ابراز نگرانی تروئیکای اروپا درباره افزایش ظرفیت غنیسازی در ایران
سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس با نادیده گرفتن حق مشروع ایران برای پاسخ به اقدامات قهری آنها در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، درباره افزایش ظرفیت غنیسازی اورانیوم در ایران ابراز نگرانی کرده و خواستار بازگردانی اقدامات هستهای ایران شدند.
به گزارش ایسنا، تروئیکای اروپا(آلمان، انگلیس و فرانسه) که اخیرا در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اقدام به صدور قطعنامهای ضدایرانی با اهداف سیاسی کردند، شامگاه دوشنبه گفتند «به شدت نگران» تسریع در افزایش ظرفیت غنیسازی اورانیوم در ایران هستند و از تهران خواستند اقدام به بازگردانی این اقدامات کند.
ابراز نگرانی این کشورهای اروپایی در پی این مطرح می شود که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، جمعه گذشته به خبرگزاری فرانسه گفت که تصمیم ایران برای تسریع تولید اورانیوم غنیسازی شده، «پیامی واضح» در پاسخ به انتقادات اخیر این آژانس است.
گروسی در این باره گفت: این یک پیام است. این پیام واضحی است در پاسخ به آنچه که احساس میکنند اعمال فشار است.
او پیشتر مدعی شده بود که ظرفیت تولید اورانیوم غنیسازی شده ایران تا خلوص ۶۰ درصد «بهطور چشمگیری در حال افزایش» است.
رویترز نیز اعلام کرده بود که ایران اورانیوم غنیسازی شده تا خلوص ۶۰ درصد را به مقدار حدود ۵ تا ۷ کیلوگرم در ماه تولید میکند.
طبق گزارش رویترز، تروئیکای اروپا در بیانیهای مشترک اقدامات اخیر ایران را در آنچه «افزایش چشمگیر سرعت تولید اورانیوم غنیشده تا خلوص ۶۰ درصد در تاسیسات فردو» عنوان شده را محکوم کردند.
در بیانیه این سه کشور آمده است: ما از دانستن این که ایران تعداد سانتریفیوژهای مورد استفاده را افزایش داده و عملیات نصب زیرساختهای غنیسازی را آغاز کرده، به شدت نگرانیم. نگرانیم این کار ظرفیت غنیسازی ایران را افزایش میدهد.
این کشورهای اروپایی عضو توافق هستهای ۲۰۱۵ با نادیده گرفتن بدعهدی خود در عمل به تعهداتشان نسبت به کاهش تاثیر تحریمهای اعمالشده علیه ایران از سوی آمریکا پس از خروج آن از توافق در سال ۲۰۱۸ در دولت «دونالد ترامپ» که منجر به اقدام قانونی ایران طبق بند ۳۶ برجام مبنی بر فاصله گرفتن گامبهگام و بازگشتپذیر از تعهدات داوطلبانهاش پس از یک سالونیم تحمل تحریمها شد، مدعی شدند، اقدامات ایران بیش از پیش توافق هستهای ۲۰۱۵ را پوچ و توخالی کرد و ذخایر اورانیوم غنیشده با خلوص بالای ایران را که «هیچ توجیه غیرنظامی باورپذیری» ندارد را افزایش خواهد داد.
تروئیکای اروپا گفت: ما، قویا، از ایران میخواهیم این اقدامات را به حالت قبل بازگرداند و فورا، گسترش تنشهای هستهای را متوقف کند.
این ادعا درحالی است که مقامات ایرانی و آژانس همواره بر مسالمت آمیز بودن برنامه هستهای ایران و نبود ساخت بمب هستهای در سیاست کلان کشور تأکید کردهاند.
در همین راستا، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر افزایش توانایی ایران در تولید اورانیوم غنیشده با خلوص ۶۰ درصد، گفت: صحبتهای آقای گروسی اشاره به عملکرد تقابلی و غیرسازنده سه کشور اروپایی و آمریکا در شورای حکام دارد که طی آن بدون هیچ توجیه منطقی یا مبنای قانونی اقدام به طرح و تصویب قطعنامهای علیه ایران کردند.
وی با یادآوری سفر اخیر گروسی به تهران و تفاهمهای صورتگرفته برای تقویت همکاریهای فنی بین ایران و آژانس، خاطرنشان کرد: آقای گروسی با ابتکارهائی به ایران آمده بود اما این سه کشور اروپایی و آمریکا بودند که با دنبال کردن سیاست فشار و سوء استفاده از شورای حکام، باعث بینتیجه ماندن کوششهای مدیرکل شدند.
بقائی با اشاره به اینکه برنامه صلحآمیز هستهای ایران در چارچوب معاهده عدم اشاعه و موافقتنامه جامع پادمان کاملا شفاف و تحت نظارت آژانس دنبال میشود، تاکید کرد: فعالیتهای اخیر نیز با اطلاعرسانی دقیق به آژانس بینالمللی انرژی اتمی صورت گرفته و تحت نظارت مستمر آن است.
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد نیز در نامه به دبیر کل و رئیس شورای امنیت سازمان ملل متحد، اتهامات تروئیکای اروپا علیه کشورمان در خصوص قطعنامه ۲۲۳۱ و عدم پایبندی تهران به تعهدات خود ذیل برجام را رد و تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران بهطور قاطع ادعاهای مطرحشده در نامه تروئیکا مبنی بر عدم پایبندی تهران به تعهدات خود ذیل برجام را رد میکند. هرگونه ادعا در مورد اجرای تعهدات ایران تحت برجام، هنگامی که خارج از چارچوب خروج کامل ایالات متحده مورد بحث قرار گیرد، اساساً اشتباه است. چنین ادعایی تلاشهای مداوم ایران برای حفظ توافق مزبور علیرغم تحریکات و نقضهای مداوم ایالات متحده و تروئیکاو اتحادیه اروپا را نادیده گرفته و آن را به ادعایی دلبخواهی و فاقد اعتبار تبدیل میکند.
انتهای پیام