ادعای محققان چینی: توسعه مادهای که میتواند شما را «نامرئی» کند
محققان چینی میگویند ماده جدیدی ساختهاند که در سطح مولکولی براساس نور اطراف تغییر رنگ میدهد و شکل جدیدی از استتار را ایجاد میکند که میتواند به افراد کمک کند تا شبیه به آفتابپرست با محیط اطراف خود یکرنگ و «نامرئی» شوند.
تصور کنید که مانند یک آفتابپرست بودید یا آن شنل جادویی «هری پاتر» را داشتید و میتوانستید کاملاً با محیط خود ترکیب شوید و هیچ ردی نیز از خود باقی نگذارید؛ ممکن است مانند یک داستان علمی تخیلی به نظر برسد، اما به لطف نوآوری پیشگامانه محققان چینی، این آرزوی قدیمی خیلی از ماها در کودکی، اکنون به واقعیت نزدیکتر شده است.
دانشمندان چینی ماده پیشرفتهای ابداع کردهاند که قادر به تغییر رنگ در سطح مولکولی در پاسخ به نور اطراف است. این دستاورد درواقع نوعی استتار است که میتواند صنایع مختلف نظامی و حتی فشن را متحول کند. «وانگ دونگشنگ» (Wang Dongsheng)، محقق ارشد پژوهش حاضر، در مصاحبهای با SCMP گفت: «در اصل، استفاده از این فناوری در لباسها میتواند یک فرد را به طور مؤثر نامرئی کند.»
فناوری جدید محققان چینی برای نامرئی شدن
محققان دانشگاه علوم و فناوری الکترونیک چین با فناوری جدید «فوتوکرومیسم خود تطبیقی» (SAP) توانستند ماده خاصی را براساس طول موجهای خاص نور تغییر رنگ دهند. این نوآوری بدون نیازی به وسایل الکترونیکی پرهزینه یا منابع انرژی خارجی میتواند به استتار کامل دست یابد.
این دستاورد انقلابی، تواناییهای استتار تطبیقی موجود در طبیعت را تقلید میکند. با فناوری SAP، مواد بهطور خودکار رنگ خود را برای مطابقت با محیط خود تنظیم میکنند، دقیقاً مانند کاری که آفتاب پرست یا اختاپوسها انجام میدهند. برخلاف روشهای استتار سنتی، که بر دستگاههای الکترونیکی پیچیده متکی هستند، SAP سادهتر، کارآمدتر و مقرونبهصرفهتر است.
این فناوری کاربردهای گسترده و متنوعی دارد. در بخش نظامی و دفاعی، یا معماری و فشن، مواد فناوری SAP میتواند صنایع را متحول کند. همچنین کارایی این فناوری در آبوهوای شدید، در محدوده دمایی منفی 20 درجه سانتیگراد تا 70 درجه سانتیگراد، آن را برای مصارف نظامی و صنعتی مناسب میکند.
در آزمایشی، محققان ظرفی از محلول SAP را در جعبههای اکریلیک قرمز، سبز و زرد قرار دادند. در عرض 30 تا 80 ثانیه، این ماده با محیط اطراف خود سازگاری کامل پیدا کرد و پتانسیل خود را برای پنهانکردن سریع و مؤثر در شرایط مختلف نشان داد. البته این فناوری هنوز محدودیتهایی دارد و برای مثال نمیتواند با رنگهای بنفش و آبی منطبق شود.
یافتههای این پژوهش در Science Advances منتشر شده است.
منبع: دیجیاتو