یکشنبه 3 آبان 1405

«مومیایی جیغ‌زن» از ۳۵۰۰ سال پیش نشان‌دهنده‌ی مرگ همراه با «درد و رنج شدید» است

یورو نیوز: مومیایی‌ای از مصر که به خاطر دهان باز، انقباض فک و حالت عجیبی که دارد به «مومیایی جیغ‌زن» مشهور است، سال‌های متمادی است که نظر باستان‌شناسان را به خود جلب کرده است.

این مومیایی، که بر روی سرش کلاه‌گیسی و در انگشتانش انگشترهای طلا و نقره قرار دارد، نخستین بار در سال ۱۹۳۵ در یک تابوت چوبی در منطقه دیرالبحری واقع در شهر باستانی «تبای» مصر کشف شد.

بدن این زن که به دوران حدود ۳۵۰۰ سال پیش بازمی‌گردد و به طور مطلوبی حفظ شده، باعث شد تا پژوهشگران از سی‌تی‌اسکن و تصویربرداری فروسرخ بهره بگیرند تا به جزئیات مورفولوژی مومیایی پی ببرند و بفهمند چه عاملی موجب به وجود آمدن آن حالت چهره شده است.

تحقیقات نشان دادند که این زن زمانی که درگذشته، ۴۸ سال سن داشته است. سحر سلیم، استاد رادیولوژی در دانشگاه قاهره و یکی از نویسندگان این تحقیق، درباره این مومیایی می‌گوید: «بدن او با صمغ درخت عرعر و کُندُر، که هر دو مواد گران‌قیمت و وارداتی بودند، مومیایی شده است».

براساس آزمایشات به عمل آمده، مشخص شد که قد این زن ناشناس ۱.۵۴ متر بوده و دچار آرتروز خفیف در ناحیه ستون فقرات نیز بوده است.

اگرچه استفاده از مواد گرانبها در روند مومیایی نشان‌دهنده توجه ویژه مومیایی‌کنندگان به جزئیات مراسم دفن اوست، اما سوالی که مطرح می‌شود این است که چرا آن‌ها در بستن دهان او قصور کرده‌اند؟

تاکنون تنها چند مومیایی از مصر باستان که دهانشان باز است، شناخته شده است. کارشناسان تصریح می‌کنند که معمولاً مومیایی‌کنندگان استخوان‌ها و فک را به یکدیگر می‌پیچیدند تا دهان متوفی بسته شود، اما این بار به نظر می‌رسد قادر به انجام این کار نبوده‌اند.

پژوهشگران دریافتند که حالت به‌ظاهر جیغ‌زنان مومیایی احتمالاً به دلیل «اسپاسم کاداوریک» (یا انقباض پس از مرگ) ایجاد شده که حاکی از تفاوت آن با جمود نعشی یا سخت شدن بدن است.

این نوع انقباض شدید و ناگهانی عضلات معمولاً در لحظات پایانی حیات یا بلافاصله بعد از مرگ‌های خشونت‌آمیز پیش می‌آید. این بدان معناست که زن ممکن است در اثر درد و رنج جان باخته باشد.

نویسندگان این تحقیق بر این باورند که احتمالاً او در فاصله زمانی ۱۸ تا ۳۶ ساعت پس از فوت، مومیایی شده، قبل از آنکه بدنش به حالت شل درآمده باشد، و به همین دلیل موقعیت دهانش در حین مرگ حفظ شده است.

تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که عوامل دیگری نظیر فرایند تجزیه، سرعت خشک شدن و فشار ناشی از باندپیچی‌ها ممکن است بر حالت صورت مومیایی تأثیر داشته و علت اصلی چهره مومیایی جیغ‌زن نیز باشند.

دکتر سلیم در این راستا می‌گوید: «علت واقعی یا شرایط منتهی به مرگ این زن معلوم نیست، در نتیجه نمی‌توان به طور قطع دلیل حالت چهره او را مشخص کرد.»

مومیایی جیغ‌زن در زیر مقبره «سنموت»، که معمار معبد ملکه مصر در دوران سلسله هجدهم (بین سال‌های ۱۴۷۹ تا ۱۴۵۸ پیش از میلاد) بود، دفن شده است. بر این اساس محققان باور دارند که این زن احتمالاً با سنموت نسبت خانوادگی داشته است.

هم‌اکنون این مومیایی در موزه مصر در قاهره نگهداری می‌شود.

آخرین اخبار

نتانیاهو دولت چرخشی با آیزنکوت را رد کرد

به گزارش خبرآنلاین، بنیامین نتانیاهو که با شبکه ۱۴...

قیمت سکه امروز ۲ آبان ۱۴۰۵ در زمان بسته شدن بازار/ هر قطعه سکه ۲۶۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شد + جدول

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، قیمت انواع قطعات سکه در بازار تهران...

مراقب مسمومیت کودکان باشید؛ از گیاهان آپارتمانی تا دهان شویه

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مهر:...

هشدار نارنجی هواشناسی در ۴ استان از فردا

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایرنا:...

سردار محبی: به کوچکترین اشتباه دشمن پاسخ چند برابری خواهیم داد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از قزوین؛ سردار «حسین محبی»...

نظرات کاربران فلای تودی درباره پرواز با آوا ایر

برای انتخاب یک پرواز، قیمت و ساعت حرکت...

خطرناک‌ترین میراث ترامپ؛ پایان غرب و جهان ۳ بخشی

به گزارش خبرآنلاین، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در دو...

نتانیاهو از «غافلگیری بسیار بزرگ» برای تشکیلات خودگردان فلسطین خبر داد

به گزارش خبرآنلاین به نقل از روزنامه الدستور، بنیامین...

معرفی ظرفیت‌های فرهنگی و تاریخی کشور نباید صرفاً در حد شعار باقی بماند

رئیس بنیاد مستضعفان با اشاره به «نذر وقت»، گفت:...

نگاهداری:‌ چرا قیمت مسکن نجومی شد؟

رئیس مرکز پژوهش های مجلس، با تاکید بر اینکه...

تاب‌آوری شبکه ارتباطی کشور در سایه تقویت سکوهای داخلی

در شرایط بحرانی نظیر جنگ، سکوهای داخلی از یک...

ترمیم دی‌ان‌ای در بدن؛ امید تازه برای درمان یک بیماری ژنتیکی نادر

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ایندپندنت، محققان...

علیرضا بیرانوند سرباز فجرسپاسی شد

علیرضا بیرانوند از اول آبان‌ماه به طور رسمی راهی...

منبع عراقی: الزیدی با الشرع تماس‌های محرمانه داشته است

به گزارش خبرآنلاین، خبرگزاری المعلومه به نقل از یک...

در روش تازه خرید بنزین پیش از سوخت‌گیری یک مرحله «احراز هویت» اضافه شده است

به گزارش خبرآنلاین،روند سوخت‌گیری با کارت اضطراری در شماری...

تبلیغات متنی