جمعه 8 آبان 1405

اولین گام به سوی بهینه‌سازی مصرف انرژی/ سرانجام سازمان جدید ایجاد گردید

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، روز گذشته مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری، با صدور حکمی “اسماعیل سقاب اصفهانی” را به سمت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی منصوب کرد.

تشکیل این سازمان در راستای تأکیدات قانون برنامه هفتم توسعه صورت گرفته است؛ که در آن ذکر شده: “دولت موظف است به‌منظور ایجاد هماهنگی فرابخشی و مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینه‌سازی مصرف انرژی، مدیریت بهینه ناترازی انرژی در بخش‌های مختلف با رعایت ملاحظات کاهش شدت انرژی و پیگیری اجرای طرح‌های بهینه‌سازی انرژی در بخش‌های عرضه و مصرف انرژی و تعیین میزان و نحوه تخصیص کلیه یارانه‌های انرژی در هر بخش با اجرای کامل قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، «سازمان ‌بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی» را زیر نظر رئیس‌جمهور و با موافقت ایشان از تجمیع و ادغام ظرفیت‌های سازمانی موجود در شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت، سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) و ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت تأسیس کند و اساسنامه آن را ظرف سه ماه به تصویب هیأت وزیران برساند.”

بر اساس تأکیدات برنامه هفتم توسعه، سازمان‌هایی که سال‌ها با استفاده از بودجه عمومی فعالیت کردند و نتایج قابل توجهی در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی نداشتند، شامل “شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت” و “ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و سوخت”، باید تجمیع و به یک سازمان منسجم تبدیل شوند تا بهانه‌تراشی‌ها در زمینه‌های عدم بهینه‌سازی مصرف انرژی در ایران به پایان برسد.

بهانه اصلی این سازمان‌ها در عدم دستیابی به موفقیت، فراوزارتخانه‌ای نبودن اعلام شده است؛ تشکیل یک سازمان فراوزارتخانه‌ای تحت نظر رئیس‌جمهور با اختیارات بیشتر و قابلیت مدیریت متمرکز در حوزه بهینه‌سازی مصرف انرژی، می‌تواند به‌عنوان نقطه عطفی در حل مشکلات ناترازی انرژی در ایران محسوب شود.

با وجود یک‌سال تأخیر در فرآیند زمان‌بندی و تکلیف‌های برنامه هفتم توسعه، سرانجام این سازمان با منصوب شدن رئیس آن شکل گرفت؛ اگرچه ایجاد این سازمان می‌تواند گامی مؤثر در راستای بهینه‌سازی مصرف انرژی باشد، اما موفقیت آن به ساختار و نگرش کلی حاکم بر این سازمان بستگی دارد. اگر صرفاً شاهد جابه‌جایی کارکنان از دو یا سه شرکت قبلی به ساختمان جدید این سازمان باشیم و نگرش‌ها و رویکردها در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی، تغییری نسبت به گذشته نداشته باشد، خروجی تأسیس این سازمان نیز به بهره‌وری انرژی نخواهد انجامید.

در حال حاضر، در تمام بخش‌های تأمین انرژی از جمله برق، گاز و بنزین با ناترازی و به عبارتی کسری روبه‌رو هستیم و به جز ضعف در طرح‌های توسعه و عدم افزایش ظرفیت تولید متناسب با نیازها، مصرف بی‌رویه و عدم بهره‌وری در بخش مصرف نیز نقش بسزایی در ایجاد ناترازی‌ها ایفا کرده است.

در حال حاضر شدت مصرف انرژی در ایران به‌طرز چشمگیری بالا و بیش از دو برابر میانگین جهانی است و ما برای تولید و خدمات بیش از دو برابر کشورهای دیگر انرژی مصرف می‌کنیم. در ناترازی برق، گاز و بنزین، عدم بهینه‌سازی مصرف به وضوح مشهود است و جدا از چالش‌های موجود در بخش تولید، اگر فقط در بخش مصرف بهینه‌سازی انجام شود، مشکلات ناترازی‌های کنونی برطرف خواهد شد و با رشد بخش تولید، می‌توانیم حضور ایران را در بازارهای منطقه‌ای و جهانی انرژی تقویت کنیم.

مرکز پژوهش‌های مجلس در ارزیابی سال اول برنامه هفتم اعلام کرد: “وضعیت عملکرد سال اول برنامه هفتم توسعه در زمینه‌های برق، نفت و گاز نشان می‌دهد که اجرای برنامه هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد و میزان دستیابی به اهداف نهایی برنامه به‌طور چشمگیری پایین است. در حوزه نفت و گاز، وضعیت تولید نسبت به مدیریت مصرف و تجارت انرژی به شکل بهتری ارزیابی می‌شود و بخش قابل توجهی از اهداف تولیدی برنامه محقق شده است؛ اما بهینه‌سازی مصرف انرژی در بخش نفت و گاز عملاً بی‌عمل بوده و شاخص‌های مصرف نیاز به اقدامات جدی‌تری دارند.”

/

آخرین اخبار

فرار یا تبعید سیاسی؟ خروج فلانیو بولسونارو پس از شکست در انتخابات

شکست انتخاباتی، خانواده بولسونارو را وارد مرحله‌ای تازه از...

صدراعظم آلمان: اروپا باید رویکردهای خود را در قبال آمریکا بازنگری کند

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، فریدریش مرتس در آخرین مقصد...

فرهنگستان علوم ظرفیت خود را برای تحقق خیزش علمی کشور به کار می‌گیرد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فرهنگستان علوم،...

بزرگ‌ترین سرقت تاریخ رمزارزها؛ ۶.۳ میلیارد دلار از بایننس خارج شد/ کره شمالی در مظان اتهام

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بررسی شرکت‌های تحلیل بلاک‌چین نشان...

غیرفعال‌شدن کارت سوخت خودروهای بالای ۲۵ سال و موتورسیکلت‌های بالای ۱۰ سال تکذیب شد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی...

درخواست عربستان از آمریکا درباره جنگ با ایران: به دیپلماسی فرصت دهید

به گزارش خبرآنلاین، وبگاه شبکه عبری i۲۴News گزارش داد...

دستیارهای هوش مصنوعی دولت همچنان در ابهام‌

با گذشت نزدیک به دو سال از آغاز طرح...

رونمایی رسمی از جانشین سن‌سیرو؛ استادیوم جنرالی از ۲۰۳۱ +عکس

ورزشگاه جدید مشترک میلان و اینتر در سن‌سیرو، با...

کتاب تخصصی تولید پروپیلن رونمایی شد

آیین رونمایی از کتاب «تولید پروپیلن (PDH)، کاربرد...

اعتراف بزرگ رونالدو پس از شکست دادن مسی

به گزارش تابناک؛ فوق‌ستاره پرتغالی فوتبال دنیا، افتخار انتخابش...

مقام ایرانی: ادعای ترامپ درباره محتوای نامه ونس به رضایی دروغ محض است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین ، یک مقام آگاه ایرانی...

۴ نماینده ایران فردا روی تشک می‌روند

به گزارش تابناک، فردا در ادامه رقابت‌های حسن یزدانی...

فضای غالب در اردوگاه آیزنکوت بیش از گذشته آماده همکاری با احزاب عربی است

به گزارش خبرآنلاین ، کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش...

سخنگوی سپاه در پاسخ به سنتکام: ادعای مین‌روبی هرمز را با شواهد مستقل ثابت کنید، نه بیانیه

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بر اساس گزارش ایسنا، سردار...

برزیل درباره دخالت انتخاباتی شبکه منتسب به «ونس» تحقیق می‌کند

به گزارش خبرآنلاین، از بخش اسپانیولی تارنمای سی‌ان‌ان، دیوان...

تبلیغات متنی