آزمون‌ها را به دلهره‌ای بزرگ برای دانش‌آموزان تبدیل نکنیم و راه را برای آن‌ها هموار کنیم

رئیس مرکز ارزیابی و تضمین کیفیت نظام آموزشی اظهار داشت: بسیاری از ما ارزشیابی را به عنوان پایان دوره آموزشی تلقی می‌کنیم و جایگاه ارزشیابی معمولاً به نمره نهایی مرتبط است که میزان یادگیری دانش‌آموز را مشخص می‌کند. ما تنها به سرفصل‌ها و محتوای کتاب‌های درسی توجه می‌کنیم و تصور می‌کنیم که با حفظ و ارائه این مطالب، به اهداف آموزشی دست یافته‌ایم. اگر یادگیری حاوی معنا باشد، برای دانش‌آموز لذت‌بخش خواهد بود و او را به مسیر همراهی با ما ترغیب می‌کند.

به نقل از ایسنا، محسن زارعی، صبح چهارشنبه، سوم اردیبهشت ماه، در نشست ملی طرح ارتقاء سواد سنجش معلمان دوره متوسطه اول (ویژه قطب ۵ کشوری) پیرامون برگزاری آزمون‌های هماهنگ در سه درس علوم، ریاضی و فارسی در سال گذشته تصریح کرد: این آزمون‌ها بر اساس سنجش عملکرد دانش‌آموزان اجرا شدند و این اقدام واکنش‌های متفاوتی از سوی دانش‌آموزان و همکاران به دنبال داشت، و این رویداد می‌تواند به عنوان یادآوری برای نظام آموزشی ما عمل کند و توجه طراحان و معلمان را به اهداف کتاب‌های درسی معطوف نماید.

وی همچنین بیان کرد: باید این پرسش کلیدی را در ذهن خود داشته باشیم و از خود بپرسیم این کتاب چگونه می‌تواند تحولاتی در دانش‌آموز ایجاد کرده و چه قابلیت‌هایی به او افزوده است. باید با طرح سوالات بنیادی، دانش‌آموزان را به خود جذب کنیم و در فرآیند ارزشیابی نیز به این نکات توجه نماییم. تحقق اهداف برنامه درسی به طرح سوالات اساسی وابسته است و تلاش معلمان در طول سال تحصیلی و نوع ارزشیابی آنان باید چنان باشد که یادگیری عمیق را مورد سنجش قرار دهد.

زارعی خواستار همکاری معلمان با نوع سنجش و ضرورت آشنایی با روش‌های تنظیم راهبرد مطالعه و یادگیری توسط دانش‌آموزان شد و بیان کرد: در این راستا، دبیرخانه‌های کشوری، راهنماهای عملی تدوین کرده‌اند که می‌تواند راهگشای خوبی برای همکاران باشد.

وی تأکید کرد که سنجش باید موجب تقویت و نمایشی از فرایند یاددهی و یادگیری باشد و ادامه داد: این مهم بر اساس راهنمای عملی که در این نشست به توافق خواهیم رساند، قابل عملیاتی کردن است. سال گذشته، به کمک گروهی از معلمان، راهنمایی برای آزمون‌های نهایی تهیه شد و امسال نیز بسته‌های آموزشی با هماهنگی دبیرخانه‌ها تشکیل شده و در خصوص متوسطه اول نیز همین روند دنبال خواهد شد.

زارعی به معاونان آموزشی توصیه کرد: به مدارس توصیه کنید که در زمان باقی‌مانده بر روی این موضوع تمرکز کنند. ارزشیابی صرفاً به معنای برگزاری آزمون، به ویژه آزمون‌های کاغذی، نیست. باید از فرصت‌های آموزشی به بهترین شکل استفاده کرد و سوالات کلاسی را براساس راهنمای عمل تنظیم کرد.

وی افزود: از آزمون‌ها، غولی تهدیدآمیز برای دانش‌آموزان نسازیم و باید مسیر آزمون را آسان‌تر کنیم. معلمان می‌توانند با ایجاد فضای آرام، فرایند یادگیری را تسهیل نمایند. نباید اجازه دهیم که دانش‌آموز دوازدهم فکر کند که باید به سراغ چیزی فراتر از کلاس درس و کتاب‌های درسی برود؛ چرا که منابع و مراجع اصلی همان کتاب‌های درسی هستند.

یزدانی، مدیرکل دفتر آموزش متوسطه دوره اول وزارت آموزش و پرورش، نیز در ادامه اظهار کرد که سنجش به عنوان پلی میان تدریس و یادگیری عمل می‌کند و سواد سنجش معلمان نیاز به ارتقاء دارد و تصریح کرد: تحلیل میزان یادگیری دانش‌آموزان از جنبه‌های مختلف بر اساس نتایج و تحلیل‌های آزمون ها، به برگزاری این نوع جلسه‌ها کمک می‌کند تا سنجش در راستای یادگیری قرار گیرد.

وی درباره اجرای مرحله اول سنجش دستاوردهای یادگیری قبل از عید صحبت کرد و از برگزاری مرحله دوم آن در ماه اردیبهشت سال جاری خبر داد و تأکید کرد: نقش مدیر و معاونت آموزش متوسطه و معلمان در این فرآیند بسیار حیاتی است.

وی دستیابی به هویت‌یابی، شناسایی استعدادها و هدایت تحصیلی را از جمله اهداف سال تحصیلی پیش رو و آینده عنوان کرد و ادامه داد: خانواده‌ها با توجه به معیارهای تعیین شده اقدامات خواهند کرد و خواهند پذیرفت که تحصیل در ۴۲ رشته فنی و ۱۶۰ رشته کاردانش می‌تواند استعدادهای فرزندانشان را شکوفا کند و دیگر در پی تحقق رویاهایشان تنها در رشته تجربی نخواهند بود. ما به دانش‌آموزان به عنوان فرزندان خود نگاه می‌کنیم و امیدواریم که اعتماد مردم به کارشناسان تعلیم و تربیت بیش از پیش تقویت شود.

وی در پایان بر اهمیت آشنایی با خصوصیات روانی دانش‌آموزان تأکید کرد و افزود: در دوره‌های توانمندسازی باید به سلیقه‌های متفاوت نسل زد و آلفا در سنجش و محتوای آموزشی توجه خاص شود.

به نقل از مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، سراج، دبیر راهبری ملی سنجش نیز با بیان اینکه سنجش، قلب فرآیند آموزش است، گفت: دستیابی به دستاوردهای آموزشی و نگهداری آن بدون سنجش امکان‌پذیر نیست. سواد سنجش به دقت و توجه بیشتری نیاز دارد و برگزاری چنین دوره‌هایی راه را برای انجام سنجش به شکل صحیح و همفکری درباره برگزاری سه آزمون هماهنگ کشوری در دروس علوم، ریاضی و فارسی هموار می‌کند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا