نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور و بررسی راه حل آن ها

دیزل ژنراتور چه دستگاهی است؟

نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور چگونه انجام می­شود؟

معمولاً اسم این نوع ژنراتور را برای برق اضطراری شنیده‌اید. این دستگاه می‌تواند در زمان قطع جریان برق به صورت خودکار تولید برق را آغاز کند. استفاده از دیزل ژنراتور در صنایع مختلف اهمیت زیادی دارد.

به نقل از صفحه دیزل ژنراتور رادوکو

” دیزل ژنراتور ترکیبی از یک موتور دیزلی با یک ژنراتور الکتریکی است که برای تولید انرژی الکتریکی به کارمی‌رود.

این موتور مولد در توان های متفاوت و توسط شرکت های معتبری همچون، ولوو، بنز، بادوین و پرکینز تولید می‌شود. دیزل ژنراتورها با تبدیل سوخت های فسیلی به انرژی الکتریکی، وظیفه تولید برق در شهرک ها، ساختمان های مختلف و کارخانه ها را به عهده دارند. ”

عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور

با توجه به نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور و رسیدگی به موقع به این مشکلات می‌توان به ر‌احتی از دستگاه استفاده کرد. به دلایل مختلفی مثل مشکلات موتور، گرمای بیش از حد و غیره، عملکرد دستگاه مختل می‌شود. مجموعه رادوکو در این مواقع به کمک شما می‌آید و با کمک تیم تخصصی تعمیرات ژنراتور را انجام می‌دهد. اگر قصد خرید ژنراتور دیزل را دارید، می‌توانید به سایت رادوکو مراجعه کرده و محصول را با توجه به نیازهای خود، تهیه کنید.

بررسی و رفع مشکلات متداول دیزل ژنراتور‌ها

برای تعمیر ژنراتور و بررسی دوره‌ای باید با دلایل عملکرد ضعیف سیستم آشنا شوید. دلایل زیادی برای از کار افتادن یا عملکرد ضعیف یک ژنراتور وجود دارد که با رفع آن‌ها دستگاه شروع به کار می‌کند. باید طبق یک برنامه‌ریزی مشخص به صورت دوره‌ای دستگاه ژنراتور تعمیر و بازبینی شود.

وجود مشکل و رفع­ نکردن آن در دستگاه، باعث خرابی و آسیب بیشتر می‌شود. شما باید در ابتدا مشکل را پیدا کنید و بعد به دنبال راه­حل مناسب برای تعمیر ژنراتور باشید. در ادامه به تعدادی از مهم‌ترین دلایل خرابی و نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور می‌پردازیم.

روشن نشدن موتور

یکی از مشکلات ژنراتور دیزلی روشن­نشدن موتور است که در این صورت دستگاه هیچ کارایی نخواهد داشت. دلایلی مختلفی باعث روشن­نشدن موتور وجود دارد که در اینجا به آن‌ها می‌پردازیم:

نشتی و کمبود سوخت

یک دلیل ساده برای روشن­نشدن موتور در ژنراتور دیزل کمبود سوخت است. در صورتی که ریختن سوخت در مخزن را فراموش کرده­اید، طبیعتاً موتور شروع به کار نمی‌کند. همیشه قبل از روشن کردن ژنراتور باید میزان سوخت موجود در آن را بررسی کنید.

دقت داشته باشید که همیشه سوخت تازه و باکیفیت در باک دستگاه بریزید. سوخت‌های ناخالص می‌توانند عملکرد دستگاه را به طور کامل مختل کنند. مشکل دیگر نشتی سوخت در دستگاه است. اگر شما سوخت دستگاه را پر کرده‌اید؛ اما بعد از مدتی موتور از کار می‌افتد، این مشکل به دلیل نشتی سوخت است.

مخزن و باک سوخت باید در یک محیط مناسب قرار بگیرند و تحت فشار نباشند. کوچک‌ترین ضربه یا سوراخ در مخزن باعث نشتی کامل سوخت می‌شود. بدنه و شلنگ‌های منتقل‌کننده سوخت باید کاملاً سالم باشند تا هیچ­گونه نشتی به وجود نیاید.

مشکل خرابی شمع

در زمان روشن کردن دستگاه اگر هیچ صدایی به گوش نمی‌رسد، مشکل از شمع دستگاه است. شمع در ژنراتور باید به صورت دوره‌ای بررسی شود و از کیفیت آن مطمئن باشید. در صورتی که رسوبات مختلف مثل گرد و غبار روی شمع جمع شده باشد، مانع روشن شدن موتور می‌شود.

تمیز کردن شمع بسیار آسان است و می‌توان با کمک یک برس کوچک آن را به طور کامل تمیز کرد. اگر شمع بعد از تمیز شدن عملکرد مناسبی نداشته باشد، باید آن را تعویض کنید. برای اطلاع از عملکرد درست شمع باید موقع روشن شدن شعله را ببینید.

کم یا تمام شدن روغن

استفاده از روغن در ژنراتور بسیار مهم است و در صورت تمام شدن آن دستگاه روشن نمی‌شود. به طور معمول ژنراتور با تمام شدن روغن خاموش می‌شود. تا زمانی که روغن کافی درون دستگاه قرار نگیرد موتور شروع به کار نمی‌کند. معمولاً با هر بار پرکردن روغن حدود ۴۰ تا ۵۰ ساعت با آن حجم از روغن به خوبی کار می‌کند.

نشتی در لوله و مخزن روغن باعث پخش آن به بیرون و روشن نشدن موتور می‌شود. میله‌ای در قسمت مخزن روغن قرار دارد که با کمک آن حجم روغن موجود در ژنراتور مشخص می‌شود. استفاده از روغن موتور مناسب برای دستگاه ژنراتور دیزلی اهمیت زیادی دارد. شما اگر با نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور آشنا باشید، می‌توانید به راحتی مشکل دستگاه را شناسایی و حل کنید.

نشتی و کمبود سوخت

بررسی دوره­ای ژنراتور تولید برق در شرکت­ها

مشکل در لوله سوخت

در زمستان به دلیل دمای خیلی پایین، لوله‌ها دچار یخ­زدگی می‌شوند. لوله‌های ژنراتور به راحتی یخ می‌زنند و در این حالت موتور روشن نخواهد شد. سوخت در این لوله‌ها یخ­زده و به درون موتور راه پیدا نمی‌کند. البته گرفتگی لوله سوخت، می‌تواند به دلایل دیگر نیز رخ دهد.

برای حل این مشکل باید در فصل زمستان، مراقب یخ­زدگی لوله‌های ژنراتور باشید. با استفاده از آب گرم می‌توان دمای لوله‌ها را بالا برد. استفاده از حرارت مستقیم و آتش، کار کاملاً اشتباهی است و منجر به یک ‌آتش­سوزی بزرگ می‌شود. بنابراین به مشکلات به وجود آمده در لوله سوخت نیز باید توجه ویژه‌ای داشته باشید.

گرفتگی ورودی هوا

شاید برای شما به وجود آمده باشد که موقع استارت زدن، موتور ژنراتور روشن نشود. یکی از مهم‌ترین دلایل این مشکل، گرفتگی لوله هوا در این دستگاه است که با خارج شدن دود سیاه از اگزوز خود را نشان می‌دهد. هوا باید به میزان کافی به دستگاه ژنراتور برسد تا عملکرد خوبی داشته باشد. یکی از راه­حل‌های این مشکل بررسی مسیر هوایی است. فیلتر‌ها باید بررسی و در صورت نیاز تعویض شوند.

تعویض و چک کردن فیلتر هوا

فیلتر هوا برای کم­کردن آلودگی این دستگاه به دلیل سوزاندن سوخت فسیلی استفاده می­شود. فیلتر‌ها بعد از مدتی آلودگی‌های سوخت را به خود جذب می‌کنند. در این حالت هوا به ژنراتور نمی‌رسد و موتور روشن نخواهد شد. در نهایت این موضوع می‌تواند، باعث آتش­سوزی در ژنراتور شود.

