سه‌شنبه 5 آبان 1405

چاله اصولگرایان

این درست است که برخی تنگ‌نظری‌ها، ردصلاحیت‌ها و کنارزدن‌ها این فرایند را رقم زده؛ اما رفتار بخش مؤثری از اصلاح‌طلبان نیز شیب حذف جریان را سرعت بخشیده که جای بحث آن اینجا نیست. روزگار اصلاح‌طلبی حتی اگر به‌ لحاظ فکر و نظر سپری نشده باشد، از حیث حضور عملیاتی در مناصب سیاسی و اجرائی به پایان رسیده است. این درست است که برخی تنگ‌نظری‌ها، ردصلاحیت‌ها و کنارزدن‌ها این فرایند را رقم زده؛ اما رفتار بخش مؤثری از اصلاح‌طلبان نیز شیب حذف جریان را سرعت بخشیده که جای بحث آن اینجا نیست. نتیجه اینکه در انتخابات مجلس در سال 1398 و پس از آن در انتخابات ریاست‌جمهوری در سال 1400 اصلاح‌طلبان کاملا از صحنه حذف شدند و تقریبا هیچ فعالیت مثمرثمری از آنها مشاهده نمی‌شود.
بعد از روی‌کارآمدن دولت آقای رئیسی، اصلاح‌طلبان تا مدتی به سکوت گذراندند و حتی بنا را بر تعامل گذاشتند؛ اما به‌زودی دریافتند قرار نیست به بازی گرفته شوند. تعبیر پرکاربرد «بانیان وضع موجود»، معنایش این است که حتی اصولگرایان غیرهمسو با دولت نیز محلی از اعراب ندارند، چه برسد به اصلاح‌طلبان. خوب یا بد، خوشایند یا ناخوشایند، الان دیگر تخته جماعت اصلاح‌طلب وسط نیست و همه تصمیمات در دایره بسته‌ای اتخاذ می‌شود که اصولگرایان (البته همه آنها) در آن سهم دارند. در شرایط فعلی اصلاح‌طلبان به‌ دلیل گناهانی که از گذشته به آنها نسبت داده می‌شود (نظیر اباحه‌گری، غرب‌زدگی، بی‌دینی، بی‌توجهی به ارزش‌ها و…) نمی‌توانند وسط میدان باشند. حتی اگر وارد نقد دولت سیزدهم شوند، به‌ دلیل سوابقی که از آنها ذکر شد، محکوم‌اند و حق حرف‌زدن ندارند.

***
پاصولگرایان اکنون قدرت بلامنازع هستند و همین می‌تواند به پاشنه آشیل آنها تبدیل شود.

تاکنون رقیبی وجود داشت که همه کاسه‌وکوزه‌ها را سر او خراب کنند و حتی کج‌بودن زمین را به گردنش بیندازند؛ اما بعد از این چه؟ وقتی تاریخ مصرف «بانیان وضع موجود» تمام شود، چه می‌کنند؟ دشمن خارجی هم که به‌ دلیل حاکمیت یکدست، قدرت نفوذش بسیار کم می‌شود و تقصیرها را نمی‌توان به آن سو حواله داد؛ پس کار سخت خواهد شد و ناگزیر، جریان اصولگرا باید دشمن فرضی بتراشد و تنها در مانورها به سمت آن شلیک کند. چند بار می‌توان از این رزمایش‌ها برگزار کرد و برای پیروزی کف زد؟

* * *
باورم آن است که ما اصولگراها به این وضع نیندیشیده‌ایم، چه برسد به اینکه برایش چاره پیدا کنیم. از طرفی، اصولگرایی هیچ دیگی را بار نمی‌گذارد مگر اینکه حتی برای سررفتن آن از پیش بهانه تراشیده باشد. در همین‌ راستا است که می‌بینیم ناگهان و کاملا دور از انتظار، چند رسانه اصولگرا به دولت می‌تازند. بهانه هم تا دلتان بخواهد موجود است و چه دستاویزی نقدتر از گرانی و تورم و افزایش روزافزون قیمت ارزاق و خودرو؟ نه گمان کنید این انتقادها با برنامه‌ریزی قبلی و در جریان یک پروژه یا پروسه تعریف‌ شده باشد. با شناختی که از جریان اصولگرایی دارم، اصلا این‌طور نیست. قضیه از این قرار است که طبق عادت همیشگی، باید تقصیر را به گردن کسی انداخت و چون مقصری نزدیک‌تر از دولت نیست، پس باید به آن هجوم آورد. این اتفاق با شیبی ملایم ادامه خواهد داشت و انتقادها کم‌کم تیز می‌شود. دولت و شخص آقای رئیسی تا مدتی سعی می‌کند آن را مدیریت و مهار کند؛ اما فشار افکار عمومی عرصه را تنگ خواهد کرد. حتی اگر دولت بتواند مشکلات معیشت را به‌ طور نسبی حل کند، مطالبات دیگری از درون خود جریان اصولگرا بیرون خواهد زد و دولت را به گوشه رینگ خواهد برد. در واقع اصولگرایان با فن خودشان خاک خواهند شد.

* منتشر شده در روزنامه شرق/ 28 فروردین 1401

آخرین اخبار

توپ طلا ۲۰۲۶؛ هری کین در زادگاهش توپ طلا را برد/ جوایز پرشمار به اسپانیایی‌ها رسید

دوشنبه ۲۶ اکتبر (۴ آبان) سالن تئاتر لندن پالادیوم میزبان...

ناترازی پرهزینه

صنعت فولاد ایران در سال‌های گذشته با چالش...

یاشیکا با Y16 دوربینی از دل دهه ۱۹۵۰ به دنیای دیجیتال آورد

یاشیکا دوربین کامپکت دیجیتال جدید Y16 را معرفی کرد...

ادعای ارتش رژیم صهیونیستی درباره ترور ۴ نیروی مقاومت در غزه

به گزارش خبرآنلاین، ارتش رژیم صهیونیستی دوشنبه شب مدعی...

لانچیا گاما ۲۰۲۶ معرفی شد؛ خودروی برقی با برد ۷۴۰ کیلومتر برای نجات یک برند ایتالیایی

شرکت لانچیا (Lancia) در آستانه صدوبیستمین سالگرد تأسیس خود،...

رهبر انقلاب: کلید هرچه قوی‌تر شدن ایران مرزشکنی علمی نخبگان است

ه گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، پیام آیت الله سید مجتبی خامنه...

رفغ مشکل فنی، و فعالیت مجدد ایتنا

به اطلاع خوانندگان و کاربران گرامی ایتنا می‌رسانیم: همانطور که...

مدیرعامل اتحادیه دام سبک: قیمت منطقی هر کیلوگرم لاشه گوسفندی یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، افشین صدردادرس، مدیرعامل اتحادیه دام...

سندرم «کم‌ آوردن در ورزش»؛ چرا مردان در سکوت رنج می‌کشند؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بی‌بی‌سی:...

تبیین برنامه‌های آئین روز دانش‌آموز در سراسر کشور

رئیس ستاد برگزاری مراسم ۱۳ آبان از برگزاری راهپیمایی...

گودرزی: استیضاح عراقچی هنوز به هیئت‌رئیسه مجلس ارجاع نشده است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، عباس گودرزی سخنگوی هیئت‌رئیسه مجلس...

استقلال به امارات نرسیده به دردسر خورد/ آبی‌ها مصمم‌تر می‌شوند

استقلال در شرایطی راهی امارات شد که باید خود...

فروش دلار سهمیه‌ای چقدر ضرب بازار ارز را گرفت؟

بانک مرکزی به دنبال افزایش نوسانات بازار ارز، در...

فراخوان ملی طرح‌های تحول طب ایرانی و صنایع گیاهان دارویی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی،...

قیمت طلا ظهر امروز ۴ آبان ۱۴۰۵/ هر گرم طلای ۱۸ عیار ۲۶ میلیون و ۴۳۲ هزار تومان شد + جدول

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، براساس گزارش شبکه اطلاع‌رسانی طلا...

شکست دیگری برای ترامپیسم – خبرآنلاین

پیروزی لولا در برزیل را می‌توان در ادامه روندی...

پیشنهاد اصلاح و تغییر مبنای محاسبه مستمری بازنشستگان از چند سال آینده

دبیر هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی ضمن تشریح ابعاد...

چهار سال انتظار برای کاهش کیسه‌های پلاستیکی

با گذشت چهار سال از تصویب آیین‌نامه کاهش مصرف...

تبلیغات متنی