مضرات سیگار الکترونیکی/ سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین هم مضر است

آفتاب‌‌نیوز :

این پژوهش که هنوز در مجلات معتبر منتشر نشده، اما در نشست سالانه انجمن رادیولوژی آمریکای شمالی در شیکاگو ارائه شده است، نشان داد کشیدن سیگار الکترونیکی، با یا بدون نیکوتین، باعث می‌شود فاکتوری به نام «اشباع اکسیژن وریدی» کاهش یابد که ممکن است به معنای کاهش میزان جذب اکسیژن ریه‌های فرد باشد.

اشباع اکسیژن وریدی (venous oxygen saturation) معیاری است که نشان می‌دهد خون چقدر اکسیژن را از اندام‌ها به ریه‌ها برمی‌گرداند. کاهش این مقدار ممکن است نشانه آن باشد که ریه‌ها توانایی کمتری در جذب اکسیژن از هوا دارند یا بدن به طور غیرعادی از اکسیژن بیشتری استفاده می‌کند.

برای تایید این نتایج و بررسی آثار درازمدت سیگار الکترونیکی به پژوهش‌های بیشتری نیاز است، اما دانشمندان می‌گویند این نتایج می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که استفاده مداوم از سیگار الکترونیکی می‌تواند به بیماری‌های عروقی در آینده منجر شود.

دکتر «ماریان نابوت»، نویسنده اصلی این مطالعه و رادیولوژیست مرکز علوم پزشکی دانشگاه آرکانزاس، می‌گوید: برخی به اشتباه فکر می‌کنند که سیگار الکترونیکی جایگزینی ایمن برای سیگار‌های معمولی حاوی نیکوتین است، اما این صحت ندارد.

اگرچه هواپخش‌های (آئروسل‌/ذرات جامد یا مایع معلق در گاز) سیگار‌های الکترونیکی همان آلاینده‌های سرطان‌زای دود تنباکو را ندارند، اما افراد هنگام استفاده از سیگار‌های الکترونیکی همچنان مواد شیمیایی تنفس می‌کنند و این مطالعه نشان می‌دهد که این مواد بر بدن تاثیر می‌گذارد.

سیگار‌های الکترونیکی با گرم کردن مایعی کار می‌کنند که به بخاری تبدیل می‌شود که کاربر استنشاق می‌کند. اما این بخار فقط حاوی آب نیست و بسته به نوع دستگاه ممکن است حاوی موادی مانند سرب، نیکل، فرمالدهید، پروپیلن گلیکول و گلیسیرین نیز باشد.

نابوت می‌گوید: حتی اگر در سیگار الکترونیکی نیکوتین وجود نداشته باشد، ممکن است ترکیبات دیگری داشته باشد که مضر است.

نابوت و همکارانش ۳۱ فردی را که سیگار معمولی و سیگار الکترونیکی می‌کشیدند و همچنین افرادی که سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین مصرف می‌کردند، بررسی کردند. آن‌ها نتایج این افراد سیگاری و کاربران سیگار الکترونیکی را که بین ۲۱ تا ۴۹ سال سن داشتند، با ۱۰ فردی که سیگار نمی‌کشیدند یا از سیگار الکترونیکی استفاده نمی‌کردند، مقایسه کردند.

متخصصان قبل و بعد از مصرف سیگار معمولی و سیگار الکترونیکی از شرکت‌کنندگان اسکن ام‌آرآی گرفتند و همچنین برای محدود کردن فشار خون، بالای ران افراد کاف مخصوص فشارسنج بستند و وقتی کاف را باز کردند، سرعت جریان خون در سرخرگ ران (فمورال) را اندازه گرفتند. این شریان در طول ران کشیده شده است و خون اکسیژن‌دار را به تمام قسمت‌های تحتانی بدن منتقل می‌کند. آن‌ها میزان اکسیژن موجود در خون را پس از اکسیژن‌رسانی به بافت‌های بدن و بازگشت به قلب هم اندازه‌گیری کردند.

هر بار که فرد از سیگار الکترونیکی استفاده می‌کرد یا سیگار می‌کشید، متخصصان در سرعت جریان خون شریان فمورال کاهشی قابل‌توجه مشاهده کردند.

به گزارش ایندیپندنت، افرادی که از سیگار‌های الکترونیکی حاوی نیکوتین استفاده می‌کردند در مقایسه با افراد غیرسیگاری و افرادی که سیگار می‌کشیدند، بیشترین کاهش در عملکرد عروقی را نشان دادند. گروه بعدی که بیشترین تغییر را تجربه کردند، افرادی بودند که سیگار‌های الکترونیکی بدون نیکوتین می‌کشیدند.

عملکرد درست عروق اهمیت زیادی دارد، زیرا نشان‌دهنده توانایی رگ‌های خونی برای گشاد و منقبض شدن است تا خون بتواند به‌طور کارآمد جریان یابد و اکسیژن و مواد مغذی را به بدن منتقل و مواد زاید را حذف کند. عملکرد ضعیف عروق می‌تواند به مشکلاتی مانند لخته شدن خون، فشار خون بالا و سکته مغزی منجر شود.

تحقیقات همچنین نشان داد تمامی افرادی که از سیگار الکترونیکی استفاده کرده‌اندــ چه با نیکوتین و چه بدون نیکوتین‌ــ کاهش اشباع اکسیژن وریدی داشتند، به این معنی که احتمالا ریه‌های آن‌ها اکسیژن کمتری جذب می‌کرد.

سیگار‌های الکترونیکی از مدت‌ها قبل وارد بازار شده‌اند و برخی پزشکان آن را برای ترک سیگار توصیه می‌کنند. با این حال در مورد تاثیر ترکیبات سیگار‌های الکترونیکی و اثر آن‌ها بر ریه‌ها و رگ‌های خونی اطلاعات زیادی وجود ندارد و حتی اگر نسبت به سیگار‌های معمولی، مواد سمی کمتری داشته باشد، آثار طولانی‌مدت آن‌ها هنوز کاملا شناخته نشده است و آزمایش‌هایی از این دست نشان می‌دهند که حداقل تاثیری کوتاه‌مدت وجود دارد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا