آمریکا و پاکستان؛ چشم‌اندازهای همکاری در حال کاهش است

طبق گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، پس از تغییرات اخیر در روابط آمریکا و پاکستان، انتظارات برای شکل‌گیری همکاری‌های استراتژیک میان این دو کشور به وضوح کاهش یافته است. با این وجود، اسلام‌آباد همچنان در تلاش است که روابط خود را با واشنگتن تقویت کند و دونالد ترامپ نیز به خاطر تلاش‌های پاکستان برای دستگیری تروریست‌های داعشی قدردانی کرده است، اما تحلیلگران بر این باورند که این تحولات به تنهایی نمی‌توانند تغییرات واقعی را در روابط میان دو کشور به وجود آورند.

در مقاله‌ای که توسط «مایکل کوگلمن» تحلیلگر معروف در زمینه جنوب شرق آسیا در مجله فارن پالیسی منتشر شده، بیان می‌شود که نزدیکی بیشتر آمریکا به هند و همچنین روابط دوستانه پاکستان با چین به عنوان دو مانع عمده در راه گسترش همکاری‌های دوجانبه عمل می‌کند.

او همچنین بیان می‌کند که با وجود درک مشترک تهدیدات، آمریکا تمایل چندانی برای نزدیکی به اسلام‌آباد نشان نمی‌دهد، زیرا اولویت‌های امنیتی و استراتژیک آن‌ها همخوانی ندارد.

در سال‌های اخیر، پاکستان تلاش کرده تا موقعیت خود را در سیاست خارجی آمریکا مجدداً تعریف کند و با همکاری در مبارزه با داعش و ارائه اطلاعات درباره شبه‌نظامیان، خود را به عنوان شریکی قابل اعتماد معرفی کند. اما خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و کاهش توجه واشنگتن به وضعیت پاکستان به تدریج منجر به کاهش اعتبار این کشور در سیاست‌های آمریکا شده است.

دولت ترامپ نگرانی‌هایی را درباره تأثیرات منفی همکاری نزدیک با پاکستان بر روابطش با هند ابراز کرده است. همچنین، اختلاف نظر در خصوص تفسیر تهدیدات، به ویژه تهدید تحریک طالبان پاکستان و داعش خراسان، بر مشکلات موجود در همکاری‌ها اثرگذار است. در ماه‌های اخیر، پاکستان با افزایش حملات تروریستی و چالش‌های امنیت داخلی روبرو شده که این امر ضرورت نیاز به همکاری با آمریکا را بیشتر کرده است.

تحلیلگران بر این باورند که تصور این که همکاری‌های دوجانبه در دستگیری اعضای داعش می‌تواند راهی به سوی یک مشارکت جدید ضدتروریسم باشد، چندان منطقی نیست. هرچند که هر دو کشور به تهدید داعش خراسان توجه جدی دارند، اما تفاسیر آن‌ها در مورد تهدیدات هم‌راستا نیست. نگرانی اصلی اسلام‌آباد نه داعش، بلکه تحریک طالبان پاکستان است که در اراضی افغانستان و پاکستان فعالیت داشته و به عنوان یکی از قوی‌ترین گروه‌های شبه‌نظامی علیه دولت پاکستان شناخته می‌شود.

علاوه بر این، در حالی که پاکستان به دنبال بهبود روابط امنیتی با آمریکا است، واشنگتن نیز ممکن است نیاز داشته باشد که تلاش‌های بیشتری را برای ترغیب اسلام‌آباد به هدف‌گیری پایگاه‌های داعش خراسان انجام دهد. اما آمریکا نیز به دلیل اینکه تحریک طالبان پاکستان فعلاً به‌طور مستقیم منافع یا امنیت شهروندان خود را تهدید نمی‌کند، چندان راغب به اقدام علیه این گروه نیست.

با توجه به این شرایط، به نظر می‌رسد که امیدها و انتظارات پاکستان برای ایجاد یک همکاری مؤثر با آمریکا به تدریج رنگ باخته و این امر می‌تواند تأثیرات منفی بر تلاش‌های این کشور در زمینه مبارزه با تروریسم و امنیت داخلی داشته باشد. نگرانی‌های فزاینده در زمینه امنیت در پاکستان و وجود عدم توافق در موارد کلیدی، آینده همکاری‌های این دو کشور را در حالت عدم اطمینان قرار داده است.

/.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا