بررسی ادامه دار واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی!

پس از سپری شدن دو هفته از برگزاری مجمع عمومی ایران خودرو و انتقال این گروه صنعتی به مدیریت بخش خصوصی، نشست عصر روز گذشته (سه شنبه ۳۰ بهمن ماه) کمیسیون صنایع مجلس با وزیر اقتصاد و نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان های خصوصی سازی و بورس به بررسی موضوع شفافیت در واگذاری این گروه اختصاص یافت؛ با این حال، این نشست به نتیجه قاطعی نرسید و مقرر شد که این موضوع دوباره در روز یکشنبه آینده بررسی شود.

به گفته چهارشنبه دو هفته پیش، یعنی ۱۷ بهمن ماه، پس از کشمکش ها و تاخیرهای متعدد و همچنین به رغم دریافت نامه ای از دادستانی به وزیر صمت مبنی بر لزوم توقف واگذاری سهام ایران خودرو، این مجمع برگزار شد و در نهایت صبا انرژی (سهامی خاص)، شرکت سرمایه گذاری گنجینه ایرانیان (سهامی عام)، شرکت بهینه ساز بهمن (سهامی خاص)، شرکت اعتبار آفرین (سهامی عام) و شرکت سرمایه گذاری ملی ایران (سهامی خاص) به عنوان اعضای اصلی هیئت مدیره جدید معرفی شدند و به این ترتیب سه کرسی از پنج کرسی هیئت مدیره ایران خودرو به بخش خصوصی واگذار گردید.

پس از تأیید این واگذاری در تاریخ ۱۷ بهمن، که به عنوان تاریخ بزرگ ترین واگذاری تاریخ کشور شناخته می شود، هیأت مدیره جدید در روز پنجشنبه (۱۹ بهمن ماه) تشکیل جلسه داده و عادل پیرمحمدی را به سمت مدیرعامل این گروه صنعتی منصوب کردند.

در پی این تحولات، علیمردان عظیمی، مدیرعامل پیشین گروه صنعتی ایران خودرو، گزارشی درباره تخلفات انجام شده در این مجمع را در نامه های جداگانه به سازمان اطلاعات سپاه، معاون دادستانی کل، رئیس سازمان بورس و سازمان بازرسی کل کشور ارسال کرد.

وی در این نامه ها به این موضوع اشاره کرد که «با توجه به بند ۱ ماده ۶ و ماده ۲۷ دستورالعمل حاکمیت شرکتی، تأیید مالکیت و داشتن حق رأی سهامداران از وظایف هیئت مدیره است و در خصوص سهامداران مشمول رأی هیئت تجدیدنظر شورای رقابت و همچنین اختلاف نظر پیرامون حق رأی سهام برخی شرکت های زیرمجموعه ایران خودرو، هیئت مدیره به جمع بندی نائل نشده است. در نتیجه، از سازمان بورس درخواست کرد تا از تأیید مفاد صورت جلسه مربوطه خودداری نماید.

با این حال، سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این نامه اعلام کرد که “ناظر بورس به مدت کامل در مجمع فوق العاده ایران خودرو در تاریخ ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۳ حضور داشته است و این حضور برای اطمینان از رعایت قوانین و صیانت از حقوق تمامی سهامداران صورت گرفته است. بنابراین، با توجه به آنچه که پیش از برگزاری مجمع و حواشی قبل از آن رخ داده، که خارج از حیطه نظارت است، نظری مبنی بر وجود اشکال یا نقض قوانین و مقررات پیرامون آنچه در مجمع مطرح و نتیجه گیری شده، وجود ندارد و اقداماتی که در مجمع انجام شده، منطبق با مقررات بوده است.

اما داستان در اینجا به اتمام نرسید و پس از یک هفته از برگزاری مجمع صنعتی ایران خودرو و واگذاری این گروه خودروساز به بخش خصوصی، در حالی که قرار بود هیأت تجدید نظر شورای رقابت نظر خود را ارائه کند، این هیأت در تاریخ ۲۳ بهمن ماه، رأی ۵۵۳ شورای رقابت سال ۱۴۰۱ را تأیید کرده و بر غیرقانونی بودن حضور شرکت کروز در شرکت ایران خودرو تأکید نمود.

در پی انتشار و ابلاغ رأی شورای رقابت در مورد مشارکت این شرکت خصوصی در هیئت مدیره ایران خودرو، هیأت مدیره جدید با اشاره به تأیید قانونی بودن مجمع ایران خودرو، اطمینان داد که نگرانی برای ابطال این مجمع و عدم تحقق خصوصی سازی مورد انتظار وجود ندارد و رأی شورای رقابت را غیرقابل اجرا و غیرقابل استناد دانست.

این در حالی است که پیشتر، کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجمع گروه صنعتی ایران خودرو برخلاف دستورات قضائی تشکیل شده و نیازمند پیگیری است، بر پیگیری موضوع واگذاری این گروه به شرکت های خصوصی تأکید کرد.

نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ معتقد است که نمی توان اجازه داد یک مافیا با ایجاد انحصار، ده ها هزار میلیارد تومان از اموال عمومی را به نفع خود تصاحب کند. با تحقیق دقیق درباره تخلفات، حقایق برای مردم روشن خواهد شد.

در همین راستا، کنسرسیوم سهامداران عمده بخش خصوصی ایران خودرو در تاریخ ۲۹ بهمن ماه، با صدور بیانیه ای به کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، ضمن پرداختن به ابعاد قانونی و حقوقی برگزاری مجمع عمومی فوق العاده این شرکت، اتهامات مطرح شده درباره عدم مشروعیت مجمع ایران خودرو را رد کرده و توضیحات لازمه را در این خصوص ارائه کردند.

در نهایت و با وجود نظرات مختلف مطرح شده، عصر روز گذشته (سه شنبه ۳۰ بهمن ماه)، کمیسیون صنایع مجلس نشستی را با وزیر اقتصاد، مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین سازمان بورس، سازمان خصوصی سازی و نهادهای امنیتی و اطلاعاتی مانند وزارت اطلاعات، سازمان حفاظت اطلاعات سپاه و سازمان بازرسی کشور برای شفاف سازی واگذاری گروه صنعتی ایران خودرو برگزار کرد.

بر اساس اعلامات این جلسه، نهادهای مختلف نظرات خود درباره واگذاری گروه صنعتی ایران خودرو به بخش خصوصی را در اختیار اعضای کمیسیون صنایع قرار دادند، ولی هنوز جمع بندی نهایی انجام نشده و به این ترتیب مقرر شده تا یک جلسه دیگر در روز یکشنبه هفته آینده (پنجم اسفند ماه) در کمیسیون صنایع برگزار گردد تا بر مبنای مباحث مطرح شده، جمع بندی نهایی صورت گیرد.

از این رو، تا زمان اعلام نتیجه و نظر نهایی کمیسیون (پیرو بررسی نظرات نهادهای مختلف)، پرونده واگذاری ایران خودرو همچنان باز خواهد ماند و باید منتظر نتیجه نهایی کمیسیون صنایع بود.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا