ساعات کار طولانی بر سلامت روانی افراد تأثیر میگذارد

بر اساس گزارش خبرگزاری مهر و منبع فیز، نتایج تازهای در تحقیقاتی که در نشریه آنلاین Occupational & Environmental Medicine به چاپ رسیده به دست آمده است. متخصصان عنوان کردند که کار بیش از حد منجر به «تغییرات عصبی تطبیقی» (neuroadaptive changes) میشود که میتواند تأثیرات قابل توجهی بر سلامت شناختی و عاطفی افراد بگذارد.
قبلاً مشخص شده بود که ساعات کار طولانی میتوانند به افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی، اختلالات متابولیکی و نیز مشکلات روانی منجر شوند. برآوردی از سوی سازمان بینالمللی کار نشان میدهد که کار بیش از اندازه باعث مرگ و میر بیش از ۸۰۰ هزار نفر در سال میگردد.
هرچند تأثیرات رفتاری و روانی کار سخت قابل درک است، هنوز مکانیزمهای عصبی و تغییرات آناتومیکی مرتبط با آن به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفتهاند.
برای بررسی این موضوع، محققان ساختار حجم مغز را مورد تحلیل قرار دادند تا آثار کار سخت را بر روی نواحی خاص مغز افرادی که در بخش خدمات درمانی به طور معمول بیش از ۵۲ ساعت در هفته مشغول به کارند، مقایسه کنند.
دادههای مورد نیاز از مطالعه GROCS و اسکنهای ام ار آی که به منظور بررسی تأثیر شرایط کاری بر ساختار مغز انجام شده بودند، جمعآوری شد. شرکتکنندگان در پژوهش GROCS از آنان خواسته شد که اسکنهای ام ار آی اضافی نیز تهیه کنند و در نهایت تحلیل شامل ۱۱۰ نفر بود. اکثریت این افراد در حوزه خدمات درمانی فعالیت داشتند، که در این میان ۳۲ نفر با اضافهکاری و ۷۸ نفر فقط در ساعات عادی کار میکردند.
افرادی که به طور مرتب ساعتهای بیشتری کار میکردند، بهطور معناداری جوانتر، با ساعات کار کمتر و تحصیلات بالاتری نسبت به کسانی بودند که صرفاً در ساعات استاندارد فعالیت داشتند. تفاوت در حجم مغز این افراد با استفاده از یک تکنیک تصویربرداری عصبی به نام VBM که تفاوتهای ناحیهای در سطح ماده خاکستری مغز را بررسی میکند، ارزیابی شده و سپس بر اساس یک اطلس که برای شناسایی و برچسبگذاری ساختارهای مغزی استفاده میشود، مورد بررسی قرار گرفت.
تحلیل مقایسهای نتایج نشان داد که در نواحی مرتبط با عملکرد اجرایی و تنظیم احساسات، افراد مشغول به کار ۵۲ ساعت یا بیشتر در هفته تغییرات بیشتری نسبت به کسانی که در ساعات عادی کار میکنند، تجربه میکنند.
برای نمونه، تحلیل بر مبنای اطلس نشان داد که حجم ژیرای وسط پیشانی در افرادی که ساعات کاری طولانیتری دارند، نسبت به افرادی که در ساعات عادی فعالیت میکنند، به میزان ۱۹ درصد افزایش یافته است. این بخش از مغز وظایف متعدد شناختی را بر عهده دارد و به توجه به موضوعات، حافظه فعال و پردازشهای زبانی مرتبط است.