دوشنبه 4 آبان 1405

ربات تنیس‌ روی‌ میز MIT با شتابی معادل ۶۸ کیلومتر در ساعت: ربات‌های انسان‌نما به واقعیت پیوسته‌اند!

مهندسان دانشگاه فناوری ماساچوست (MIT) از توسعه رباتی خبر داده‌اند که در ابتدا ممکن است تنها به‌عنوان یک بازوی مکانیکی در میز پینگ‌پنگ به نظر برسد، اما عملکرد آن تقریباً شگفت‌انگیز است.

بر اساس گزارش ایتنا و به گفته سای‌تک‌دیلی، این ربات قادر است توپ‌ها را با سرعتی معادل ۴۲ مایل بر ساعت (تقریباً ۶۸ کیلومتر در ساعت) به سوی حریف برگرداند — و این کار را با استفاده از تکنیک‌های پیچیده‌ای چون لوپ (topspin)، درایو مستقیم و بک‌اسپین (chop) انجام می‌دهد.
 
این سامانه بر پایه یک بازوی رباتیکی طراحی شده که دارای چهار مفصل و یک مچ قابل کنترل است و به یک راکت استاندارد مجهز شده است. با بهره‌گیری از دوربین‌های سریع‌العمل و الگوریتم‌های پیش‌بینی‌کننده، موقعیت و مسیر توپ‌ها لحظه‌به‌لحظه تحلیل می‌شود و سپس بهترین روش ضربه انتخاب می‌گردد.

پژوهشگران با پرتاب ۱۵۰ توپ به سمت این ربات، توانستند نرخ بازگشت ۸۸ درصدی را برای هر سه نوع ضربه محاسبه کنند؛ آمار که با عملکرد بازیکنان نیمه‌حرفه‌ای انسان قابل مقایسه است.
 
کنریک کانسیو، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد MIT و یکی از نویسندگان اصلی این تحقیق اظهار می‌کند: «هدف ما طراحی ربات‌هایی است که بتوانند مانند انسان‌ها در شرایط واقعی تصمیم‌گیری کنند، ارتباط برقرار کنند و حتی در مأموریت‌های خطرناک جایگزین انسان‌ها گردند.»
 
در این پروژه، تیم MIT از بازوی رباتیکی سبک و مقاومی استفاده کرده که به‌عنوان بخشی از ربات انسان‌نمای «MIT Humanoid» طراحی شده است. این ربات همچنین توانایی دویدن، پریدن و حتی انجام پشتک را داراست. اکنون بازوی رباتیک با اضافه شدن یک درجه آزادی در مچ، به‌طور خاص برای استفاده در پینگ‌پنگ بهینه‌سازی شده است.
 
برای شبیه‌سازی واقعی شرایط بازی، مهندسان این بازوی رباتیک را به یکی از طرفین میز تنیس متصل کردند و دوربین‌هایی با قابلیت فیلم‌برداری با سرعت بالا در اطراف میز نصب نمودند. تصاویر ثبت‌شده به‌سرعت به سه رایانه منتقل می‌شد و الگوریتم‌های کنترلی به بازو دستور می‌دادند که چه نوع ضربه‌ای با چه زاویه و سرعتی باید اجرا شود.
 
آزمایش‌ها نشان دادند:
از جمله خصوصیات این ربات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرعت متوسط ضربات تولیدی ربات: ۱۱ متر بر ثانیه
    سرعت بالاترین ضربات: ۱۹ متر بر ثانیه (۴۲ مایل بر ساعت)
    دقت ضربات در تمامی تکنیک‌ها: تقریباً ۸۸ درصد

 

در مقایسه، ورزشکاران حرفه‌ای انسان قادرند توپ‌ها را با سرعت ۲۱ تا ۲۵ متر بر ثانیه بازگردانند. بدین ترتیب، ربات MIT به حدود قابلیت‌های انسانی نزدیک شده است.

از نکات جالب‌تر اینکه نسخه جدید این ربات توانایی «هدف‌گیری دقیق» را نیز داراست. پژوهشگران با افزودن الگوریتم‌های پیشرفته‌تر، توانستند مکان برخورد توپ را پیش‌بینی و مشخص کنند.
 
اما محدودیت کنونی این ربات چیست؟
لازم به ذکر است که این بازو ثابت به میز است و تنها می‌تواند توپ‌هایی را که در شعاع مشخصی فرود می‌آیند، بازگرداند. تیم MIT در حال کار بر روی نسخه‌ای متحرک از این ربات است که بر روی ریل یا چرخ نصب خواهد شد.
 
کانسیو در این‌باره تصریح می‌کند: «یکی از مزیت‌های اصلی این ربات در مقایسه با پرتابگرهای خودکار توپ این است که توانایی بازسازی همان اطلاعاتی را دارد که حریف در بازی تولید می‌کند؛ مانند چرخش و مسیر توپ. این خصوصیت، تمرینی واقعی و مفید برای بازیکنان انسان فراهم می‌کند.»
پروژه‌های مشابهی نیز پیش‌تر توسط شرکت‌هایی نظیر Omron و گوگل دیپ‌مایند انجام شده‌اند. این پروژه‌ها از یادگیری ماشینی برای تطبیق با تکنیک‌های مختلف ضربه استفاده می‌کنند.

اما آنچه MIT را متمایز می‌کند این است که به‌جای ساخت رباتی صرفاً برای تنیس روی میز، آن‌ها در حال توسعه یک پلتفرم چندمنظوره هستند که در آینده می‌تواند به‌عنوان بخشی از ربات‌های انسان‌نما در حوزه‌های حیاتی‌تر مانند امداد و نجات وارد عمل شود.
 
شایان ذکر است که از دهه ۱۹۸۰ میلادی تاکنون، طراحی ربات‌های پینگ‌پنگ‌باز یکی از آرزوهای مهندسان بوده است — ترکیبی از دید ماشینی سریع، کنترل دقیق بازو، موتورهای واکنشی و الگوریتم‌های پیش‌بینی.

اکنون به‌نظر می‌رسد MIT توانسته به این آرزو تحقق بخشد. آینده، شاید سریع‌تر از آنچه تصور می‌کردیم، به میز بازی وارد شود.

آخرین اخبار

رهبر انقلاب: کلید هرچه قوی‌تر شدن ایران مرزشکنی علمی نخبگان است

ه گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، پیام آیت الله سید مجتبی خامنه...

رفغ مشکل فنی، و فعالیت مجدد ایتنا

به اطلاع خوانندگان و کاربران گرامی ایتنا می‌رسانیم: همانطور که...

مدیرعامل اتحادیه دام سبک: قیمت منطقی هر کیلوگرم لاشه گوسفندی یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، افشین صدردادرس، مدیرعامل اتحادیه دام...

سندرم «کم‌ آوردن در ورزش»؛ چرا مردان در سکوت رنج می‌کشند؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بی‌بی‌سی:...

تبیین برنامه‌های آئین روز دانش‌آموز در سراسر کشور

رئیس ستاد برگزاری مراسم ۱۳ آبان از برگزاری راهپیمایی...

گودرزی: استیضاح عراقچی هنوز به هیئت‌رئیسه مجلس ارجاع نشده است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، عباس گودرزی سخنگوی هیئت‌رئیسه مجلس...

استقلال به امارات نرسیده به دردسر خورد/ آبی‌ها مصمم‌تر می‌شوند

استقلال در شرایطی راهی امارات شد که باید خود...

فروش دلار سهمیه‌ای چقدر ضرب بازار ارز را گرفت؟

بانک مرکزی به دنبال افزایش نوسانات بازار ارز، در...

فراخوان ملی طرح‌های تحول طب ایرانی و صنایع گیاهان دارویی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی،...

قیمت طلا ظهر امروز ۴ آبان ۱۴۰۵/ هر گرم طلای ۱۸ عیار ۲۶ میلیون و ۴۳۲ هزار تومان شد + جدول

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، براساس گزارش شبکه اطلاع‌رسانی طلا...

شکست دیگری برای ترامپیسم – خبرآنلاین

پیروزی لولا در برزیل را می‌توان در ادامه روندی...

پیشنهاد اصلاح و تغییر مبنای محاسبه مستمری بازنشستگان از چند سال آینده

دبیر هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی ضمن تشریح ابعاد...

چهار سال انتظار برای کاهش کیسه‌های پلاستیکی

با گذشت چهار سال از تصویب آیین‌نامه کاهش مصرف...

مدیریت اجساد؛ کلید تعیین هویت و آرامش خانواده‌ها در بحران‌ها

مدیر امور بحران و پدافند غیر عامل و دبیر...

اجلاس مسکو؛ نقطه عطف یا تکرار مکررات؟

هشتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف)...

پاکستان گذرگاه مرزی گبد–ریمدان با ایران را پس از یک هفته توقف بازگشایی کرد

به گزارش خبرآنلاین،براساس اطلاعات رسیده ، پاکستان گذرگاه مرزی...

تبلیغات متنی