانگاهان» به عنوان نام آثار موجود در آلبومی به همین نام است. آواز این اثر به عهده ی عبدالحسین مختاباد و آهنگسازی آن بر عهده ی فریدون شهبازیان بوده است.
«معصومیت از دست رفته» به کارگردانی داوود میرباقری
آهنگ «معصومیت از دست رفته» برای تیتراژ پایانی سریالی به همین نام که در سال ۱۳۸۲ به نمایش درآمد، ساخته شده است. این قطعه با صدای محمد اصفهانی ضبط شده است.
«اخراجی ها» به کارگردانی مسعود ده نمکی
از مشهورترین آثار شهبازیان، موسیقی متن فیلم سینمایی «اخراجی ها» به کارگردانی مسعود ده نمکی است. آواز این اثر را نیز محمد اصفهانی عهده دار بوده است.
