محسن پاک نژاد تصریح کرد: امضای توافقنامه مربوط به تقویت فشار میدان گازی پارس جنوبی با سرمایه گذاری تقریبی ۱۷ میلیارد دلار، به منزله وقوع یک تغییر کلیدی در بزرگترین میدان گاز ایران به حساب می آید.
وی در مراسم امضای این قرارداد که با حضور مسعود پزشکیان رئیس جمهور و مسئولان صنعت نفت برگزار شد، اضافه کرد: این توافق پس از گذشت هفت ماه از آغاز فعالیت دولت سیزدهم امروز به مرحله عملیاتی می رسد.
وزیر نفت بر اهمیت این قرارداد به عنوان یک اقدام اساسی برای تحقق آرزوی دیرینه و احیای مجدد میدان گازی پارس جنوبی تاکید کرده و یادآور شد: طبق برنامه ها و اهداف کمی مشخص شده در برنامه هفتم توسعه، تولید گاز طبیعی کشور باید تا پایان این برنامه به یک میلیارد و ۳۴۰ میلیون متر مکعب در روز افزایش یابد.
پاک نژاد ادامه داد: برای دستیابی به این هدف، نیاز به گسترش میدان های گازی ضروری است و باید به موازات افزایش تولید، طرح های نگهداشت تولید نیز به اجرا درآید تا از کاهش حجم تولید جلوگیری شود.
وی خاطر نشان کرد: برآوردهای صورت گرفته نشان دهنده این است که برای کلیه طرح های توسعه و نگهداشت توان تولید به سرمایه گذاری در حدود ۷۵ میلیارد دلار احتیاج است که از این میزان، ۵۳ میلیارد دلار به توسعه میادین گازی جدید و ۲۲ میلیارد دلار به طرح های نگهداشت توان تولید شامل طرح افزایش فشار پارس جنوبی اختصاص داده می شود.
پاک نژاد تاکید کرد: برای دستیابی به تولید یک میلیارد و ۳۴۰ میلیون متر مکعب در روز در چهار سال آتی، سرمایه گذاری میانگین سالیانه به میزان ۱۹ میلیارد دلار مورد نیاز است.
وی افزود: برای تامین این مقدار سرمایه گذاری، برنامه ریزی دقیق و بهره برداری بهینه از کلیه ظرفیت های مالی و پولی کشور الزامی است. وزارت نفت نیز برنامه هایی را برای استفاده بهینه از این ظرفیت ها طراحی کرده است که شامل بهره برداری از صندوق توسعه ملی و سرمایه گذاری در صنایع انرژی بر و پتروشیمی ها بر اساس ضوابط مشخص در قانون برنامه هفتم می باشد.
وزیر نفت همچنین یادآور شد که میدان گازی پارس جنوبی مسئول تامین ۷۰ درصد گاز کشور است و این میدان که یکی از بزرگترین میادین گازی جهان شناخته می شود، نقش حیاتی در تأمین گاز برای بخش های خانگی، صنایع کوچک و بزرگ و نیروگاه ها ایفا می کند.
وی تاکید کرد: با توجه به برداشت مشترک ایران و قطر از این میدان، ممکن است با گذشت زمان دچار افت فشار شویم.
پاک نژاد به این افت فشار اشاره کرد و گفت: این وضعیت می تواند منجر به کاهش تولید شود، لذا قطر از چند سال پیش به دنبال تهیه تجهیزات لازم برای افزایش فشار و توربوکمپرسورهایی است که در دو سال آینده آماده استفاده خواهند بود.
وی ادامه داد: افزایش توانایی قطر به معنای تامین فشار بیشتر در میدان گنبد شمالی است و از آنجا که اختلاف فشار به وجود آمده می تواند بر تولید از بخش ایرانی اثرگذار باشد، بخشی از گاز به سمت قطر منتقل خواهد شد.
پاک نژاد گزارشی ارائه کرد مبنی بر اینکه پیش بینی می شود، از سال ۱۴۰۶ شاهد افت تولید معادل یک فاز پارس جنوبی خواهیم بود و در صورت عدم اجرای فشار افزایی، از سال ۱۴۰۸ یک و نیم فاز از ظرفیت تولید کاهش خواهد داشت.
وی ادامه داد: هر سکو به چهار توربوکمپرسور مجهز خواهد بود و به طور کلی در هفت مرکز به ۵۶ توربوکمپرسور با قدرت بالا از نوع اس. جی. تی ۷۰۰ نیاز خواهیم داشت که تامین بیشتر این تجهیزات باید از داخل کشور باشد و بخشی نیز در همکاری با شرکای خارجی انجام خواهد شد.
پاک نژاد در خصوص برآورد هزینه های این پروژه عنوان کرد: هزینه اجرای هر هاب به طور تقریبی ۲.۵ میلیارد دلار است و برای کامل کردن طرح فشار افزایی به سرمایه گذاری به ارزش ۱۷ میلیارد دلار نیاز داریم؛ این در حالی است که این سرمایه گذاری می تواند تا سال ۱۴۳۵ نزدیک به ۷۸۰ میلیارد دلار به درآمدهای میدان اضافه کند و به همین دلیل، اجرای این طرح از اهمیت ویژه ای برخوردار است و باید در این رابطه درنگ نشود.
وزیر نفت همچنین اعلام کرد: امروز قرادادهای مرتبط با این پروژه با چهار پیمانکار شامل اویک، مپنا، قرارگاه خاتم و پتروپارس به امضا خواهد رسید؛ این پیمانکاران در واقع به عنوان جنرال کنترکتور این قرارداد را امضا کرده و مسئولیت ها را به بخش خصوصی واگذار خواهند کرد تا از ظرفیت های این بخش نیز بهره مند شوند.
پاک نژاد در ادامه افزود: این چهار پیمانکار تجربیات با ارزشی در توسعه میدان پارس جنوبی کسب کرده اند که این تجربیات در اجرای طرح به آن ها کمک خواهد کرد.
وی همچنین یادآور شد: در دولت سیزدهم، چهار قرارداد مقدماتی به مبلغ ۴۰۰ میلیون دلار برای آشنایی پیمانکاران با این حوزه منعقد شده است که با قرارداد کنونی دولت سیزدهم (۱۷ میلیارد دلار) اختلاف زیادی دارد و قرارداد سال گذشته در واقع فقط برای آشنایی پیمانکاران با روند کار بود و متاسفانه هیچ هزینه ای برای آن صرف نشد.
وزیر نفت همچنین گفت: مدل تسویه مالی براساس قراردادهای «آی پی سی» خواهد بود و برای پیمان های «ای پی سی آی» مذاکراتی با صندوق توسعه ملی انجام داده ایم که امیدواریم به نتیجه برسد.
وی همچنین افزود: ایران تا کنون تجربه ساخت سکوهایی با وزن ۳ تا ۳.۵ هزار تن را داشته است، در حالی که این سکوها وزنی در حدود ۷ تا ۸ هزار تن دارند و امیدواریم همزمان با اجرای این طرح، توانایی انتقال فناوری در این زمینه فراهم شود تا شرکای ایرانی قابلیت ساخت این سکوهای سنگین را کسب کنند.
وزیر نفت تاکید کرد: وزن سازه های دریایی که در این پروژه به کار خواهد رفت، به حدود ۴۲۰ هزار تن برآورد شده است، در حالی که مجموع سازه های دریایی نصب شده در دو دهه گذشته در پارس جنوبی به تقریباً ۲۰۰ هزار تن می رسد؛ به این معنا که در این طرح دو برابر این مقدار سازه های دریایی نصب خواهد شد.
پاک نژاد ادامه داد: حدود ۶۰۰ کیلومتر خط لوله زیر دریایی برای انتقال گاز ترش نصب و بخشی از این توربوکمپرسورها به وسیله تولیدکنندگان ایرانی طراحی و ساخته خواهد شد.
وی بیان کرد که به طور کلی ۷۰ درصد از فعالیت های این طرح و عملیات آن توسط شرکت ها، پیمانکاران، سازندگان و طراحان داخلی انجام خواهد شد و این پروژه نه تنها به رونق صنایع داخلی مرتبط با نفت کمک خواهد کرد بلکه منجر به ایجاد کارگاهی به وسعت ایران خواهد شد و در واقع بخش خصوصی نیز به طور فعال در پیاده سازی این طرح مشارکت خواهد داشت و باعث رونق قابل توجهی در این عرصه خواهد شد.
وزیر نفت همچنین اشاره کرد: با اجرایی شدن این قراردادها، حدود ۱۷ هزار شغل مستقیم و ۵۰ هزار شغل غیرمستقیم به وجود خواهد آمد.
وزیر نفت در پایان اشاره کرد: تسریع در نهایی سازی این قرارداد و آغاز عملیات اجرایی این طرح راهبردی مستلزم اتمام قرارداد تأمین مالی با صندوق توسعه ملی و دریافت مصوبه آن در شورای اقتصاد است؛ با توجه به اهمیت ویژه این پروژه برای کشور، انتظار می رود صندوق توسعه ملی و سازمان برنامه و بودجه به زودی موارد مربوط به طرح را مشخص نمایند تا بتوانیم عملیات اجرایی را با سرعت بیشتری آغاز کنیم.
پاک نژاد ابراز امیدواری کرد که هدف های این طرح در زمان معین تحقق یابند و منافع ملی کشور از این پروژه تأمین و رونق در صنایع نفت و گاز به همراه ایجاد اشتغال و افزایش سطح رفاه مردم به همراه داشته باشد.
