روایتی عاشقانه از پشت جبهه جنگ
بلقیس سلیمانی روایتی عاشقانه از پشت جبهه جنگ به قلم آورده که در قالب یک رمان کوتاه با عنوان «نشان کرده» راهی بازار خواهد کرد.
این نویسنده درباره اثر جدید خود که با عنوان «نشان کرده» در نشر چشمه منتشر میشود، با بیان اینکه که این کتاب نولا (رمان کوتاه) است و در مجموعه «نولا» این نشر به چاپ میرسد، به ایسنا گفت: وقایع بیشتر به دوران جنگ مربوط است. شخصیت اصلی «نشان کرده» یک دختر جوان است که داستان تا میانسالی او ادامه پیدا میکند. در این داستان نقش اصلی را هجران و دلتنگی ایفا میکند. داستان به نوعی روایت عاشقانه از جنگ و حضور زنان در پشت جبهه جنگ است.
او درباره اینکه چرا سراغ پشت صحنههای جنگ رفته با توجه به اینکه به این موضوعات کمتر پرداخته شده است، توضیح داد: برای داستاننویس؛ حاشیهها اهمیت بسیاری دارند. ندیدهها، نادیده گرفته شدهها و آنهایی که پنهان میکنیم، اهمیت دارند. این موضوع از نادیدههای جنگ در پشت جبهه بود.
سلیمانی خاطرنشان کرد: حضور زنان در پشت جبهه جنگ از موضوعاتی است که معمولا خیلی دیده نمیشود؛ زیرا در آن نه حماسهای است، نه شجاعتی و شهادتی اما این زنان در جنگ حضور دارند و در زندگیشان تأثیر دارد. با وجود اینکه جنگ فرسنگها دورتر در در جریان بوده ولی در زندگی آدمها حضور داشته است.
او درباره شباهتها و تفاوتها این نولا با داستانهای دیگرش گفت: «نشان کرده» مانند دیگر کارهایم در شهر گوران و در یک روستا میگذرد. فقط در کتاب «به هادس خوش آمدید» خیلی کم به جنگ پرداخته بودم. این کتاب کاملا درباره جنگ است و ادای دینی است به زنانی که در پشت جبهه بودند، زنانی که زخم جنگ برداشتند اما هرگز زخمشان دیده نشد.
سلیمانی درباره خلاء حضور زنان در ادبیات جنگ نیز گفت: به تعبیر نویسنده روسی، جنگ چهره زنانه ندارد، دفاع است که همواره چهره زنانه دارد؛ دفاع از خانه و وطن امری است که زنان همواره در آن مشارکت دارند، زنان نگهبان خانه و وطن هستند.
این نویسنده افزود: البته به یک معنا جنگ هم چهره زنانه دارد اما معمولا چهره زنانه در پس پشت اقتدارِ مردانه از نگاهها پنهان میماند یا به عمد به دلیل نگاههای مردسالارانه، زنان دیده نمیشود. از طرف دیگر فضای عمومی به گونهای است زمانی که از جنگ صحبت میشود، مردم میخواهند قصه مردان دلیر را بشوند و کمتر کسی به زنها و رنجهایی که میبرند، توجه میکند.
سلیمان در پایان گفت: بهنظرم زمانش رسیده که نسل جوان از کمتر دیدهشدهها و کمتر شنیدههای جنگ بدانند، زنانی که در پشت جبهههای جنگ بودند.
انتهای پیام