بررسی تمیز بودن فیلتر کار سختی نیست و افراد غیر متخصص هم می­توانند این کار را انجام دهند. در صورتی که فیلتر دستگاه شما آلوده شده است، آن را با یک فیلتر هوای جدید تعویض کنید. اهمیت فیلتر در ژنراتور دیزلی مشخص است و با بررسی به موقع فیلتر هوا، می‌توان از مشکلات زیادی جلوگیری کرد.

سیستم خنک‌کننده

استفاده از سیستم خنک‌کننده در ژنراتور دیزل برای کنترل دما است. هنگام کار ژنراتور دمای آن خیلی بالا می‌رود. اگر سیستم خنک‌کننده مشکل داشته باشد، موتور خیلی زود خراب می‌شود. در نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور باید به سیستم خنک‌کننده توجه کنید. قبل از شروع کار یا در حین آن مایع موجود در قسمت خنک‌کننده را بررسی نمایید. در صورت تمام شدن مایع خنک‌کننده، هسته رادیاتور باعث خاموش شدن دستگاه می‌شوند.

گرفتگی فیلتر گازوئیل دیزل ژنراتور

گرفتگی فیلتر گازوئیل یکی از مهم‌ترین دلایل روشن­نشدن موتور ژنراتور دیزلی است. فیلتر سوخت برای جدا‌سازی ناخالصی‌های موجود در سوخت و جلوگیری از ورود آن‌ها به دستگاه استفاده می‌شود. بعد از مدت کوتاهی این مواد در فیلتر انباشته شده و به طور کامل آن را مسدود می‌کنند. با مسدود شدن فیلتر راه‌های ورودی سوخت به موتور بسته شده و در نهایت روشن نمی‌شود.

برای حل این مشکل به صورت دوره‌ای فیلتر را تعویض کنید. وجود ناخالصی و آب در گازوئیل روی کیفیت سوخت تأثیر دارد و باید به دنبال سوخت‌های خالص و درجه یک باشید. برخی افراد سودجو درون گازوئیل آب اضافه می‌کنند که در زمان استفاده مشکلاتی به وجود می‌آید. با استفاده از این سوخت آسیب جدی به موتور وارد شده و ممکن است کاملاً بسوزد. از جایگاه سوخت معتبر، گازوئیل موردنیاز خود را خریداری کنید.

خرابی کلید بریکر و فیوز‌ها

کلید بریکر و فیوز نقش مهمی در مدار ژنراتور دارند و در صورت خرابی این دو وسیله، موتور روشن نمی‌شود. ابتدا مشکل به وجود آمده را بررسی کنید و در صورت نیاز فیوز‌های سوخته را تعویض نمایید. قرار دادن کلید بریکر روی حالت خودکار می‌تواند باعث اتصال کوتاه و آسیب جدی به موتور شود. بررسی این موارد باید توسط یک فرد حرفه‌ای و متخصص در این زمینه انجام شود.

دود گرفتگی ژنراتور

معمولاً مشکل دودگرفتگی ژنراتور زیاد به وجود می‌آید. سیستم‌های جدید به هوا حساسیت زیادی نشان می‌دهند و این موضوع بر روی روشن­شدن موتور تأثیر منفی دارد. در زمان کار دستگاه مقدار زیادی دود که بر اثر سوختن گازوئیل به وجود می‌آید، از دستگاه خارج خواهد شد. اگر کارکرد دستگاه با مشکل مواجه شود، میزان تولید دود بالا رفته و در اصطلاح موتور دستگاه دچار خفگی و دود گرفتگی می‌شود. راه حل مناسب این است که در شروع کار، ژنراتور بررسی شود.

مشکلات باتری

در برخی از ژنراتور‌ها که از طریق کنترل از راه دور روشن می‌شوند، باتری استفاده می‌شود. در صورت تمام­شدن باتری موتور روشن نخواهد شد و نمی‌توان از ژنراتور استفاده کرد. البته در برخی مواقع باتری به تازگی تعویض شده اما روشن نمی‌شود، دلیل این اتفاق خرابی باتری است. با اتصال ضعیف در ژنراتور، باتری دچار مشکل می‌شود. در هر بار بررسی دوره‌ای دستگاه باید به باتری و عملکرد آن توجه ویژه‌ای شود.

گرفتگی ورودی هوا

بررسی مشکلات به وجود آمده در دیزل ژنراتور و راهکارهای مؤثر برای حل این مشکلات

ایرادات در انژکتور

در نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور باید به ایرادات انژکتور نیز توجه داشته باشید. زمانی که دستگاه روشن نمی‌شود و هیچ دودی از آن خارج نشده، باید انژکتور را بررسی نمایید. یکی از بخش‌های حساس، سوزن‌های انژکتور هستند که دچار گرفتگی می­شوند. به هیچ وجه افراد غیرحرفه‌ای نباید به سوزن‌های دستگاه دست بزنند؛ زیرا قطعات حساسی هستند.

وجود هوا در سیستم سوخت‌رسانی

نرسیدن سوخت به دیزل ژنراتور عامل مهمی در روشن­نشدن موتور است. زمانی که هوا در سیستم سوخت جمع شود، فشار هوا مانع جریان سوخت خواهد شد. در صورتی که سوخت به اندازه کافی به موتور نرسد، نمی‌تواند عملکرد خوبی داشته باشد. یک راه حل برای این مشکل، استفاده از پمپ دستی است که هواگیری مخزن سوخت را انجام می‌دهد.

بالابودن بار ژنراتور

زیاد بودن بار ژنراتور مانع روشن­شدن موتور آن می‌شود. بعضی مواقع، در زمان استارت زدن، موتور روشن نمی‌شود؛ اما استارت می‌خورد. خرابی بلبرینگ و سایش موتور از دلایل ایجاد این مشکل است. برای حل این موضوع، باید با متخصصین این حوزه مشورت کنید.

ایرادات در انژکتور

بررسی نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور توسط متخصصان حرفه­ای رادوکو

موتور به طور ناهموار کار می‌کند

اگر موتور دستگاه ژنراتور دیزلی روشن می‌شود؛ اما به صورت ناهموار کار می‌کند، باید دلیل این مشکل بررسی شود. به این حالت اصطلاحاً ریپ­زدن موتور می­گویند. در این حالت اولین نکته توجه به شمع دستگاه است. اگر شمع رسوبات زیادی داشته باشد، مانع تولید نیروی کافی برای کار مداوم و خوب دستگاه می‌شود. شمع را بررسی کرده و در صورت نیاز باید آن را تعویض کنید.

مورد بعدی بررسی فیلتر‌های ژنراتور است که باید همگی سالم باشند. در صورت کثیف­شدن فیلتر، دستگاه به خوبی روشن نمی‌شود. فیلتر‌های روغن برای جدا‌سازی ناخالصی‌ها کاربرد دارند و برای شروع کار، دستگاه به روغن نیاز دارد. فیلتر‌های هوا برای ورود هوای سالم به دستگاه استفاده شده و در صورت کثیفی مانع ورود هوا به درون دستگاه می‌شوند.

ژنراتور بیش از حد گرم می‌شود

اگر دستگاه ژنراتور دیزلی شما بیش از حد گرم می‌شود، باید دلیل این مشکل را پیدا کنید. یکی از دلایل اصلی، مشکلات سیستم خنک‌کننده است. ژنراتور در زمان کار به دلیل احتراق، دمای خیلی بالایی پیدا می‌کند و در این میان سیستم خنک‌کننده به کمک دستگاه می‌آید تا دما کاهش پیدا کند.

اگر عملیات پایین آوردن دما متوقف شود، به دلیل دمای بالا در سیستم، امکان آتش­سوزی وجود دارد. در فصول سرد که لوله‌های ژنراتور دچار یخ­زدگی می‌شوند، مایع سیستم به تعادل دما کمک می‌کند. مایع موجود در سیستم خنک‌کننده در معرض دمای بالا تبخیر شده و میزان آن کاهش پیدا می‌کند.

