واکنشها به ۲ قصور پزشکی در تهران و تبریز
نابینایی ۹ نفر در بیمارستان چشم پزشکی نگاه و تزریق آب مقطر بهجای داروی شیمیدرمانی در تبریز
محمد رییسزاده با اشاره به حادثه تلخ نابینایی ۹ نفر در تهران (در بیمارستان چشم پزشکی نگاه) ضمن تاکید بر برخورد جدی با خاطیان، گفت: افراد آسیبدیده در صورت شکایت به سازمان نظام پزشکی، مطمئن باشند که بر اساس موازین علمی با خاطیان این حادثه برخورد جدی صورت خواهد گرفت.
وی از تشکیل کمیته بررسی این حادثه خبر داد و افزود: کمیتهای برای بررسی دقیق ابعاد این حادثه تشکیل شده است. طبق اطلاعات اولیه، انتقال عفونت از تجهیزاتی بوده که خارج از حوزه فیلد جراحی قرار داشته است.
رییسزاده بر لزوم نظارت دقیق بر مراکز درمانی تاکید کرد و گفت: وزارت بهداشت موظف است سالانه مراکز بیمارستانی را مورد نظارت و ارزیابی قرار دهد تا از وقوع چنین حوادثی جلوگیری شود.
او درباره برخورد با مؤسسات متخلف نیز گفت: وزارت بهداشت میتواند از طریق کاهش درجه اعتبار مراکز درمانی، با مؤسسات متخلف برخورد و آنها را موظف به رعایت استانداردهای ایمنی بیمار سازد. سازمان نظام پزشکی ضمن ابراز تأسف از وقوع این حادثه در تلاش است با شفافسازی و پیگیری این حادثه، از تکرار چنین رویدادهای ناگوار جلوگیری کند.
بیانیه معاونت درمان وزارت بهداشت درباره حادثه بیمارستان چشم پزشکی نگاه
معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بیانیه ای با اشاره به حادثه ناگوار عارضه عفونت چشمی برای ۹ بیمار در بیمارستان چشم پزشکی نگاه، توضیحاتی در خصوص رسیدگی به این حادثه ارائه کرد.
بنابر اعلام وزارت بهداشت در این آمده است: «به دنبال وقوع حادثه ناگوار عارضه عفونت چشمی (اندوفتالمیت) در بیمارستان چشمپزشکی نگاه (تاریخ عمل جراحی ۱۷ مهرماه ۱۴۰۳) که متاسفانه به از دست رفتن دید یک چشم در ۹ نفر از بیماران این بیمارستان منجر شد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن ابراز تاسف و اعلام همدردی با آسیبدیدگان، بررسی همهجانبه موضوع را برای کشف علل آن، پیشگیری از وقوع موارد مشابه و احقاق حق خسارتدیدگان، وظیفه خود دانسته است؛ در این راستا و برای اطلاعرسانی و شفافیت موضوع، توضیحات زیر به استحضار شهروندان گرامی میرسد:
به دنبال رخداد این حادثه و آشکار شدن علایم عفونت در عصر روز ۱۸ مهر ماه، طبق روال معمول و بر اساس پروتکلهای وزارت بهداشت، گزارش عفونت توسط پزشکان معالج به تیم مدیریتی بیمارستان اعلام شد و روند درمانی بیماران توسط مسئول فنی بیمارستان پیگیری شد؛ سپس در تاریخ ۱۹ مهر ماه، کمیته اضطراری با حضور مسئولان معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و بیمارستان تشکیل شد.
در نخستین تصمیم ضروری، تعطیلی سریع تمام اتاقهای عمل در تاریخ ۱۹ مهرماه اعمال شد. درمان بیماران دچار عفونت، تحت بررسی ویژه و پیگیری سریع معاونت درمان وزارتخانه قرار گرفت. در تاریخ ۲۰ مهر ماه، تیم کارشناسی دانشگاه در بیمارستان جهت ارزیابی عوامل احتمالی دخیل در بروز عفونت در بیمارستان مستقر و نتایج ارزیابی آنها به آزمایشگاه مرجع ارسال شد. از ۹ بیمار دچار عفونت در زمان ترخیص متاسفانه ۴ نفر دچار کاهش دید در حد درک نور و ۵ بیمار دچار کاهش دید در حد عدم درک نور بودند.
در تاریخ ۲۴ مهر ماه، کمیته درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مجدد تشکیل و وضعیت بیماران، پیگیری شد؛ کمیته کنترل عفونت، برای کشف منشا آلودگی ارزیابیهای علمی لازم را انجام داد. همه اتاقهای عمل از تاریخ ۱۹ مهرماه بهمدت یک هفته تعطیل و راهاندازی مجدد اتاقهای عمل به انجام بررسیهای کارشناسی بیشتر منوط شد.
تیم اتاق عمل جهت بررسیهای بیشتر و ارائه توضیحات لازم، از نظر انجام درست مسئولیت، توسط معاونت درمان و همچنین مراجع قضایی مورد سئوال قرار گرفتند؛ بر اساس تصمیمهای اتخاذ شده، دو نفر از کادر اتاق عمل و همچنین مسئول فنی بیمارستان که در خطای احتمالی رخداده مسئولیت داشتند، تعلیق شدند؛ همچنین ابعاد قضایی این موضوع در دادسرای جرایم پزشکی در حال پیگیری است.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر مسئولیت خود در صیانت از سلامت شهروندان، تمامی تلاش خود را برای اصلاح رویهها، ارتقای استانداردهای ایمنی و کیفیت خدمات درمانی در کشور به کار خواهد بست تا از وقوع مجدد چنین رخدادهایی جلوگیری شود».
مستندات مربوط به این حادثه و رسیدگیهای صورت گرفته، در پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت قرار گرفته است.
توضیحات رئیس دانشگاه علومپزشکی و دادستان تبریز درباره اتفاقات یکیاز بیمارستانهای این شهر و اقدامات انجامشده
همچنین در پی انتشار خبری در برخی رسانهها و فضای مجازی مبنیبر «تزریق آب مقطر بهجای داروی شیمیدرمانی به برخی بیماران و به خطر انداختن جان آنها در یکی از بیمارستانهای تبریز؛ و فروش داروهای شیمیدرمانی در بازار آزاد با هدف سودجویی»، رئیس دانشگاه علومپزشکی تبریز در اینباره توضیحاتی ارائه کرد.
بر اساس اعلام مسئولان بیمارستان یادشده، تعدادی از کادر بخش شیمیدرمانی این بیمارستان، دارویهای شیمیدرمانی را بهجای تزریق به بیماران، در بازار آزاد به قصد سودجویی میفروختند و بهجای این داروها، آب مقطّر یا سرم خالی برای بیماران یادشده تزریق میکردهاند.
رئیس دانشگاه علومپزشکی تبریز در این خصوص در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: از یکماه پیش این موضوع توسط مدیریت بیمارستان و حراست آن در حال پیگیری بود و دلیل رسانهای نشدن آن، این بود که پیگیری قوه قضائیه با دقت بیشتری انجام شده و تأیید شود.
«احمدرضا جودتی» افزود: از طریق قوه قضائیه، افراد متخلف که در حد دو تا سه نفر از کارکنان بیمارستان بودند، بازداشت شدند و تحقیقات همچنان در حال انجام است.
وی با بیان اینکه با انجام این کار، بیماران سرطانی یک دوره از درمان خود را از دست دادهاند، ادامه داد: این قضیه برای آنها خسارت جانی و مالی به بار آورده که نباید اتفاق میافتاد.
جودتی اظهار کرد: با حذف یک دوره از شیمیدرمانی، تلفات جدی برای آنها وارد نمیشود اما، امیدوارم پزشک معالج این دوره را به نحوی جبران کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: افراد متخلّف بیشتر به دنبال قاچاق دارو و فروش آن در بازار آزاد بودند که قوه قضائیه و بیمارستان به عنوان مدعی به صورت جدی در حال پیگیری موضوع هستند.
وی با بیان اینکه این اتفاق ممکن است در هر بیمارستانی بیافتد، ادامه داد: بیمارستانهایی که بیماران شیمی درمانی در آن تحت درمان هستند، باید بیشتر کنترل شوند تا شاهد بروز چنین اتفاقاتی نباشیم.
جودتی بیان کرد: داروهای شیمی درمانی، مستقیم به بدن تزریق نمیشود بلکه در ابتدا وارد سرم میشود چراکه بسیار دردناک است؛ که در این اتفاق به احتمال زیاد سرم خالی برای آنها تزریق شده است. قصد متخلفان، خارج کردن داروها از زنجیرهی درمان و فروش آن در بازار آزاد بود.
در همین حال، «شهریار مختاری»، معاون بیمارستان یادشده نیز، در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: برخی خانوادهها بعد از فوت بیمار، داروهای آنها را به بیمارستان اهداء میکنند و ما نیز این داروها را در اختیار بخش میگذاشتیم که برای بیماران بیبضاعت استفاده کنند.
او گفت: اخیرا و کمتر از یکماه است که ما احساس کردیم این داروها برای بیماران استفاده نمیشود و در بازار آزاد به فروش میرسد. زمانیکه یکی از پرسنل بیمارستان در بازار مشغول خرید و فروش داروها بود، وی را شناسایی و از او شکایت کردیم و تحویل کلانتری دادیم.
وی تاکید کرد: ما شاکی هستیم و همکاریهای لازم را با قوه قضائیه انجام دادهایم و همه اطلاعات پرسنل را در اختیار آنها گذاشتهایم.
«بابک محبوب علیلو»، دادستان عمومی و انقلاب اسلامی مرکز آذربایجانشرقی نیز در گفتوگو با خبرنگاران، در واکنش به اتفاقات رخداده در این بیمارستان در تبریز، اظهار کرد: پس از اطلاع از موضوع، بلافاصله پرونده در دادسرای عمومی و انقلاب تبریز تشکیل و جهت رسیدگی به یکی از شعب بازپرسی، ارجاع شد.
وی با اشاره به شناسایی تعدادی از افرادی که در این موضوع دخیل بودند، افزود: پس از تفهیم اتهام و انجام تحقیقات، این افراد با صدور قرار بازداشت موقت، بازداشت شدند.
وی ضمن تاکید بر اهمیت و حساسیت موضوع، گفت: در راستای صیانت از حقوق مردم، کشف حقیقت و احراز واقع، پرونده بهصورت دقیق و کامل در ابعاد مختلف و در هر سطحی در دست بررسی است و دادستانی و دستگاه قضائی در حدود مقررات، به وظیفه قانونی خود با قاطعیت و جدیت عمل خواهند کرد.
محبوب علیلو بیان کرد: پس از تکمیل تحقیقات تکمیلی، در صورت لزوم اطلاعرسانی خواهد شد.