وزیر خارجه ترکیه: ایران رویکرد واقعبینانهای در سوریه نشان داد
هاکان فیدان درباره موضع ایران در قبال سوریه گفت: فکر میکنم ایران همه گزینههای خود را دوباره محاسبه کرده و رویکردی بسیار واقع بینانه از خود نشان داده است.
به گزارش ایسنا، «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه در مصاحبه با خبرگزاری اروپایی از برنامه آنکارا برای گفتوگو با هیأت تحریر الشام و دولت تازه سوریه برای «مقابله با تروریسم» و مسئله فعالیت «پ.ک.ک» و «قسد» (نیروهای دموکراتیک سوریه) خبر داد.
او همچنین در گفتوگو با خبرگزاری «فرانس ۲۴» گفت که بین آنکارا و تحریر الشام «همکاری اطلاعاتی خوبی» علیه داعش وجود دارد و این گروه برای ترکیه «مفید» بوده است.
فیدان در پاسخ به سوالی درباره تروریستی بودن این گروه گفت: «رویکرد ترکیه پیرامون قرار داشتن تحریر الشام در فهرست سازمانهای تروریستی، با سازمان ملل همسو است و از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل پیروی میکنیم، اما اکنون شرایط جدیدی ایجاد شده که در آن، بخش قانونی و واقعیت ناقض یکدیگر هستند.»
او همچنین در دفاع از تحریر الشام مدعی شد: «براساس اطلاعات ما و سازمانهای اطلاعاتی غربی، هیأت تحریر الشام در ۱۰ سال اخیر هیچ فعالیت تروریستی نداشته است.»
این ادعا درحالی است که تحریر الشام پیشتر به نام «جبهه النصره»، شاخه گروه تروریستی القاعده در سوریه فعالیت میکرده و ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا پیش از تحولات اخیر در سوریه، اعلام کرده بود که این گروه یک شاخه از القاعده است و باید «درمورد آن نگران بود.»
تصمیم آنکارا برای گفتوگو با دولت تازه سوریه
با این وجود، فیدان در ادامه گفت که برای «گفتوگو با دولت تازه سوریه» در آیندهای نزدیک به دمشق سفر خواهد کرد.
او همچنین بر تعامل مداوم مقامات آمریکایی و اروپایی با مقامات سوریه تاکید و این تحولات را قابل توجه توصیف کرد.
فیدان در این رابطه اظهار داشت: «من فکر می کنم (این تعاملات) بسیار مهم است. پیش از مقامات آمریکایی، نمایندگان برخی از کشورهای اروپایی و سازمان های بین المللی از دمشق دیدن کردند. می بینیم که با رهبری جدید در دمشق تماس برقرار می شود. این یک پیشرفت مهم است.»
فیدان در پاسخ به سوالی درباره بازگشت آوارگان سوری تاکید کرد که ترکیه به ایجاد محیطی که پناهجویان بتوانند داوطلبانه و ایمن به سوریه بازگردند متعهد است.
وی همچنین تاکید کرد که بازگشت اجباری یک گزینه نیست، اما نسبت به افزایش قابل توجه بازگشت در آینده نزدیک در صورت بهبود شرایط در سوریه ابراز خوش بینی کرد.
حضور نظامی آمریکا در سوریه و مبارزه با داعش
فیدان نسبت به حضور نظامی آمریکا در سوریه ابراز تردید کرد و گفت که هدف اعلام شده از مبارزه با داعش بهانه ای برای اهداف ژئوپلیتیک گستردهتر است.
وی استدلال کرد که بازداشت زندانیان داعش استقرار نظامی طولانی مدت را توجیه نمیکند و از اتکای ایالات متحده به «پ.ک.ک» و «قسد» به عنوان یک نیروی نیابتی در شمال سوریه انتقاد کرد.
سرنوشت پایگاه های روسیه برای مردم سوریه مهم است
وی در ادامه مصاحبه خود به سرنوشت پایگاههای روسیه در سوریه پرداخت.
فیدان در همین راستا با اشاره به اینکه «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه با کمک سالها حضور در قدرت از یک مدیر تاکتیکی به یک متفکر راهبردی خوب تبدیل شده است، گفت: «او به خوبی میداند که چه چیزی مهم است، چه چیزی کماهمیت است. روی چه چیزی می توان سرمایه گذاری کرد، چه چیزی پایدار باشد یا نه. بنابراین فکر میکنم او آخرین محاسبه را در مورد سوریه انجام داده و تصمیم گرفته دیگر ادامه ندهد.»
فیدان در پاسخ به این سوال که آیا میتوان این را بهعنوان «رها کردن اسد» توسط پوتین تلقی کرد، گفت: «نمیدانم میتوان گفت که او اسد را رها کرده است. اینطور به نظر نمی رسد. به هر حال، اسد در حال حاضر در مسکو است.»
فیدان همچنین در پاسخ به این سوال ادعایی که «چرا ایران حمایت خود از رژیم اسد را قطع کرد»، گفت: «فکر میکنم ایران همه گزینههای خود را دوباره محاسبه کرده و رویکردی بسیار واقع بینانه از خود نشان داده است.»
او در پاسخ به این سوال که آیا ترکیه طرفدار حفظ پایگاه های روسیه در سوریه است یا خیر، گفت: این موضوع مربوط به مردم سوریه است. این به مردم سوریه بستگی دارد. اگر آنها به توافق برسند، این تصمیم آنهاست، بنابراین خواهیم دید، اما تا آنجایی که در حال حاضر می بینیم، روس ها در حال استقرار مجدد نیروهای خود هستند. در پایان این روند، ما نمی دانیم چه مقدار از آنها در پایگاه های سوریه باقی خواهند ماند.»
مبارزه با داعش همیشه بهانه آمریکا بوده است
فیدان همچنین با اشاره به اینکه آمریکا به بهانه «مبارزه با داعش» حضور نظامی خود را در سوریه افزایش داده است، گفت: «تعبیر “مبارزه با داعش” همیشه بهانه است. باید برخی موارد را درست تعریف کرد. به اصطلاح “مبارزه با داعش” فقط یک چیز است: نگه داشتن اسیران داعش در زندان. متأسفانه دوستان آمریکایی ما و برخی از دوستان اروپایی ما از یک سازمان تروریستی دیگر برای نگه داشتن تروریستها در زندان استفاده میکنند.»
فیدان با تاکید بر اینکه این تصمیم درستی نیست، گفت: «باید ما با آمریکا در مورد مسائلی مانند نحوه نگهداری اسیران داعش در جایی که هستند، نحوه انهدام پ.ک.ک و قسد و تامین حقوق اولیه و امنیت به تفاهم برسیم.»
«پ.ک.ک» و «قسد» از خواست ترکیه با خبرند
فیدان در پاسخ به این سوال که آیا ترکیه عملیات نظامی علیه «پ.ک.ک» و «قسد» در شمال شرقی سوریه انجام خواهد داد یا خیر، گفت: «قسد یک سازمان تروریستی مصنوعی است که از مردم ترکیه، عراق، سوریه و بخشی از اروپا تشکیل شده است. من فکر می کنم این سازمان تروریستی مصنوعی باید فوراً از بین برود. اکنون یک دولت جدید در سوریه وجود دارد. من فکر می کنم آنها باید به این موضوع رسیدگی کنند.»
در همین راستا، او در پاسخ به این سوال که آیا مداخله نظامی روی میز است یا خیر، گفت: «ترکیه هر کاری که لازم باشد انجام خواهد داد».
او در پایان گفت: «اکنون واقعیت جدیدی در دمشق وجود دارد. امیدوارم دولت جدید دمشق به این مسائل رسیدگی کند. پ.ک.ک و قسد از خواست ترکیه به خوبی با خبر هستند.»
انتهای پیام