ماموریت خاص وزیرخارجه عمان در ایران/ بوالسعیدی چه پیامی از تهران برد؟

به گزارش گروه سیاست خارجی ایرنا، «سفر وزیر خارجه عمان به تهران سفر “بسیار به موقعی” است.» این جمله عباس عراقچی در ابتدای نشست مشترک خبری با سید بدر البوسعیدی، همتای عمانی خود شاید در آینده‌ای نه چندان دور پرده از اهداف پیدا و پنهان حضور این مقام عمانی در ایران بردارد.

حداقل طی یک دهه گذشته در فضای سیاسی منطقه‌ای، سلطنت عمان به عنوان یک کانال واسطه‌ای دیپلماتیک شناخته شده است که در هر پرونده مهمی در خاورمیانه رد پای این کشور دیده می‌شود. از این رهگذر، مسقط به خاطر این ایفای نقش توانسته است از کشورش در سیاست بین‌الملل تحت یک «میانجی گر معتبر» یک اعتبار دیپلماتیک دست و پا کند.

در چنین موقعیتی است که هر بار یک مقام عمانی عزم سفر به ایران می کند، همه نگاه ها به تهران دوخته می شود که احتمالا پای پیامی در میان است. اینگونه است که حضور روز گذشته «بدر بن حمد البوسعیدی» و هیات همراه در کشورمان تمام توجه ها را به خود جلب کند.

دستور کار خاص فرستاده عمان
اشاره به زمان مناسب این سفر از سوی رئیس دستگاه دیپلماسی، اهمیت آمدن وزیر خارجه این همسایه جنوبی ایران در خلیج فارس نزد مقامات ایرانی را در شرایط خطیر منطقه مضاعف می‌کند. چه اینکه مسئول ارشد دیپلماسی عمان با پیام مکتوب «هیثم بن طارق» سلطان این کشور برای رئیس جمهور پزشکیان به ایران آمد.

مقام بلندپایه عمانی، دیدارهایش را صبح دیروز با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد و سپس به دیدار رئیس جمهور، رئیس مجلس شورای اسلامی و دبیر شورای عالی امنیت ملی رفت.

ملاقات‌های بدر بوالسعیدی در تهران از تالار آئینه وزارت خارجه تا پاستور و شعام (شورای عالی امنیت ملی) در فضای متفاوتی برگزار شد.

در نهاد ریاست جمهوری، مهمان عمانی از مسعود پزشکیان درباره راهبرد اصولی ایران در منطقه برای حفظ ثبات و امنیت در این جغرافیای همیشه تنش زا به ویژه بهره برداری رژیم اسرائیل از واگرایی کشورهای مسلمان منطقه شنید.

استفسار هسته‌ای
در ملاقات با علی اکبر احمدیان، بوالسعیدی اما درباره برنامه هسته‌ای ایران استفسار کرد. دبیر شورای‌عالی امنیت ملی هم به این فرستاده منطقه‌ای یادآور شد: «تغییری در دکترین هسته‌ای ایران پیدا نشده و ایران هنوز به چهارچوب کلی تفاهم‌های «مسقط» پایبند است.»

دیدارهای مسئول ارشد دیپلماسی عمان، بدون تردید، بی ارتباط با تحولات جاری غرب آسیا و جهان نیست؛ جایی که از ۲۰ روز دیگر همه سیاست‌ها تابعی از آغاز به کار دولت جدید آمریکا خواهد بود.

پایگاه خبری هیل، ارگان رسانه‌ای کنگره آمریکا روز گذشته نوشت: وقتی صحبت از ایران می شود، بهترین گزینه ترامپ دیپلماسی است. او باید برای کاهش تنش ها با تهران، به عنوان اولین گام ضروری به سوی جداسازی بسیار مورد نیاز آمریکا از خاورمیانه، تلاش کند.

این رسانه آمریکایی نوشت: «اگرچه بی اعتمادی جدی بین واشنگتن و تهران وجود دارد، اما دیپلماسی ممکن است. ترامپ رئیس جمهور منتخب باید دوباره با ایران تعامل کند و از پنجره محدودی که در حال حاضر درباره برنامه هسته‌ای ایران به شیوه‌ای صلح آمیز و کاهش تنش با جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، استفاده کند. از دست دادن این شانس خطر نزدیک شدن ایالات متحده به جنگ فاجعه بار دیگری در خاورمیانه را به همراه دارد، چیزی که او به رای دهندگان قول داد که از آن اجتناب کند.

سید عباس عراقچی در نشت خبری با بوالسعیدی تاکید کرد: نقش عمان در مذاکرات هسته ای چه قبل و چه بعد از خروج آمریکا روشن و مشخص هست و ما از این جهت از دوستان خودمان در عمان همواره تقدیر کردیم تشکر کردیم و می‌کنیم. وزیر امور خارجه ایران در عین حال گفت: ما به تبادل پیام‌های لازم در زمان مقتضی با طرف آمریکایی از طریق سفارت سوئیس اقدام می‌کنیم.

در کنار بررسی روابط دو جانبه رو به گسترش تهران-مسقط که با نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در پایتخت عمان تکمیل خواهد شد. ایران و پادشاهی عمان همواره در عمده مسائل و چالش‌های منطقه، دیدگاه‌های بسیار نزدیکی به داشته‌اند.

 ماموریت خاص وزیرخارجه عمان در ایران/ بوالسعیدی چه پیامی از تهران برد؟

توجه‌ها به شام
بحران اخیر سوریه و آینده پرابهام این کشور کانون نگرانی‌های مسقط و تهران است. در میانه تحرکات شدید دیپلماتیکی که در خاورمیانه و عمدتا با ابتکار عمل ترکیه در جریان است، برخی از بازیگران منطقه‌ای دیگر نظیر امارات متحده عربی از آنچه که در شام می‌گذرد ناراضی هستند. چه اینکه به درخواست مقامات اماراتی، عباس عراقچی در راه بازگشت از چین، به این کشور رفت و با وزیر خارجه اماراتی دیدار و رایزنی حساسی داشت.

به فاصله چند روز از دیدار عراقچی و عبدالله بن زائد، حضور وزیر خارجه سلطنت عمان در تکمیل این گزاره است که علیرغم تلاش‌هایی که برای حذف ایران از شامات صورت می‌گیرد، این تهران به عنوان یک وزنه سنگین در منطقه است که در نهایت محل مشورت و نقطه امید طرف‌های دخیل در بحران قرار می‌گیرد. ایران و عمان روز گذشته بر بازگشت ثبات به سوریه و تشکیل حکومت فراگیر در این کشور تاکید کردند.

اتفاقی که با وجود تمام وعده‌هایی که تحریرالشام و احمد الشرع نسبت به سهیم بودن همه سوری‌ها در دولت آینده داده‌اند تحقق پیدا نکرده است.

آزمون جولانی
از ۱۵ وزیر دولت انتقالی سوریه حتی یک نفر از علویان، مسیحیان، کردها، ارامنه، دروزی ها و هیچ اقلیتی از سوریه وجود ندارد. علاوه بر این بر اساس گزارشی که هفته گذشته رویترز منتشر کرد نشانه‌هایی از آزار و اذیت سیستماتیک علویان و مسیحیان در این کشور ظاهر شده است.

این اتفاقات احتمال تشکیل دولت فراگیر در سوریه را با علامت سوال بزرگی مواجه کرده است. تهران و برخی از کشورهای منطقه نظیر عمان و امارات چشم‌انداز رقابت‌های مخربی که میان طرف‌های دخیل در زمین سوریه به جریان افتاده را جز این نمی‌بینند که دمشق کانون درگیری و بالا گرفتن اختلافاتی تبدیل شود که این کشور را وارد مارپیچ خطرناکی از بحران‌های تمام نشدنی و بدون مرز کند.

آشوب به پا خواهد شد؟
کلید سوریه در «دولت سازی» پسااسد است. اگر حامیان جولانی و تحریرالشام نتوانند یک دولت با دوام را تشکیل دهند، آنگاه سوریه به کانون آشوب تبدیل خواهد شد؛ بحرانی که دومینووار به تمام منطقه سرایت خواهد کرد. ‌ سلطان عمان هر پیامی از جانب هر طرفی را که به ایران رسانده باشد، تهران با پاسخی روشن فرستاده سلطان هیثم را عازم مسقط کرد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا