دوشنبه 4 آبان 1405

یافته سیاره‌ای که ۳۵ برابر بزرگ‌تر از زمین است

بر اساس گزارشی از خبرگزاری مهر و به نقل از اسپیس، سیاره‌ای جدید در خارج از منظومه شمسی به نام Kepler-۱۳۹f کشف شده که حجم آن تقریباً دو برابر نپتون و ۳۵ برابر زمین است. این سیاره هر بار موفق به گردش دور ستاره‌اش در مدت ۳۵۵ روز می‌شود. جالب آنکه با وجود اندازه قابل توجهش، این سیاره تاکنون شناسایی نشده بود.

دلایل این کمبود ردیابی به تلسکوپ فضایی کپلر مربوط می‌شود که تحت مالکیت ناسا بوده و در طول نه سال فعالیت خود توانسته حدود سه هزار سیاره را کشف کند. مرحله اول این پروژه بر روی شناسایی سیارات با استفاده از روش ترانزیت متمرکز بود. در این روش، زمانی که یک سیاره از جلوی ستاره‌اش عبور می‌کند، سایه‌ای بر روی آن ایجاد می‌کند و به این ترتیب رصد می‌شود. به طور خاص، با عبور سیاره از جلوی ستاره، نور آن کاهش می‌یابد و ستاره‌شناسان می‌توانند با اندازه‌گیری این کاهش نور، سیارات و ابعادشان را شناسایی کنند، اما تلسکوپ کپلر به شناسایی سیاراتی که خارج از محدوده دیدش قرار دارند، موفق نبوده و بنابراین بسیاری از سیارات همچنان نا شناخته باقی ماندند.

لکن چنانچه این سیارات ناشناس جزئی از یک سیستم چند سیاره‌ای باشند، پژوهشگران قادر به رصد آنها خواهند بود. منظومه Kepler-۱۳۹ شامل سه سیاره ابرزمین صخره‌ای و یک سیاره بزرگ گازی بود که بعدها شناسایی شد. فاصله بین مدارهای این سیارات نشان‌دهنده احتمال وجود یک سیاره دیگر بود. با انجام اندازه‌گیری‌های دقیق بر روی مدارها، محققان توانستند وجود حداقل یک سیاره اضافی را پیش‌بینی کنند.

یکی از نویسندگان این تحقیق بیان می‌کند: موضوع اصلی، دقیقاً در مورد سیاراتی که ترازیت نمی‌کنند نیست، بلکه یافتن شرایط مناسب برای استنتاج موقعیت سیاره مورد نظر است.

شناسایی اولیه یک سیاره معمولاً با مشاهدات از سطح زمین تکمیل می‌شود. ستاره‌شناسان با کمک روش سرعت شعاعی (Radial Velocity یا RV) می‌توانند مشخص کنند که سیاره چقدر به ستاره‌اش نیرو وارد می‌کند و از این طریق جرم آن را اندازه‌گیری نمایند. گاهی اوقات این روش به کشف سیاره‌های جدیدی مانند سیاره گازی دوردست Kepler-۱۳۹e منجر می‌شود.

در سیستم‌های چند سیاره‌ای، هر سیاره تنها تحت تأثیر گرانش ستاره‌اش نیست، بلکه سایر سیارات در همان منظومه نیز بر روی آن تأثیر می‌گذارند. این تأثیرات باعث می‌شود زمان عبور سیاره از مقابل ستاره تغییر کند. این پدیده به نام «تغییرات در زمان عبور» (TTV) شناخته می‌شود. این تغییرات می‌توانند وجود سیارات پنهان را نمایان کنند، حتی اگر این سیارات به‌طور مستقیم از جلوی ستاره عبور نکنند.

زمانی که محققان TTV‌هایی را که به سیارات شناخته‌شده مرتبط نیستند رصد می‌کنند، می‌توانند با اطمینان اعلام کنند که یک سیاره ناشناخته در منظومه خود مشاهده کرده‌اند.

در این راستا، پژوهشگران این تحقیق، شکاف‌های منظومه‌های شناسایی شده را تحت بررسی قرار دادند و سپس از روش‌های اندازه‌گیری RV و TTV برای جستجوی یک سیاره گمشده بهره جستند.

آخرین اخبار

گودرزی: استیضاح عراقچی هنوز به هیئت‌رئیسه مجلس ارجاع نشده است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، عباس گودرزی سخنگوی هیئت‌رئیسه مجلس...

استقلال به امارات نرسیده به دردسر خورد/ آبی‌ها مصمم‌تر می‌شوند

استقلال در شرایطی راهی امارات شد که باید خود...

فراخوان ملی طرح‌های تحول طب ایرانی و صنایع گیاهان دارویی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی،...

قیمت طلا ظهر امروز ۴ آبان ۱۴۰۵/ هر گرم طلای ۱۸ عیار ۲۶ میلیون و ۴۳۲ هزار تومان شد + جدول

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، براساس گزارش شبکه اطلاع‌رسانی طلا...

شکست دیگری برای ترامپیسم – خبرآنلاین

پیروزی لولا در برزیل را می‌توان در ادامه روندی...

پیشنهاد اصلاح و تغییر مبنای محاسبه مستمری بازنشستگان از چند سال آینده

دبیر هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی ضمن تشریح ابعاد...

چهار سال انتظار برای کاهش کیسه‌های پلاستیکی

با گذشت چهار سال از تصویب آیین‌نامه کاهش مصرف...

مدیریت اجساد؛ کلید تعیین هویت و آرامش خانواده‌ها در بحران‌ها

مدیر امور بحران و پدافند غیر عامل و دبیر...

اجلاس مسکو؛ نقطه عطف یا تکرار مکررات؟

هشتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف)...

پاکستان گذرگاه مرزی گبد–ریمدان با ایران را پس از یک هفته توقف بازگشایی کرد

به گزارش خبرآنلاین،براساس اطلاعات رسیده ، پاکستان گذرگاه مرزی...

خرید لوازم ورزشی با قیمت مناسب؛ چرا انتخاب فروشگاه اهمیت دارد؟

تصمیم برای شروع ورزش و داشتن فعالیت بدنی منظم،...

نقدعلی: آنچه تعیین‌کننده است، زبان اقتدار است، نه زبان تسلیم

نقدعلی با انتقاد از اصرار برخی بر مذاکره ادامه...

تناقض عجیب درباره ورزشگاه آزادی؛ سرانجام چمن چه زمانی آماده می‌شود؟

کاشت بذر چمن هیبریدی ورزشگاه آزادی، امروز (یکشنبه) در...

نقره بخریم یا صندوق نقره؟ راهنمای انتخاب برای سرمایه‌گذاران

برای ورود به بازار نقره، سرمایه‌گذاران معمولاً دو...

تبلیغات متنی