ترکیب اصلی برنامه های سازمان بورس برای سال آینده

“`html
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به تشریح سه محور اصلی شامل افزایش نقدشوندگی بازار، ارتقاء بازده و مدیریت ریسک به عنوان برنامه های سه گانه این سازمان برای سال ۱۴۰۴ پرداخت.
و به نقل از سازمان بورس، حجت اله صیدی گفت: برای ترسیم چشم انداز سال آینده، نظرات متفاوتی ارائه شده است. مجموعه ای از مؤلفه ها و وزن دهی آن ها ممکن است چالش هایی ایجاد کند. بدون تردید برخی از این مؤلفه ها عمومی هستند و اقتصادهای ایران و جهان سال هاست با آن ها دست و پنجه نرم می کنند. مواردی دیگر در تمام دنیا وجود دارند که شدت و ضعف متفاوتی دارند، نظیر بی ثباتی ها و مسائل زیست محیطی که بر روی آن ها توجه جدی وجود دارد. البته مسایلی نیز خاص اقتصاد ایران هستند؛ از جمله تحریم ها و گاه ناهماهنگی ها. بنابراین طبیعی است که باید این مؤلفه ها را در پیش بینی ها و برنامه ریزی ها مد نظر قرار دهیم.
وی همچنین به موضوعات مربوط به فعالیت بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: ارزیابی من و همکارانم در بازار سرمایه این است که متغیرهای اقتصادی در سال ۱۴۰۴ از سطح ثبات برخوردار خواهند بود و تغییری عمده در وضعیت اقتصادی پیش بینی نمی کنیم. البته همیشه متغیرهای غیرقابل پیش بینی وجود دارد.
صیدی ادامه داد: بنابراین باید برای این وضعیت برنامه ها و استراتژی های بازار سرمایه را تنظیم کنیم. اگر شرایطی به وجود آید و بهبود قابل توجهی حاصل شود، از یک برنامه جدید و هدفمند استفاده خواهیم کرد. اگر هم شرایط بدتر از وضع موجود شود، باز هم به این اعتقاد داریم که باید فضا را مدیریت کرده و از چالش ها عبور کنیم، زیرا بدترین حالت ایستایی، ناامیدی و عدم تحرک است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در بخش دیگری از سخنانش به تشریح سه برنامه بازار سرمایه در سال آینده پرداخت و گفت: برای سال آینده، سه برنامه را پیگیری خواهیم کرد. نخستین برنامه، بهبود کارایی بازار است. در این زمینه، تمامی نهادهای ناظر در بازار سرمایه باید در راستای تحقق این هدف همکاری کنند.
او افزود: این روند از ۲۵ سال پیش در بازار سرمایه آغاز شده و تا به اکنون ادامه دارد؛ افزایش شفافیت هدفی است که همگان در پی آن هستند. ما تلاش می کنیم شفافیت را ارتقا دهیم تا از حقوق سهامداران حمایت شده و سهامداران قادر به ارزیابی ریسک و بازده باشند.
صیدی تصریح کرد: در این راستا، اقدامات متنوعی تعریف شده و در حال انجام است، اما یکی از مهم ترین فعالیت ها و متغیرها، بحث نظام راهبری شرکت ها است. حدود ۷۵۰ شرکت در بورس فعالیت دارند که شامل شرکت های بزرگی (با ارزش های چند صد هزار میلیاردی) تا شرکت های متوسط و کوچک می شود. برخی از این شرکت ها در پیاده سازی نظام حاکمیت شرکتی دارای ضعف هستند. تغییرات مکرر مدیران و نبود برنامه ای اجرایی و مشخص، موجب بروز مشکلاتی برای این شرکت ها می شود. حتی در شرکت های سودآور نیز گاهی این نقاط ضعف را مشاهده می کنیم. بنابراین، ما موظف به ارتقاء نظام راهبری شرکتی و شایسته سالاری تا حد امکان و با مسئولیت سازمان بورس هستیم.
او اضافه کرد: یکی دیگر از عوامل مؤثر در بحث شفافیت، صورت های مالی است. به عنوان مثال، صورت های مالی بانک ها حاوی ابهام های بیشتری هستند و بانک ها باید بیشتر بر ساختار سرمایه و بدهی خود تمرکز کنند. گزارش های حسابرسی برخی از بانک ها با بندهای مشروط همراه است که آن ها را از سودمندی خارج می کند، بنابراین لازم است کیفیت گزارش گری مالی به صورت خاص بهبود یابد، زیرا این مؤلفه مهم ترین تصمیم گیری در بازار سرمایه است. همچنین، گزارش های تفسیری که در بورس به خوبی استفاده می شود، متأسفانه در برخی دیگر به خوبی مورد توجه قرار نمی گیرد. لذا نخستین برنامه سازمان بورس، افزایش کارایی است تا بازار به صورت طبیعی عمل کند.
صیدی ادامه داد: احترام به ماهیت بازار امری حیاتی است. باید به واکنش های طبیعی بازار بها داده شود. زمانی که بازار به طور طبیعی پیش می رود، در طولانی مدت همه منتفع می شوند. هرچند ممکن است در کوتاه مدت بازار دستکاری شود و از محبوبیت برخوردار گردد، اما این کار نهایتاً به زیان بازار خواهد بود. بنابراین، رساندن بازار به حالت طبیعی اش، نخستین برنامه ما است که در اصطلاح فنی، کارایی نام دارد. نباید انتظار داشت در شرایطی خاص، شاخص رفتاری دیگر از خود نشان دهد؛ زمانی که چندین عامل نگران کننده وجود دارد، نباید انتظار داشت که شاخص هزاران واحد رشد کند، یا وقتی شرایط به شکل مثبتی است و بازار کاهش یابد، باید مشکوک شد. رساندن بازار به دوره طبیعی یا افزایش کارایی بازار، وظیفه ابتدایی سازمان بورس است.
رییس سازمان بورس گفت: مورد دوم؛ بهبود عملکرد شرکت هاست که به طور مستقیم به مدیران وابسته است. اما سازمان بورس نیز باید نظارت و الزاماتی را برای کمک به این فرآیند فراهم کند. نظام راهبری شرکتی و ثبات مدیریتی همراه با تعهد به برنامه ها ضروری است. بهبود عملکرد شرکت ها باید از دو جنبه شرکت و کلان بررسی شود؛ در سطح بنگاه یا شرکت، در برخی موارد سهام داران اقدام به خرید سهام می کنند اما انحرافات زیادی در گزارش ها وجود دارد و حتی اساسنامه شرکت به درستی رعایت نمی شود. بنابراین باید به اصلاح وضعیت شرکت ها کمک کرد. در سطح کلان نیز باید اوضاع بهبود یابد، به عنوان مثال مشکلات ناترازی انرژی خسارت هایی را به همراه دارد. در تابستان، سود و زیان شرکت ها به دلیل ناترازی انرژی تحت تأثیر قطعی برق قرار می گیرد. قیمت گذاری پالایشگاه ها گاهی دچار اختلال می شود. پالایشگاهی که می تواند با تولید بنزین با کیفیت و فروش آن، سود خوبی کسب کند، مجبور است که سوخت معمولی تولید کند و آن را با ضرر بفروشد؛ در حالی که این پالایشگاه برای صادرات طراحی شده است. بنابراین، باید قیمت گذاری دستوری به حداقل ممکن حذف شود. البته سازمان بورس به صنایع مختلف توجه خوبی دارد و از طریق برگزاری میزهای صنعت، چالش های کلان هر صنعت را بررسی می کند.
او با بیان این که قیمت گذاری باید به دست شرکت ها انجام شود، گفت: برنامه سوم ما؛ توسعه و افزایش ارزش بازار است که از طریق عرضه اولیه های بیشتر و پذیرش بیشتر شرکت ها محقق خواهد شد. امیدوارم که در سال ۱۴۰۴ به تعداد ۱۰۰۰ شرکت پذیرفته شده در بورس دست یابیم. هنوز شرکت های بزرگی در اقتصاد ایران وجود دارند که به بورس وارد نشده اند؛ اگر این شرکت ها به بورس بیایند، هم هزینه تأمین مالی کاهش می یابد و هم شفافیت بیشتری ایجاد می شود و امکان توسعه بیشتری نیز به وجود می آید.
صیدی در پایان افزود: تعریف ابزارهای جدید و توسعه ابزارهای کنونی و استفاده از آن ها، به ویژه در بورس کالا و بورس انرژی، بسیار حائز اهمیت است. امیدواریم با همکارى بورس ها و نهادهای مالی مانند کارگزاری ها، تأمین سرمایه ها، سبدگردان ها و شرکت های پذیرفته شده، بتوانیم ارزش بازار سرمایه ایران را به تولید ناخالص داخلی مان نزدیک کنیم. آرزو داریم که تولید ناخالص داخلی به حدی افزایش یابد که بتوانیم در کنار رقبای منطقه ای خود، هم وزن حرکت کنیم. امیدواریم سال ۱۴۰۴، سال به مراتب بهتری را در پیش داشته باشیم.
“`