زادگاه مسیح (ع) برای دومین سال خالی مانده

زمانی پیش از آغاز جنگ غزه در اکتبر ۲۰۲۳، مغازه‌های میدان المهد در بیت لحم کاردستی‌هایی از شاخه‌های زیتون پیچیده در هم و کالاهای مذهبی به توریست‌هایی که از محل تولد عیسی مسیح (ع) دیدن می‌کردند، می‌فروختند و این کار از ۱۹۲۷ انجام می‌شد اما امسال در سایه دومین سال جنگ، خبری از هیچ گردشگری نیست و مغازه‌ها و سایر مشاغل ناامیدانه به کار خود ادامه می‌دهند.

به گزارش ایسنا، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی می‌نویسد: برای دومین سال متوالی به دلیل جنگ غزه، مسیحیان بیت لحم جشن سال نوی مسیحی را خاموش و بی سر و صدا جشن خواهند گرفت. هیچ درخت بزرگ کریسمسی در میدان المهد،‌ هیچ گروه موسیقی یا جشن آتش بازی و حضور گسترده مسیحیان در خیابان‌های این منطقه برقرار نخواهد بود.

«رونی تاباش»، نسل سوم مسیحیان بیت لحم که یک مغازه‌دار است، گفت: «سال گذشته پیش از کریسمس، ما امید بیشتری داشتیم اما اکنون بار دیگر باید برای کریسمس تعطیل کنیم و چیزی نداریم.»

جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه بیش از ۱۵ ماه است که ادامه دارد و هنوز هیچ آینده روشنی برایش دیده نمی‌شود. همچنین تلاش‌های مکرر برای آتش بس هم متوقف شده است.

از آغاز جنگ، گردشگری در کرانه باختری اشغالی و دیگر اراضی اشغالی توسط رژیم صهیونیستی به شدت دچار افت شده است. پس از ممنوعیت ورود ۱۵۰ هزار فلسطینی به کرانه باختری برای کار، اقتصاد فلسطین در سال گذشته میلادی ۲۵ درصد افت داشت.

کارگران در حال تمیز کردن کلیسای مهد

هر سال با نزدیک شدن به اعیاد مسیحی در بیت لحم که شامل ارامنه، کاتولیک‌ها و ارتدوکس‌ها می‌شود، معمولا شهر رونق می‌گرفت و گردشگری ۷۰ درصد از درآمد سالانه این شهر را به خود اختصاص می‌داد اما امسال هم خیابان‌ها خالی هستند.

تاباش می‌گوید، هر روز مغازه را باز می‌کند اما اغلب تا آخر هفته هیچ فروشی ندارد. او با ۲۵ خانواده که کارهای دستی مذهبی درست می‌کنند، همکاری دارد اما با امسال، دو سال می‌شود که هیچ فروشی نیست و این خانوارها با مشکلات مالی روبرو هستند.

اتاق‌های خالی هتل‌ها

سخنگوی وزارت گردشگری فلسطین می‌گوید، تعداد بازدیدکنندگان شهری از پیش از کرونا حدود ۲ میلیون نفر در سال در ۲۰۱۹ به کمتر از ۱۰۰ هزار نفر در ۲۰۲۴ رسیده است و امروز تمامی ۵۵۰۰ اتاق هتل‌ها خالی است.

رئیس انجمن هتلداران بیت لحم، گفت: «نرخ اشغال هتل‌های شهر از حدود ۸۰ درصد در اوایل سال ۲۰۲۳ به حدود ۳ درصد امروز کاهش یافته است. بیش از ۱۲۰ کارمند اخراج شده و تنها پنج کارمند همچنان مشغول فعالیت هستند.»

زادگاه مسیح (ع) برای دومین سال خالی مانده
کشیشی در حال قدم زدن میان ستون‌های کلیسای مهد

سخنگوی وزارت گردشگری فلسطین ادامه داد، این شهر میزبان بیش از ۱۰۰ فروشگاه و ۴۵۰ کارگاه در زمینه صنایع دستی سنتی فلسطین است. اما درست یک هفته قبل از کریسمس، زمانی که شهر باید مملو از بازدیدکنندگان باشد، میدان المهد بجز چند نفر از مردم محلی که قهوه و چای می‌فروشند، بیشتر خالی است. تنها دو فروشگاه از ۸ فروشگاه در قسمت اصلی میدان برای تجارت باز هستند.

وی نگران است که وقتی جنگ تمام شود و گردشگری در نهایت به وضعیت قبلی برگردد، بسیاری از خانواده‌ها مهارت‌های سنتی و قدیمی خود را که برای چندین نسل حفظ کرده‌اند، کنار بگذارند که این بر فرهنگ و میراث فلسطین اثر می‌گذارد.

این مقام مسئول وزارت گردشگری فلسطین همچنین ادامه داد: «بسیاری به طور کامل منطقه را ترک می‌کنند. ما از ابتدای تجاوز شاهد نرخ بسیار بالای مهاجرت به ویژه در میان افرادی که در بخش گردشگری فعالیت می‌کنند، بوده‌ایم.»

کریسمسی بدون شور و شادمانی

«آنتون سلمان»، شهردار بیت لحم گفت که تقریبا ۵۰۰ خانواده در سال گذشته بیت لحم را ترک کرده‌اند و اینها فقط خانواده‌هایی هستند که با ویزای اقامت رسمی به خارج از فلسطین نقل مکان کرده‌اند.

زادگاه مسیح (ع) برای دومین سال خالی مانده
عبادت کننده‌ای در کلیسای مهد

سلمان افزود، بسیاری دیگر با ویزای توریستی موقت به خارج از فلسطین نقل مکان کرده‌اند و به صورت غیرقانونی کار می‌کنند و مشخص نیست که آیا باز خواهند گشت یا خیر.

حدود نیمی از جمعیت منطقه بیت لحم شامل روستاهای اطراف در زمینه گردشگری یا مشاغل دیگر در اسرائیل کار می‌کنند.

به گفته وزارت اقتصاد فلسطین، نرخ بیکاری در بیت لحم ۵۰ درصد است. بیکاری در کرانه باختری ۳۰ درصد است.

شهردار بیت لحم افزود: «لغو فعالیت‌های کریسمس یکی از راه‌ها توجه به وضعیت دشوار منطقه و سراسر قلمروهای فلسطینی است. امسال می‌خواهیم به جهان نشان دهیم که مردم فلسطین هنوز در رنج هستند و آن شادی و شوری که دیگران در سراسر جهان دارند را ندارند.»

زادگاه مسیح (ع) برای دومین سال خالی مانده
فروشنده‌ای در مغازه خالی از خریدار در بیت لحم

وضعیت کنونی در غزه یک ضربه دیگر به جمعیت رو به کاهش سرزمین مقدس فلسطین در طول یک دهه گذشته به دلیل مهاجرت و نرخ کم زاد و ولد است.

مسیحیان درصد کمی از جمعیت اراضی اشغالی را تشکیل می‌دهند. به گفته وزارت امور خارجه آمریکا، حدود ۱۸۲۰۰۰ نفر در اراضی اشغالی، ۵۰۰۰۰ نفر در کرانه باختری و قدس و ۱۳۰۰ نفر در غزه هستند.

یافتن نوری در تاریکی

پدر «عیسی صلجیه»، کشیش کلیسای ارتدوکس یونانی در کلیسای مهد می‌گوید،‌ بسیاری از خانواده‌ها با مشکلات مالی دست و پنجه نرم می‌کنند که این مساله باعث شده تا آنها در پرداخت اجاره بها یا هزینه‌های مدارس فرزندانشان و خرید هدایای کریسمس یا جشن گرفتن اعیاد با مشکل روبرو باشند. خدمات اجتماعی کلیسا تلاش می‌کند تا به آنها کمک کند اما نیازها زیاد است.

زادگاه مسیح (ع) برای دومین سال خالی مانده
مردی نشسته بر صندلی در کنار مغازه‌های بسته بیت لحم

وی افزود، پیام امسال کلیسای او بر تشویق فلسطینی‌ها در بیت لحم است تا با وجود چالش‌ها،‌ بمانند. کلیسا بدون مسیحیان، کلیسا نیست.

پدر مقدس افزود: «نوری که در هنگام تولد عیسی مسیح در اینجا روشن شد، نوری است که فراتر از تاریکی حرکت می‌کند، بنابراین ما باید صبر کنیم، باید صبور باشیم، باید بسیار دعا کنیم و باید با ریشه‌های خود بمانیم زیرا ریشه‌های ما در اینجا، در بیت لحم است.»

انتهای پیام

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا