آزمایش های ضروری پس از ورود به سن ۵۰ سالگی

به کمک چکاپ های پزشکی منظم، امکان شناسایی زودهنگام مشکلات جسمی وجود دارد که موجب می شود درمان آن ها با سهولت بیشتری انجام پذیرد.
غربالگری آنوریسم آئورت شکمی
این نوع غربالگری به منظور تشخیص وجود هر گونه برآمدگی یا ورم در آئورت انجام می گیرد که رگ اصلی مرتبط با قلب به شکم است. برای انجام این تست، سونوگرافی در ناحیه شکم صورت می گیرد.
چرا انجام این آزمایش اهمیت دارد؟
آئورت مسیری است که خون را از قلب به سایر بخش های بدن پمپاژ می کند. عدم درمان برآمدگی در آئورت می تواند منجر به بزرگ تر شدن این ناحیه و سپس پارگی آن شود که خود، باعث خونریزی شدید در شکم خواهد شد. آنوریسم آئورت شکمی معمولاً علامتی ندارد و با انجام غربالگری می توان وجود آن را پیش از بروز مشکل شناسایی کرد.
چه فاصله ای باید این غربالگری انجام شود؟
در برخی از نقاط جهان، این آزمایش سالیانه برای مردان بالای ۶۵ سال توصیه می شود زیرا احتمال بروز آن در آن ها بیشتر است. در حالی که غربالگری آنوریسم آئورت شکمی برای زنان معمولاً در چکاپ های روتین قرار ندارد. مردان زیر ۶۵ سال یا افرادی که هم اکنون در حال درمان آنوریسم آئورت شکمی هستند، در معرض خطر کمتری قرار دارند.
در صورتی که حس می کنید نیاز به این آزمایش دارید، می توانید از پزشک خود درخواست نمایید.
در صورت مثبت بودن نتیجه تست آنوریسم، شما به آزمایشات و درمان های بیشتری ارجاع داده خواهید شد.
تست های فشارخون
فشار خون به شدت نیرویی اشاره دارد که خون به دیوارهٔ شریان ها وارد می کند. از علائم رایج فشار خون پایین می توان به سرگیجه و حالت تهوع اشاره کرد. فشار خون بالا عمدتاً بدون علامت خاصی وجود دارد، ولی می تواند موجب تضعیف قلب و آسیب به دیواره های عروق و شریان ها گردد و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و کلیوی و همچنین سکته مغزی را افزایش دهد.
این آزمایش چرا اهمیت دارد؟
نزدیک به 66 درصد از مردان و 71 درصد از زنان بالای 75 سال از فشار خون بالا رنج می برند ولی از آن بی خبرند، زیرا معمولاً هیچ علامتی ندارد.
چنانچه فشار خون شما خارج از حد نرمال باشد، ضروری است که به طور مکرر آن را بررسی کنید. در صورت وجود فشار خون بالا به طور مداوم، پزشک درمان مناسب را تجویز خواهد کرد.
پزشک ممکن است به شما توصیه کند که آزمایش خون برای ارزیابی عملکرد کلیه ها و خطر ابتلا به دیابت انجام دهید. درمان ها ممکن است شامل تغییرات در شیوه زندگی باشد که در صورت عدم مؤثربودن یا فشار خون به شدت بالا، داروها نیز تجویز خواهند شد.
اگر فشار خون شما پایین باشد، پزشک تغییراتی در سبک زندگی شما پیشنهاد می کند، نظیر افزایش مصرف آب در طول روز.
غربالگری سرطان سینه معمولاً از ۴۵ سالگی آغاز می شود و تا ۷۰ سالگی هر سه سال یک بار تکرار خواهد شد. در مواردی که بیمار ریسک فاکتورهایی دارد، پزشک ممکن است توصیه کند که این غربالگری با فواصل نزدیک تری انجام شود.
غربالگری سرطان روده
این غربالگری نمی تواند به طور قطعی سرطان را تشخیص دهد، اما قادر است مشکلات بالقوه ای را پیش از ظهور علائم شناسایی کند. روی نمونه مدفوع شما آزمایشات و آنالیزهایی انجام می شود و نتایج آن در عرض دو هفته مشخص خواهد شد.
غربالگری سرطان روده به تمام مردان و زنان بین ۶۰ تا ۷۴ سال توصیه می شود و به تازگی این تست به افراد بالای ۵۰ سال نیز توصیه شده است. شما باید تا رسیدن به ۶۰ سالگی یک بار این آزمایش را انجام داده باشید.
چرا این تست حائز اهمیت است؟
سرطان روده به عنوان چهارمین سرطان کشنده در بسیاری از کشورهای دنیا شناخته می شود و هر چه زودتر تشخیص داده شود، درمان آن راحت تر خواهد بود و امکان نجات بیمار نیز بیشتر خواهد بود.
چنانچه در نمونه مدفوع شما نشانی از خون مشاهده شود، پزشک تست های بیشتری را تجویز خواهد کرد. این علامت به معنای وجود سرطان روده نیست، اما در صورت مشاهده آن، لازم است که کولونوسکوپی انجام شود تا احتمال ها بررسی شوند. تنها درصد کمی از افراد در این مرحله نشان دهنده وجود مشکل و نیاز به تست های بیشتر خواهند بود.
غربالگری سرطان سینه
متخصصان بر این عقیده اند که انجام غربالگری منظم در مورد سرطان سینه راهی مؤثر برای تشخیص این بیماری در مراحل ابتدایی است و بالطبع درمان را آسان تر خواهد کرد. این روش گاهی سرطان هایی را شناسایی می کند که هیچ علامتی بروز نکرده اند.
این غربالگری از طریق ماموگرافی انجام می شود.
چرا این آزمایش مهم است؟
سالانه تعداد زیادی از زنان به سرطان سینه دچار می شوند و این بیماری شایع ترین نوع سرطان در میان بانوان محسوب می شود. همواره تشخیص زودهنگام به درمان بهتر کمک می کند.
چند وقت یک بار باید غربالگری سرطان سینه انجام شود؟
غربالگری سرطان دهانه رحم
این نوع غربالگری که به عنوان تست پاپ اسمیر نیز شناخته می شود، روشی برای شناسایی ناهنجاری ها در دهانه رحم و پیشگیری از بروز سرطان آن است. این اختلالات در صورت عدم درمان ممکن است منجر به سرطان دهانه رحم شوند.
چرا این تست اهمیت دارد؟
هر ساله تعداد قابل توجهی از موارد سرطان دهانه رحم گزارش می شود. از سال ۱۹۸۰ که برنامه غربالگری این بیماری اجرا شده است، تعداد افرادی که به دلیل سرطان دهانه رحم جان خود را از دست می دهند، به مقدار قابل توجهی کاهش یافته است.
تمام خانم های بین ۲۵ تا ۶۴ سال واجد شرایط انجام تست غربالگری سرطان دهانه رحم هستند که باید هر ۳ تا ۵ سال یک بار صورت گیرد. خانم های بالای ۶۵ سال معمولاً نیازی به این تست ندارند مگر آنکه از سن ۵۰ سالگی غربالگری انجام نداده باشند یا در هیچ یک از سه تست اخیرشان ناهنجاری هایی مشاهده شده باشد.
آزمایش کلسترول خون
کلسترول نوعی چربی است که در خون یافت می شود و در سرتاسر بدن جریان دارد. افزایش سطح کلسترول می تواند باعث تجمع چربی در عروق شده و ریسک حملات قلبی و سکته مغزی را به طور قابل توجهی افزایش دهد. آزمایش خون می تواند سطح کلسترول شما را بررسی کند.
چرا این آزمون اهمیت دارد؟
بالا بودن سطح کلسترول معمولاً بدون علامت است، بنابراین ممکن است شما ندانید که کلسترول خون شما بیش از حد نرمال است. تنها راه متوجه شدن این موضوع، انجام آزمایش خون است.
چنانچه کلسترول شما افزایش یافته باشد، با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی، رسیدن به وزن سالم و انجام ورزش های منظم می توانید سطح آن را کاهش دهید. در صورتی که شما به بیماری قلبی مبتلا هستید یا در معرض ابتلا به آن قرار دارید، پزشک ممکن است داروهای کاهنده کلسترول، مانند استاتین ها را برای شما تجویز کند.
تست NHS
این تست به عنوان چکاپ عمومی سلامت شناخته می شود و به شما اطلاع می دهد که آیا در خطر ابتلا به برخی بیماری ها هستید، نظیر بیماری قلبی، دیابت، بیماری های کلیوی و سکته مغزی.
این تست معمولاً ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به طول می انجامد. پزشک سؤالات ساده ای درباره شیوه زندگی و تاریخچه پزشکی خانواده شما مطرح می کند و قد و وزن شما را اندازه گیری کرده و فشار خون شما را کنترل می کند و با استفاده از تست پریک، نمونه خون گیری انجام می شود.
چرا این تست ضروری است؟
بر مبنای نتایج سؤالات و آزمایش خون شما، پزشک قادر خواهد بود تخمینی از احتمال ابتلای شما به بیماری های قلبی، سکته مغزی، بیماری های کلیوی و دیابت ارائه دهد. در صورتیکه بالای ۶۵ سال سن دارید، احتمالاً در مورد علائم زوال عقل نیز از شما سوالاتی خواهد شد. سپس پزشک توصیه هایی را جهت کاهش ریسک های موجود به شما ارائه می کند.
برای افراد ۴۰ تا ۷۴ سال که فاقد بیماری قلبی، دیابت و سابقه سکته مغزی هستند، توصیه می شود که تست NHS هر پنج سال یک بار انجام شود.
تست های پوستی
شما باید خودتان نیز به خال های پوستی تان توجه داشته باشید تا هر گونه تغییر یا علامتی را به سرعت شناسایی کنید. اکثر خال ها بی خطر هستند، ولی گاهی این احتمال وجود دارد که به بیماری نادری به نام ملانوما تبدیل شوند.
اگر متوجه تغییراتی در رنگ، اندازه یا شکل خال های خود شدید باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید تا آزمایش های مربوطه انجام شود.
چرا این تست حائز اهمیت است؟
ملانوما پنجمین سرطان کشنده در بسیاری از کشورها به شمار می رود و همانند دیگر سرطان ها، هر چه زودتر شناسایی شود، شانس درمان و بقای بیمار بیشتر خواهد بود.
واکسیناسیون
بیشتر افراد پس از مبتلا شدن به آنفلوآنزا، پنومونی یا شینگلز (زونا) خوب می شوند، اما این عفونت ها در سنین بالا می توانند عواقب جدی و حتی کشنده ای داشته باشند. بهترین اقدام پیشگیرانه، واکسیناسیون است.
برای اینکه بدانید کدام واکسن ها برای شما ضروری است و باید چه مواقعی آن ها را تجدید کنید، با پزشک مشورت نمایید.
آنفلوآنزا و پنومونی چهارمین علت شایع مرگ در افراد بالای ۶۵ سال محسوب می شوند. شینگلز نیز می تواند عوارض بلندمدتی به جا بگذارد و گاهی کشنده است.
ویروس آنفلوآنزا هر ساله تغییر می کند و به همین دلیل واکسن آن نیز سالانه به روزرسانی می شود تا بهترین حفاظت را فراهم آورد. اگر کمتر از ۵۰ سال سن دارید ولی از مشکلات مزمنی نظیر دیابت، بیماری قلبی یا بیماری ریوی رنج می برید، این واکسیناسیون ها برای شما اهمیت بیشتری دارند.