کاهش علائم افسردگی با استفاده از زردچوبه

مزایای سلامتی زردچوبه عمدتاً از وجود ترکیبی به نام «کورکومین» ناشی می‌شود؛ ماده‌ای شیمیایی که در ریشه زیرزمینی این گیاه متشکل است. تحقیقات حاکی از آن است که کورکومین می‌تواند التهاب را در سیستم ایمنی بدن کاهش دهد و شواهد فزاینده‌ای وجود دارد که نشان می‌دهد التهاب ممکن است با افسردگی ارتباط داشته باشد.

متخصصان اظهار می‌دارند که نیاز به پژوهش‌های بیشتری برای سنجش تأثیر این ماده بر افسردگی وجود دارد. با این حال، مطالعات انجام‌شده بر روی کورکومین در حیوانات نشان داده‌اند که می‌تواند آثار مثبتی به شرح زیر داشته باشد:

– تأثیر بر مواد شیمیایی مغز مانند سروتونین و دوپامین که تأثیر بسزایی بر خلق و خو و رفتار دارند.

– تغییر در بخش‌های مغز که به استرس پاسخ می‌دهد.

– محافظت از ساختارهای تولید انرژی در سلول‌ها (میتوکندری) در برابر آسیب‌ها.

شایان ذکر است که افراد مبتلا به افسردگی معمولاً تمایل دارند به غذاهایی نظیر فست فودها، غذاهای بی‌کیفیت و غذاهای پرکالری روی آورند. افزون بر این، افراد با افسردگی شدید معمولاً رژیم غذایی ناسالمی دارند و کاهش مصرف سبزیجات، میوه، لبنیات و غلات را تجربه می‌کنند. در یک مطالعه مشاهده شده است که ارتباطی میان افزایش افسردگی و مصرف بالای فست فود، کچاپ، مایونز، غلات تصفیه‌شده و مقدار بالای قند و چربی وجود دارد. این نتایج حکایت از این دارد که احتمال ابتلا به افسردگی در زنانی که میزان بالاتری از سبزیجات، میوه، تخم‌مرغ، آجیل و روغن زیتون مصرف می‌کنند، کمتر است.

زردچوبه و کورکومین

زردچوبه گیاهی است که به یک ادویه پرطرفدار در آشپزی هندی، جنوب شرق آسیا و خاورمیانه تبدیل شده است. این گیاه عضوی از خانواده زنجبیل به شمار می‌آید و در نواحی گرمسیری در سطح جهانی رشد می‌کند. احتمالاً بیشتر به عنوان یکی از اجزای اصلی پودر کاری شناخته شده است.

یک ریشه زردچوبه به طور متوسط حاوی ۲ تا ۹ درصد کورکومین می‌باشد. پژوهشگران بررسی کرده‌اند که آیا کورکومین می‌تواند به کاهش مشکلات مختلفی از قبیل آرتریت و آکنه کمک کند یا خیر. تحقیقات نشان داده است که کورکومین ممکن است:

– در پیشگیری از التهاب مؤثر باشد: التهاب به‌عنوان یک واکنش سالم بدن نسبت به عوامل تحریک‌کننده به شمار می‌آید، اما التهاب مزمن می‌تواند مضر باشد.

– دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی باشد: آنتی‌اکسیدان‌ها موادی هستند که می‌توانند از بروز انواع آسیب‌های سلولی جلوگیری کنند.

– خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد: علی‌رغم اینکه کارشناسان هنوز در حال بررسی اثرات ضد سرطانی در انسان هستند، اما مطالعاتی که بر روی حیوانات انجام شده حاکی از آن است که زردچوبه می‌تواند از بروز سرطان روده بزرگ، معده و پوست جلوگیری کند.

درمان افسردگی

هنوز مشخص نیست که آیا کورکومین می‌تواند به‌اندازه داروهای استاندارد درمان افسردگی عمل کند و چگونه می‌تواند با این داروها تداخل داشته باشد. به نقل از «وب‌ام دی»، متخصصان به انجام مطالعات بزرگ‌تر برای درک تأثیرات بلندمدت کورکومین بر بیماران مبتلا به افسردگی نیاز دارند.

در حال حاضر فرض نمی‌شود که کورکومین یک جایگزین مؤثر برای داروها و روش‌های درمان افسردگی باشد. تعدادی از مطالعات نشان داده‌اند که کورکومین اثر بهتری از دارونما (درمان غیرواقعی) ندارد.

دُز (مقدار) و نکات

مصرف زردچوبه در غذا بی‌خطر است. اما برای تحقق دوز کورکومین مشابه آنچه در اکثر مطالعات استفاده می‌شود، به مکمل‌ها نیاز است.

قبل از شروع به مصرف مکمل زردچوبه یا کورکومین یا هر گونه تغییر در داروهای مربوط به افسردگی، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید. اگر تأیید لازم را دریافت کردید، در اینجا چند توصیه آورده شده است:

– برچسب آن را بررسی کنید: میزان جذب کورکومین برای بدن شما به سختی انجام می‌شود. بدن به سرعت آن را تجزیه کرده و به صورت زباله دفع می‌کند. به دنبال محصولات کورکومین باشید که فناوری فیتوزوم یا عصاره فلفل سیاه (پیپرین) را شامل شوند. این موارد به بهبود جذب آن کمک می‌کنند.

– دوز مناسب را بدانید: معمولاً ۵۰۰ میلی گرم زردچوبه دو بار در روز دوز استاندارد در نظر گرفته می‌شود. با این حال، بر اساس وضعیت سلامتی شما ممکن است نیاز به مصرف بیشتر یا کمتر باشد. با پزشک خود مشورت کنید تا دوز مناسب برای شما مشخص شود.

– به کیفیت محصول توجه کنید: در هنگام پخت و پز، به دنبال زردچوبه هندی با کیفیت باشید. اگر از مکمل‌ها استفاده می‌کنید، اطمینان حاصل کنید که غلظت بالایی از مواد فعال داشته باشند.

برای مشاهده تأثیرات ممکن است مدتی زمان لازم باشد. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که بهبود علائم افسردگی ممکن است تنها پس از ۴ تا ۶ هفته از شروع درمان مشاهده شود.

عوارض جانبی و ایمنی

خطر بروز عوارض جانبی ناشی از کورکومین و زردچوبه کم است. با این حال، نکاتی وجود دارد که باید در نظر داشته باشید:

– کهیر: کورکومین ممکن است گاهی منجر به بروز جوش‌های قرمز و خارش‌دار‌هایی به نام درماتیت تماسی شود.

– مشکلات معده: کورکومین ممکن است باعث نفخ یا تحریک معده شود. لذا باید حتماً همراه با غذا مصرف گردد.

– واکنش‌های دارویی: در صورتی که از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنید، باید از مصرف زردچوبه پرهیز کنید زیرا ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد. همچنین برخی داروهای شیمی درمانی ممکن است با مصرف زردچوبه به خوبی تأثیر نگذارند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا