طلا ارزش خود را از دست داد!

امروز در بازار خرید و فروش سکه اوضاع بسیار پرتحرک بود! اما این رونق بر خلاف آنچه که انتظار میرفت، به کنترل نرخ طلا، سکه و دلار منجر شد. با توجه به نوسانات صعودی قیمت ارز و طلا، از روز یکشنبه ۲۸ بهمن تا روز سهشنبه ۳۰ بهمن، سه جلسه پیشفروش سکه طلا با سررسیدهای خرداد، مرداد و مهر سال آینده بهوسیله مرکز مبادله آغاز گردید که اطلاعیهها و حواشی پیرامون این حراج، توجه مخاطبان را جلب کرد.
برنامه وزارت اقتصاد و بانک مرکزی به کنترل بازار طلا و ارز متمرکز است و بهنظر میرسد با انجام پیشفروش سکه تا حدودی به این هدف نزدیک شدهاند؛ موضوعی که توسط کارشناسان این حوزه نیز تأیید شده و آنان بیان کردهاند در صورت استمرار پیشفروش سکه، بازار به وضعیت ثبات خواهد رسید.
به هر ترتیب، از امروز ۲۸ بهمن نخستین مرحله پیشفروش سکههای طلای بانک مرکزی با نمره ۱۳۸۶ از ساعت ۱۲ در سامانه مرکز مبادله ایران شروع شد و این روند تا ۳۰ بهمن به مدت سه روز ادامه خواهد داشت. متقاضیان پیشفروش برای خرید ربع سکه بایستی ۱۸ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان، برای نیم سکه ۳۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و برای تمام سکه ۶۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینه کنند. برای دریافت جزئیات بیشتر درباره زمان ثبت سفارش، میتوانید اینجا را ببینید. شیوهنامه مشارکت در جلسات پیشفروش نیز در این لینک منتشر شده است.
آیا سکههای عرضه شده حبابدار هستند؟
موضوع توزیع سکه در فضای مجازی گاهی به محلی برای نقد و بررسی تبدیل میشود. همزمان با افزایش ناگهانی نرخ ارز، برخی از فعالان رسانهای و کارشناسان اقتصادی در شبکههای اجتماعی انتقاداتی نسبت به فروش سکههای طلای بانک مرکزی مطرح کردهاند. یکی از این انتقادات آن است که سکههای طلا با نرخهای بالای دلار به فروش میرسد. برخی اظهارنظرها بیانگر این است که بانک مرکزی اقدام به فروش سکه طلا به قیمت دلار بالای ۱۰۰ هزار تومان میکند. در حالی که تحلیلهای اقتصادی حاکی از این است که این موضوع صحت ندارد.
در پی مطرح شدن شائبههایی در فرآیند ثبتنام، مرکز مبادله ایران اعلام کرد که نگران نباشید؛ سکههایتان به موقع به شما تحویل داده خواهد شد؛ زیرا این مرکز در حراجهای اخیر بیش از ۸۵۰ هزار سکه به متقاضیان ارائه داده است.
همزمان با توزیع سکههای طلا، نرخ ارز نیز در وضعیت نسبتا پایداری قرار دارد و دلار در بازار آزاد در محدوده ۹۰ هزار تومان داد و ستد میشود.
باز هم احتکار برنج
علاوه بر اخبار مرتبط با سکه و ارز، نوسانات اخیر قیمت برنج نیز در کانون توجهات اقتصادی ایران قرار دارد. انبار کردن برنج در سالهای اخیر همواره به عنوان یک راهکار برای محتکران جهت افزایش قیمت این محصول به حساب آمده است. به نظر میرسد در روزهای اخیر شایعه حذف ارز ترجیحی باعث شده که برخی دلالان به احتکار برنج روی آورند که این موضوع تأثیر مستقیمی بر افزایش شدید قیمت برنج داشته است؛ به گونهای که گفته میشود در یک ماه قیمت برنج طارم از ۱۳۰ به ۱۸۵ هزار تومان افزایش یافته است و ظاهراً برنج صدری دمسیاه نیز به قیمت حدود ۲۲۰ هزار تومان خرید و فروش میشود.
این نوسانات، وزارت جهاد کشاورزی را به برنامهریزی برای عرضه ذخایر احتکار شده واداشته است. به گفته اکبر فتحی، معاون امور برنامهریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی، به دستور وزیر در اسفندماه به میزان حدود ۲۲۰ هزار تن برنج هندی در بازار عرضه خواهد شد.
برخی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی نیز اعتقاد دارند که احتکار عامل اصلی وضعیت فعلی است و وزیر جهاد کشاورزی نیز اعلام کرده که احتکار قابل توجهی صورت گرفته، اما انبارها اکنون باز شده و در حال توزیع هستند و قیمتها تحت کنترل قرار دارد.
آیا هزینه سبد معیشت کارگران فردا اعلام میشود؟
حال نگاهی به حوزه کار بیندازیم. فردا دوشنبه ۲۹ بهمن، نشست کمیته دستمزد شورای عالی کار برگزار خواهد شد و طبق گفتههای رئیس کمیته مزد، با توجه به تعطیلی جلسه هفته گذشته در تاریخ ۲۲ بهمن، محاسبه هزینه سبد معیشت کارگران به تاریخ ۲۹ بهمن موکول شده و در این تاریخ بهطور جدی به محاسبه هزینه سبد معیشت خواهیم پرداخت و شرکای اجتماعی با محاسبات خود در این زمینه مشارکت خواهند داشت.
وی میانگین هزینه سبد معیشت کارگران را با توجه به تورم منتهی به آذرماه، ۲۹ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان اعلام کرده و گفته است: در تاریخ ۲۹ بهمن، نتیجه مطالعات و کنفرانسهای کارشناسی را اعلام خواهیم کرد.
«هوشمندسازی مالیاتستانی به میزان ۵۰ درصد افزایش یافته است» عنوان گزارشی است که امروز در گروه اقتصاد کلان ایسنا به چاپ رسیده است. دولت در راستای تحقق این هدف، هوشمندسازی نظام مالیاتی را در برنامه اجرایی خود قرار داده است. این طرح در افزایش ۵۰ درصدی تعداد مودیان و همچنین جلوگیری از فرارهای مالیاتی مؤثر واقع شده است؛ بهطوری که تعداد مودیان از ۸ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در سال ۱۴۰۰ به ۱۲.۵ میلیون نفر در حال حاضر رسیده است. در سال گذشته نیز ۱۱۰ همت از حوزه فرار مالیاتی وصول گردیده که خود نشانی از تحقق عدالت مالیاتی به شمار میآید.
مسکن، یار راه ماند!
اما آخرین خبر موجود از دنیای اقتصاد مربوط به گزارشی است که از میدان بهارستان ارسال شده است. طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی در صحن علنی مجلس با مخالفت مواجه شد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (یکشنبه) در جریان بررسی طرح تفکیک وزارتخانه راه و شهرسازی، با ۱۵۳ رای مخالف، ۱۰۶ رای موافق و ۲ رای ممتنع از مجموع ۲۶۱ رای، با این طرح مخالفت کردند. خطر تاخیر در اجرای طرح نهضت ملی مسکن، ایجاد موازیکاری، به کارگیری مدیران جدید که تجربه کافی ندارند، ایجاد بار مالی برای دولت و افزایش هزینهها با تفکیک این وزارتخانه، از جمله دلایل مخالفت نمایندگان با این طرح بود.