برای عملکرد صحیح باید به صورت دوره‌ای میزان مایع بررسی شود. وجود مایع خنک‌کننده به اندازه کافی در سیستم، از تغییرات شدید دما جلوگیری کرده و در نهایت سیستم خیلی گرم نمی‌شود. اگر سیستم خنک‌کننده مشکلی ندارد؛ اما باز هم ژنراتور داغ می‌شود، دلیل آن فرسودگی شیلنگ و تسمه‌های مایع خنک‌کننده است. پس در بررسی نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور باید به قطعات‌ سیستم خنک‌کننده توجه داشته باشید.

سایر عیب‌های متداول در ژنراتور دیزلی

عیب­های مختلفی در سیستم ژنراتور به­ وجود می‌آید که هر کدام مربوط به بخش متفاوتی هستند. تمام­شدن ناگهانی سوخت یکی از این مشکلات است که می‌تواند، دلایل مختلفی داشته باشد. گاهی نشانگر سطح سوخت درست کار نمی‌کند و سطح سوخت را اشتباه نشان می‌دهد.

در صورت مسدود شدن فیلتر سوخت، نمی­توان از سوخت به درستی استفاده کرد. قبل از هر بار روشن­کردن ژنراتور سطح سوخت را بررسی کنید. مشکل در EGR باعث اختلال در کار ژنراتور می‌شود. در صورتی که شیر EGR عملکرد مناسبی نداشته باشد، دود غلیظ از اگزوز دستگاه خارج می‌شود.

نکات کلی نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور

عیب‌یابی ژنراتور دیزلی بستگی به نوع مشکلاتی که در آن به وجود می‌آید، انجام می‌شود. اما در حالت کلی، برخی از مشکلات رایج در ژنراتور‌های دیزلی عبارت‌اند از:

  • مشکل در راه‌اندازی: این مشکل ممکن است ناشی از عیب در باطری یا ناتوانی ژنراتور در تأمین انرژی مورد نیاز باشد. بررسی و برطرف کردن این مشکل، به راه‌اندازی صحیح ژنراتور کمک می‌کند.
  • ناپایداری در عملکرد موتور: این مشکل ممکن است ناشی از آب و سوخت کثیف، تنظیم غیرصحیح سوخت یا نقص برق در سیستم ایجاد شود. عیب‌یابی دقیق موتور و برطرف کردن هر مشکل، می‌تواند به عملکرد بهتر ژنراتور کمک کند.
  • مشکل در تولید برق: اگر ژنراتور هیچ برقی تولید نمی‌کند یا برق تولیدی ناپایدار است، احتمالاً دلیل آن مشکلات قطعات است. عیب‌یابی و برطرف کردن مشکلات قطعات مختلف اجازه می‌دهد تا برق تولیدی به صورت مطلوب ارائه شود.
  • مشکلات ساختاری: عیب‌های فنی و ساختاری در بخش‌های مختلف ژنراتور می‌توانند، باعث کاهش عملکرد و کیفیت تولید برق شوند. بررسی و تعمیر این قطعات باعث بالا رفتن راندمان تولید برق می­شود.

لازم به ذکر است که نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور ، بهتر است توسط کارشناسان و تکنسین‌های مجرب و متخصص انجام شود. آن‌ها می‌توانند، مشکلات را دقیقاً تشخیص داده و عملیات تعمیر و تعویض قطعات را انجام دهند.

راه‌های نگهداری و جلوگیری از خراب شدن ژنراتور

خرابی در دیزل ژنراتور می‌تواند برای صنعت، بیمارستان‌ها و سایر مناطقی که به برق نیاز دارند، مشکل­ساز باشد. زمانی که مشکلات سخت در ژنراتور به وجود بیاید، باید با نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور آشنایی داشته باشید. بهترین روش جلوگیری از خرابی دیزل ژنراتور، نگهداری و بررسی منظم آن است.

به صورت روزانه یا هفتگی، باید ژنراتور را به صورت کلی بررسی کنید تا مشکلات کوچک را تشخیص داده و برطرف نمایید. روش دیگر جلوگیری از خرابی ژنراتور، آموزش صحیح استفاده از آن به کاربران است. افرادی که مسئول استفاده از ژنراتور هستند، باید بدانند که چگونه آن را راه‌اندازی کرده و از آن نگهداری نمایند.

استفاده از دیزل، با استاندارد مناسب و نظم در شارژ سوخت باعث می‌شود که ژنراتور به خوبی کار کند. همچنین، در صورتی که ژنراتور بار زیادی را تحمل کند، سرعت و قدرت آن در تولید برق کاهش پیدا می‌کند. بنابراین، باید همواره توان مصرفی را محاسبه کنید و ژنراتوری را خریداری نمایید که توان تأمین بار برق مصرفی ساختمان شما را پشتیبانی کند. دقت و پیش‌بینی، همیشه بهترین راه برای جلوگیری از خرابی دیزل ژنراتور و برای حفاظت از تأمین انرژی مورد نیاز است.

انواع ژنراتور و عیب­های فنی آن­ها

ژنراتور‌های دیزلی انواع مختلفی دارند و هر کدام از آن‌ها مزایا و معایب خاصی را در استفاده نشان می­دهند. در ادامه به مقایسه‌ی برخی از انواع ژنراتور‌های دیزلی می‌پردازیم:

  1. ژنراتور‌های استاندارد: این نوع ژنراتور‌ها بسیار قدرتمند و مطمئن هستند. این ژنراتور دارای قطعات یدکی در دسترس است که برای تعمیرات آن با مشکل مواجه نخواهید شد. با این حال، ژنراتور معمولاً سر و صدای زیادی تولید می‌کند و برای استفاده در محیط‌های آرام مناسب نیستند.
  2. ژنراتور‌های کم صدا: این نوع ژنراتور‌ها برای استفاده در محیط‌هایی که نیاز به سکوت دارند؛ مانند بیمارستان مناسب هستند. ژنراتور به صورتی ساخته شده که سر و صدای تولید شده را کاهش می‌دهد. با این حال، ظرفیت تولید برق این نوع ژنراتور‌ها نسبت به بقیه پایین‌تر است.
  3. ژنراتور‌های اقتصادی: این نوع ژنراتور‌ها با تمرکز بر بهره‌وری سوخت توسعه یافته‌اند و به طور کلی سوخت کمتری مصرف می‌کنند. میزان برقی که توسط این ژنراتور‌ها تولید می‌شود، نسبت به ژنراتور‌های استاندارد پایین‌تر است.
  4. ژنراتور‌های خانگی: این ژنراتور‌ها به موتور دیزلی متصل شده و برق را مستقیماً بدون نیاز به استفاده از صفحات میانی مانند ژنراتور‌های استاندارد تولید می‌کنند. این نوع ژنراتور‌ها کارایی بالا، سطح نوسان کمتر و همچنین هزینه‌های نگهداری کمتری دارند؛ اما قیمت آن­ها بالا است.

وجود هوا در سیستم سوخت‌رسانی

تعمیر تخصصی ژنراتور در مرکز رادوکو

نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور در رادوکو

مجموعه رادوکو به عنوان متخصص در زمینه نحوه عیب یابی مشکلات رایج دیزل ژنراتور و فروش محصولات صنعتی فعالیت دارد. شما می‌توانید برای خرید محصولاتی مثل روتس بلوئر، دیزل ژنراتور، ساید چنل، شیر توپی و غیره به این سایت مراجعه کنید. رادوکو به عنوان وارد‌کننده سابقه طولانی در این حوزه دارد و محصولات خود را با بالاترین سطح کیفیت ارائه می‌دهد.

خدماتی مثل تعمیر دیزل ژنراتور، تعمیر کمپرسور، تعمیر پمپ و غیره توسط این مجموعه انجام می‌شود. برای خرید و دریافت خدمات با کارشناسان این سایت ارتباط برقرار کنید. مراجعه حضوری به دفتر مرکزی در تهران، خیابان شریعتی امکان‌پذیر است. در مورد مشکلات دیزل ژنراتور می‌توانید از متخصصان حرفه­ای رادوکو مشاوره و کمک بگیرید.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا