نظرات خاص افخمی درباره یک فیلم و قیمت های غافلگیرکننده بلیت های بازار سیاه فجر

پایان نخستین روز از چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر به وقوع پیوست؛ در روزی که بدون حاشیه و به آرامی اما با حضور جمعیت پرشور سپری شد، چندین فیلم به سانس های فوق العاده رسیدند و برخی کارگردانان نیز از کیفیت نمایش آثارشان در سینمای رسانه و سالن های مردمی انتقاد کردند.
این جشنواره از صبح روز جمعه، ۱۲ بهمن ماه، سفر پرچالشی خود را در سینمای رسانه واقع در برج میلاد آغاز کرده و به مدت ۱۰ روز با نمایش روزانه حداقل چهار سانس فیلم، خبرنگاران و منتقدان را پذیرایی خواهد کرد. همزمان با نمایش فیلم ها در برج میلاد، اکران آن ها در سینماهای مردمی نیز شروع شده است.
هر روز جزئیات مربوط به نمایش فیلم ها و نشست های خبری از طریق رسانه های مختلف اعلام می شود و در ادامه، حاشیه نگاری خبرنگار از حوادث اولین روز جشنواره ای که هنوز به اوج خود نرسیده را خواهید خواند.
* یکی از نکات مهمی که به آن باید توجه کرد، کیفیت نمایش فیلم هاست. پیش از آغاز جشنواره، از صاحبان آثار درخواست شد تا تست صدا، رنگ و نور را در سالن مجهز فارابی انجام دهند، اما اکنون برخی از تولیدکنندگان آثار که در روز اول جشنواره در برج میلاد روی پرده رفتند، به وضعیت نامطلوب صدا و نور در نمایشگاه اعتراض کردند.
* انتقاد از کیفیت صدا و نور به سینمای رسانه محدود نماند و چند فیلمساز از ضعف لامپ های مورد استفاده در پرده های نمایش برخی سینماهای مردمی نیز به ابراز نارضایتی کردند.
* در حالی که قرار است امسال پس از سه دوره رأی گیری مردمی برای بهترین فیلم از دید تماشاگران به جشنواره بازگردد، فیلمسازان توقع دارند که اطلاعات موثقی در این زمینه برای مخاطبان و تماشاگران آماده شود، اما برخی از سازندگان فیلم ها در تماس با گفتند که با وجود پر بودن ظرفیت سالن های نمایشی، هیچ تیزری برای معرفی روند رأی گیری پخش نشده و بسیاری از تماشاگران از الزام شرکت در رأی گیری ناآگاه بودند.
* بلیت فروشی جشنواره از ۱۰ بهمن ماه آغاز شده و پس از آن، بازار سیاه برای برخی فیلم ها در اینترنت شکل گرفت که مشخص نیست تا چه اندازه واقعی است، چرا که برخی قیمت ها به نظر بیشتر شبیه شوخی می آید و مبلغی بین هزار تومان تا یک میلیون تومان تعیین شده!
* در نخستین روز جشنواره در سینمای رسانه، یک فیلم دفاع مقدسی (صیاد)، یک فیلم انقلابی (بازی خونی)، یک فیلم داستانی به زبان ترکی (سونسوز) و یک فیلم اجتماعی با مخاطب خاص از ابوالفضل جلیلی (داد) اکران شد. همچنین آخرین فیلم که در بخش ویژه به نمایش درآمد، «رگ های آبی» نخستین ساخته جهانگیر کوثری به عنوان کارگردان بود که به بخش هایی از زندگی فروغ فرخزاد پرداخته است. این فیلم که به صورت سیاه و سفید ساخته شده، واکنش های مختلفی را به دنبال داشت و اگرچه تا پایان نمایش که به نیمه شب نزدیک می شد، سالن پر از تماشاگر بود، اما برخی آن را روایتی ناکافی از زندگی فروغ فرخزاد دانستند و از آن رضایت نداشتند.
* ابوالفضل جلیلی که پس از سال ها با فیلم جدیدی در جشنواره فجر حاضر شده است، به زندگی نوجوانی محبوس در کانون اصلاح و تربیت و پایبندی او به اصول اخلاقی پرداخته، نتوانست رضایت کامل مخاطبان سینمای رسانه را جلب کند، اما برخی منتقدان نظر مثبتی به فیلم «داد» ابوالفضل جلیلی داشتند. بهروز افخمی (فیلمساز و مجری برنامه هفت) نیز در نظر قابل توجهی بیان کرد: این فیلم جلیلی به عنوان پخته ترین اثر او شناخته می شود و تماشاگر را به یاد «راننده تاکسی» اسکورسیزی و به ویژه فیلمنامه پل شریدر می اندازد و به نظر می رسد اگر پول شریدر فیلم را ببیند، آن را دوست خواهد داشت. امیدوارم «داد» به یکی از سه فیلم شاخص جشنواره امسال تبدیل شود و این تعداد افزایش یابد.
* نشست پرسش و پاسخ با عوامل فیلم ها که از برنامه های ثابت جشنواره فجر در سینمای رسانه است، امسال نیز مانند چند سال گذشته در سالن اصلی مرکز همایش های برج میلاد برگزار می شود. اما به نظر می رسد بهتر است یک بار برای همیشه تصمیم قاطعی برای این نشست ها اتخاذ گردد تا از یک مراسم ساده سلام و احوالپرسی و تشکر به یک جلسه جدی تر با حضور چند نفر از اعضای اصلی گروه تولید تبدیل شود.
با توجه به فشردگی برنامه های جشنواره در سینمای رسانه و همچنین حضور عوامل متعدد فیلم ها، نشست ها با طولانی شدن و کاهش کیفیت آن ها نسبت به سال های گذشته مواجه شده اند، که این امر زمانبندی شروع هر سانس را نیز تحت تأثیر قرار داده است. از این رو، تغییر در مدیریت زمان برگزاری نشست های مطبوعاتی و حضور عوامل می تواند به نظم بهتری در روزهای آینده بینجامد، به ویژه اینکه اعلام نشدن زمان شروع نمایش فیلم ها و نشست های مطبوعاتی (برخلاف سنوات قبل) در روز نخست، به سردرگمی خبرنگاران و عکاسان انجامید.
* به دلیل اینکه امسال جدول نمایش فیلم های جشنواره فجر از صبح آغاز شده و تا نیمه شب ادامه خواهد داشت، مسئولان جشنواره پذیرایی های متفاوت تری را برای حاضران در نظر گرفته اند و برای دریافت میان وعده ها نیز نیاز به تهیه فیش خواهد بود تا پک های خوراکی ارائه شود.
* در روز اول جشنواره، نمایش فیلم های کوتاه در خانه هنرمندان ایران که مختص اکران فیلم های کوتاه و مستند است، با حضور علاقه مندان و فیلمسازان کوتاه برگزار شد و این برنامه در روزهای آتی نیز ادامه خواهد یافت.
* در این روز، طبق اعلام روابط عمومی جشنواره، برخی از فیلم ها از جمله آنتیک، موسی کلیم الله و گوزن های اتوبان به سانس های فوق العاده رسیدند.
* نمایش پوسترهای فیلم های دوره های گذشته جشنواره فجر در راهروی جنبی مرکز همایش های برج میلاد از بخش های ویژه جشنواره امسال به شمار می رود که توسط سیف الله صمدیان برگزار شده است.
* قبل از آغاز جشنواره اعلام شد که در دیدار اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره های فجر با رئیس جمهور، کارت جشنواره فیلم فجر به مسعود پزشکیان اهدا شده است، اما مشخص نیست که در روز اول آیا وی فیلمی را مشاهده کرده است یا خیر.