ماهی «روز رستاخیز» مشاهده شد/ آیا به پایان جهان نزدیک شده‌ایم؟

تینا مزدکی_گردشگران در ساحل پلایا کومادا، یکی از سواحل زیبا در جزایر قناری، با موجودی منحصر به فرد و عجیب مواجه شدند. این ماهی بلند که بدنی مشابه نوارهای دراز دارد، در واقع پاروماهی (Oarfish) نامیده می‌شود و معمولاً در عمق‌های بسیار پایین دریا، یعنی حدود ۹۷۵ متر (۳۲۰۰ فوت) زیر سطح آب زندگی می‌کند، جایی که نور خورشید هرگز به آنجا نمی‌رسد!

یک ویدیو از این واقعه در شبکه‌های اجتماعی جنجال زیادی به پا کرد و تاکنون توانسته است بیش از ۹ میلیون بازدید را در اینستاگرام به خود جلب کند. در این کلیپ، ماهی نقره‌ای با باله‌های نارنجی رنگ بر روی ساحل قرار گرفته است. این در حالی است که این اولین باری نیست که چنین پدیده‌ای مشاهده می‌شود. در تاریخ ۹ فوریه، یک پاروماهی زنده در ساحل باها کالیفرنیاسور در مکزیک دیده شد. در ویدیوی مربوط به آن، این ماهی در آب‌های کم عمق فعالیت می‌کرد و هنگامی که از حرکت ایستاد، یکی از حاضرین تلاش کرد آن را دوباره به دریا بازگرداند.

چرا مردم این موجود را به بلایای طبیعی پیوند می‌دهند؟

حضور این جانور که به نام “ماهی روز قیامت” شناخته می‌شود، تاریخی طولانی در ارتباط با بلایای طبیعی دارد. روایت‌ها حاکی از آن است که هر بار که این ماهی مشاهده می‌شود، معملولاً در پی آن زلزله‌ای نیز روی می‌دهد. این باورها علت ایجاد تصوراتی مبنی بر اینکه این ماهی غول‌پیکر می‌تواند وقوع زلزله‌ها و دیگر بلایای طبیعی را پیش‌بینی کند، شده است. این افسانه‌ها به فرهنگ‌های کهن ژاپن نیز برمی‌گردد، جایی که این جانور به عنوان فرستاده خداوند دریا، ریوگو نو تسوکای، شناخته می‌شود.

دیدگاه دانشمندان چیست؟

محققان بر این باورند که تغییرات ناشی از فعالیت‌های زلزله‌ای در بستر دریا می‌تواند دلیل بروز این ماهی‌ها به سطح آب باشد. به عنوان نمونه، در سال ۲۰۱۳، دو پاروماهی در سواحل کالیفرنیا پیدا شدند که به اعتقاد دانشمندان، احتمالاً به خاطر تغییرات در بستر دریا به سطح آمده بودند.

ریچل گرانت، استاد زیست‌شناسی جانوری در دانشگاه آنگلیا روسکین کمبریج، به تحقیق در مورد این پدیده پرداخته و دلایل احتمالی این اتفاق را تشریح کرده است. او توضیح می‌دهد که با وقوع زلزله، فشار درون سنگ‌های بستر دریا افزایش می‌یابد و این فشار می‌تواند بارهای الکتریکی را به وجود آورد که به نوبه خود یون‌های باردار را وارد آب می‌کند. این پدیده ممکن است منجر به تولید هیدروژن پراکسید، که یک ترکیب سمی است، شود و این یون‌های باردار ممکن است به اکسیداسیون مواد آلی منجر شده و سبب مرگ ماهی یا استقبال او از سطح آب شوند.

به گفته گرانت، قبل از وقوع زلزله، مقادیر زیادی گاز مونوکسید کربن نیز در آب آزاد می‌شود که می‌تواند تأثیرات منفی بر زندگی موجودات در اعماق دریا، از جمله پاروماهی، داشته باشد.

نقش فعالیت‌های انسانی چقدر مهم است؟

بسیاری از کارشناسان معتقدند که این پدیده الزاماً به وقوع زلزله‌ها ارتباط ندارد و ممکن است ناشی از فعالیت‌های انسانی در عمق اقیانوس باشد. احتمال دارد که این پدیده به زلزله مربوط باشد، اما عوامل دیگری نیز می‌توانند در آن نقش داشته باشند؛ مانند امواج فروصوتی که ممکن است ناشی از فعالیت‌های زیرسطحی و نظامی نظیر زیردریایی‌ها یا حتی الودگی‌های انسانی باشد.

در حال حاضر هنوز ارتباط روشن و مستحکمی بین دیدن پاروماهی و وقوع زلزله‌ها به اثبات نرسیده است، اما این موضوع افکار دانشمندان را به سوی بررسی بیشتر اثرات فعالیت‌های زمین‌لرزه‌ای بر زندگی در اعماق دریا سوق داده است. علاوه بر این، کشفیات اخیر نشان می‌دهند که یک اقیانوس بزرگ زیر پوسته‌ی زمین پنهان شده و حتی دریایی نیز بر روی سطح زمین وجود دارد که هیچ‌گونه تماسی با خشکی‌ها ندارد. ممکن است مطالعه این موضوعات به ما در درک بهتر رازهای نهفته در اعماق زمین کمک کند.

: indy۱۰۰

۲۲۷۳۲۳

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا