یکشنبه 10 آبان 1405

«پسر طلایی» مصر؛ جسد مومیایی شده‌ای با قلب و زبانی از طلا


توت‌عنخ‌آمون رقیب پیدا کرده است. این رقیب نوجوانی است که به طبقه فرادست مصر باستان تعلق داشته و ۲۳۰۰ سال پیش با قلبی از طلا مومیایی شده است.

جسد این مرد جوان که گمان می‌رود در سن ۱۴ یا ۱۵ سالگی مرده باشد، برای اولین بار در سال ۱۹۱۶ پیدا شد. با این حال، بقایای آن بیش از یک قرن به همراه ده‌ها جسد دیگر، بدون بررسی کامل توسط کارشناسان، در انبارهای موزه مصر در قاهره نگهداری می‌شد.

زمانی که تیمی به رهبری دکتر سحار سلیم از دانشگاه قاهره تصمیم گرفتند این مومیایی را با استفاده از یک سی‌تی اسکنر مطالعه کنند، این وضعیت تغییر یافت.

تصاویر نشان داد که جسد متوفی ۴۹ حرز (بلاگردان) از ۲۱ نوع مختلف دارد که بسیاری از آنها از طلا ساخته شده‌اند. دکتر سلیم در مقاله‌ای که در مجله «مرزهای پزشکی» منتشر شد، اعلام کرد که به همین دلیل این مومیایی را «پسر طلایی» نامیده‌اند.

تیمی از محققان مصری از توموگرافی برای بررسی یک مومیایی ۲۳۰۰ ساله استفاده کردند که تقریباً یک قرن در انبار بوده است

گنج پنهان

اسکن‌ها این امکان را فراهم کرد که مشخص شود این مرد جوان از طبقه فرا دست جامعه است، چون «دندان‌ها و استخوان‌های سالمی داشت و هیچ نشانه‌ای از سوءتغذیه یا بیماری نداشت» و همچنین به این دلیل که بقایای او با استفاده موادی «با کیفیت بالا» مومیایی شده بود که فرآیندی که شامل برداشتن مغز و اندام‌های داخلی است.

این تصاویر نشان می‌داد که زیر بانداژهایی که بدن مرد جوان را پوشانده بود، شیئی به درازای دو انگشت در کنار آلت‌تناسلی ختنه نشده او وجود دارد. او همچنین زبانی طلایی در داخل دهان داشت و تکه‌ جواهری به شکل قلب که آن نیز از طلا ساخته شده بود، در زیر قفسه سینه‌اش قرار داشت.

دکتر سلیم خاطرنشان کرد که مصریان باستان با هدف «حفاظت و حیات بخشیدن» به آنها در زندگی پس از مرگ، بر روی اجساد متوفیان خود حرز می‌گذاشتند.

این کارشناس گفت: «زبان طلایی داخل دهان برای اطمینان از این بود که متوفی بتواند در زندگی پس از مرگ صحبت کند.»

این تصاویر همچنین نشان می‌داد که به پای جسد مرد جوان صندل پوشانده شده و تاج گلی از سرخس بر سر دارد.

این مومیایی که تخمین زده می‌شود مربوط به اواخر دوره بطلمیوسی (حدود ۳۳۲ تا ۳۰ قبل از میلاد) باشد، در سال ۱۹۱۶ در ادفو، در جنوب مصر، کشف شد. این کشف شش سال قبل از اکتشافات به رهبری هاوارد کارتر، باستان‌شناس بریتانیایی بود که مقبره توت‌عنخ‌آمون را در دره پادشاهان پیدا کرد.

بقایای «پسر طلایی» را دو تابوت محافظت می‌کرد: در بیرون کتیبه‌ای به زبان یونانی وجود داشت و داخل آن از چوب ساخته شده بود. جسد نقابی طلایی بر چهره داشت.

تحقیق بدون تخریب

دانشمندانی که روی این پروژه کار می‌کنند معتقدند که این اولین بخش از یافته‌های بسیار است.

دکتر سلیم گفت: «مصر شاهد حفاری‌های گسترده در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم بود که منجر به نبش قبر هزاران جسد باستانی حفظ‌ شده شد که بسیاری از آن‌ها هنوز به شکل پیچیده در تابوت‌هایشان بودند.»

او افزود: «موزه مصر در قاهره از زمان افتتاح‌اش مخزنی برای این گنجینه‌ها بوده است. زیرزمین اين موزه پر است از مومیایی‌هایی که دهه‌ها است بدون مطالعه يا نمايش دور از دسترس مانده‌اند.»

این پژوهشگر گفت که در گذشته بانداژها از مومیایی‌ها جدا می‌شد و اجساد برای اهداف تحقیقاتی و سرگرمی به تفصيل تشریح می‌شدند.

این کارشناس گفت این روزها استفاده از برش‌نگاری (توموگرافی) کامپیوتری به ابزاری عالی برای بررسی بقایا بدون آسیب رساندن به آنها تبدیل شده است، این شیوه به دانشمندان اجازه می‌دهد تا «بیشتر در مورد سلامت، باورها و توانایی‌های انسان در دوران باستان» کاوش کنند.

او در پایان گفت: «برش‌نگاری کامپیوتری نشان‌دهنده پیشرفت قابل توجهی در رادیولوژی است. به جای استفاده از یک تصویر واحد، صدها تصویر از مقطع‌های نازک بدن را می‌توان ترکیب کرد تا یک مدل سه بعدی کامل ایجاد شود.»

منبع : بی بی سی



منبع

آخرین اخبار

ماه‌عسل سرمربی تمام شد؛ سه معضل بزرگ آبی‌ها پس از دو شکست متوالی

شروع درخشان انزو مارسکا روی نیمکت منچسترسیتی با هفت...

تشدید اختلافات بر سر تشکیل کابینه جدید اسرائیل/ تلاش مخالفان برای کنار زدن نتانیاهو

به گزارش خبرآنلاین به نقل از مرکز اطلاع‌رسانی فلسطین،...

گوشی شما چه زمانی صدایتان را ضبط می‌کند؟ واقعیت پنهان پشت سیری و الکسا

دستیارهای صوتی مانند سیری، گوگل و الکسا انجام بسیاری...

شیائومی ۱۸ پرو و پرو مکس؛ قیمت‌های نجومی در کنار باتری‌های کوچک‌تر

قیمت‌های احتمالی گوشی‌های پرچمدار شیائومی ۱۸ پرو و شیائومی...

نوجوانان در مسیر کشف هویت؛ طوفان تغییرات جسمانی و عاطفی

نوجوانی به عنوان یکی از حساس‌ترین مراحل گذار از...

تبعیض جنسیتی در عصر الگوریتم‌ها

زمانی که در حال طراحی جلد کتاب خود...

قیمت سکه امروز ۹ آبان ۱۴۰۵ در زمان بسته شدن بازار/ نیم‌سکه ۱۳۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان شد + جدول

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، قیمت انواع قطعات سکه در بازار تهران...

اظهارات زارع پس از کسب چهارمین طلای جهان

به گزارش تابناک، امیرحسین زارع پس از کسب مدال...

ویدیو/منتظری: جهاد دانشگاهی پژوهش‌ها را به سمت مسائل اساسی ایران سوق داده است

رئیس جهاد دانشگاهی با تشریح اولویت‌های پژوهشی این نهاد...

نشست مهم امنیتی به ریاست نخست وزیر عراق

به گزارش خبرآنلاین، یک نشست امنیتی امروز شنبه به...

منچسترسیتی ۰ – برایتون ۱/ مرغ‌های دریایی، گربه سیاه شدند!

تیم منچسترسیتی امروز از هفته نهم لیگ برتر انگلیس...

قیمت بیت‌کوین به ۷۷ هزار دلار سقوط کرد؛ احتمال افت تا ۶۵ هزار دلار

به گزارش خبرآنلاین،بزرگ‌ترین رمزارز بازار، معاملات روز جمعه را...

آیا کمبود آهن را می‌توان فقط با نگاه کردن به صورت تشخیص داد؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : این...

ثبت رکورد جدید سیمان فارس نو با کاهش کلینکر فاکتور به ۸۱٫۴۵ درصد

شرکت سیمان فارس نو در ادامه اقدامات تخصصی برای...

آیا بعد از برداشتن یک تخمدان هنوز امکان بارداری وجود دارد؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : برداشتن...

هواشناسی: رگبار باران در تهران از عصر دوشنبه

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایسنا:...

آیا اینترنت در ایران ارزان است؟

درخواست اپراتورها برای افزایش تعرفه بسته‌های اینترنت بارها...

تراکتور با پرواز غیرمستقیم راهی عمان می‌شود

به گزارش تابناک؛ دیدار تیم‌های تراکتور ایران و نفتچی...

سفر الزیدی به دمشق؛ نزدیکی راهبردی یا ضرورت امنیتی؟

کارشناس مسائل عراق با اشاره به سفر اخیر نخست‌وزیر...

آخرین تحولات FATF اعلام شد؛ اجماع اعضا بر ۱۰ بند پیشرفت کشور در سایه دفاع مقتدرانه

درپی انتشار بیانیه اجلاس آبان‌ماه FATF، مرکز اطلاعات مالی...

تبلیغات متنی