تهران حامی تعامل برابر با غرب است/پاکستان مخالف تحریمهای ضدایرانی
به گزارش روز سهشنبه خبرنگار ایرنا، همایش دیدگاه ایران پیرامون نظم جهانی و فرصت های آن برای روابط دوجانبه ایران و پاکستان امروز به میزبانی اندیشکده مطالعات منطقهای IRS در اسلامآباد برگزار شد.
رضا امیری مقدم سفیر ایران در پاکستان، مشاهد حسین سید رئیس سابق کمیسیون امور دفاع مجلس سنای پاکستان، سلیم جوهر رئیس اندیشکده مطالعات منطقهای، فراز نقوی مسوول میز ایران در این اندیشکده و دکتر قندیل عباس استاد روابط بین الملل دانشگاه قائداعظم اسلامآباد از سخنرانان اصلی این برنامه بودند.
سفیر ایران سخنرانی خود را با تبریک زادروز محمد علی جناح (معروف به قائد اعظم) بنیانگذار فقید پاکستان به مردم و دولت این کشور آغاز کرد و گفت: ۴۶ سال پیش، انقلابی بر اساس آموزه های دینی در ایران به وقوع پیوست. این انقلاب به نظام طاغوتی در ایران پایان داد. نگاه عدالت محور انقلاب، در صحنه بین المللی، با دو واکنش متفاوت مواجه شد. از یک طرف، ستم دیدگان امیدی تازه به دست آوردند و از طرف دیگر ظالمین دنیا به مقابله با انقلاب روی آوردند.
وی افزود: این انقلاب از همان ابتدا با اعلام سیاست نه شرقی و نه غربی، بلوک بندی دوره جنگ سرد را رد کرد، به حق انحصاری وتوی شورای امنیت معترض و خواستار رفع این حق انحصاری شد و به دلیل مخالفت با هرگونه اشغالگری، رژیم صهیونیستی را به رسمیت نشناخت. اگر دنیا را به دو دسته حامیان و مخالفان وضع موجود تقسیم کنیم، طبعا ایران از مخالفین وضع موجود است.
ایران علیه رژیم نسل کش صهیونیستی سیاست اصولی دارد
سفیر ایران در پاکستان اظهار داشت: یک نمونه از اعمال نابه جای حق وتو توسط یکی از اعضای شورای امنیت، در موضوع غزه است. همه شاهدیم که در شرایط اسفبار فعلی در غزه، یک عضو شورای امنیت، برخلاف خواست جامعه جهانی و حتی اکثریت شهروندان خود، هفت بار قطعنامه آتش بس در غزه برای جلوگیری از نسل کشی را وتو کرد. در آخرین رای گیری شورای امنیت، از میان ده عضو فقط همین یک کشور به قطعنامه رای منفی داد تا نسل کشی رژیم اسرائیل ادامه یابد. آیا همین یک مورد نشان دهنده رویکرد صحیح انقلاب اسلامی به نظم حاکم بر جهان نیست؟
وی گفت: بیش از یکسال است که شاهد وحشیگری رژیم اسرائیل هستیم و وجدان عمومی جهان تایید می کند که این رژیم به هیچ یک از اصول انسانی پایبند نیست، حتی برخی از حکومت های غربی و اکثریت مردم آنها هم به اقدامات رژیم اسرائیل اعتراض کردند. صدور حکم بازداشت نتانیاهو توسط دیوان کیفری بین المللی نشانه ای از صحت سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال این رژیم نسل کش است.
امیری مقدم با طرح این سوال که آیا ایران این سیاست ها را صرفا با رویکرد جنگ طلبانه تعقیب کرده است یا اینکه از طریق تعامل و گفتوگو با جهان، خواهان تغییر نظم کنونی بوده است، گفت: آشکار است که ایران ضمن انتقاد به این نظام غیر عادلانه، همواره به عنوان عضوی مسوولیت پذیر در سازمان ملل رفتار کرده و فعالانه نقش آفرینی کرده است.
ایران هرگز نیز مذاکره را ترک نکرده است
وی گفت: بر عکس، کشورهای غربی که با سوء استفاده از حق وتو در شورای امنیت و به بهانه های مختلف قطعنامه های پیاپی علیه ایران صادر و انواع و اقسام تحریم های ظالمانه را علیه مردم ایران اعمال کردند. در حالی که ایران هیچگاه نه از مسیر صلح آمیز هسته ای خارج شده بود و نه هرگز میز مذاکره را ترک کرده است.
سفیر ایران در پاکستان افزود: ایران در سال ۲۰۱۵ برای اثبات صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای خود و حفظ صلح و امنیت جهانی با کشورهای گروه پنج به علاوه یک توافق کرد که طی قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مورد تایید قرار گرفت. اما بعد از دو سال آمریکا بدلایل واهی از این توافق خارج شد، در حالی که ایران همچنان به این قرارداد پایبند است و تروئیکای اروپایی هر چند از توافق خارج نشد اما در عمل هیچ اقدامی برای اجرای توافق انجام نداد.
وی در ادامه گفت: دولت بعدی آمریکا با شعار بازگشت به توافق کار خود را شروع کرد ولی دوره زمامداری اش به پایان رسید و اقدامی برای بازگشت به توافق انجام نداد. احتمالا شنیده اید که کشورم آمادگی خود را برای گفتوگو به منظور بازگشت به آن توافق یا هر توافق دیگری که تضمین کننده منافع جمهوری اسلامی ایران با حفظ دستاوردهای صلح آمیز هسته ای کشور باشد، اعلام کرده است. و حتما شنیده اید که با وجود عهد شکنی سه کشور اروپایی، نمایندگان ایران در مورد مسائل مختلف با آنها گفتوگو کردند اما بعد آن هم به دنبال اعمال فشار سیاسی علیه ایران هستند و در تازه ترین اقدام غیر سازنده، مساله فعال سازی مکانیزم ماشه را مطرح می کنند.
امیری مقدم تاکید کرد: ایران معتقد است که در تعامل با نخبگان، اندیشمندان و کشورهای معتقد به همکاری، باید برای ایجاد نظام بین المللی عدالت محور تلاش کرد. بر این اساس، ایران با دارا بودن موقعیت ژئوپلیتیکی منحصر بفرد برای ایجاد کریدورهای اقتصادی و تقویت ارتباطات، منابع و معادن سرشار، رتبه چهارم ذخایر نفت و رتبه دوم ذخایر گاز طبیعی جهان، دسترسی به دریا از شمال و جنوب، نیروی انسانی متخصص، رشد علمی و تولیدات دانش بنیان، آمادگی خود را برای همکاری با سایر بازیگران منطقه ای و بین المللی از موضع برابر اعلام کرده و در این راه گام های مهمی برداشته است و در این چارچوب از همه کشورها برای همکاری دعوت به عمل می آورد.
وی در بعد منطقهای نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره به چندجانبه گرایی و همکاری منطقه ای متعهد بوده و مخالف حضور قدرت های خارجی در منطقه بوده است زیرا حضور و دخالت آنها را مخل صلح و ثبات منطقه ای می داند و معتقد است که کشورهای منطقه با تشریک مساعی باید امنیت منطقه ای خود را تامین کنند. از این رو با اولویت بخشی به سیاست همسایگی، رویکرد تعامل و همکاری با همه کشورهای منطقه را در دستورکار قرار داده است. با وجود پویایی تحولات منطقه، تعامل ایران با همسایگان و کشورهای منطقه اعم از کشورهای غرب آسیا، آسیای میانه و آسیای جنوب غربی از شرایط خوبی برخوردار است.
سفیر ایران تاکید کرد: تهاجم و نسل کشی رژیم صهیونیستی این امید را برای دشمنان منطقه ایجاد کرده بود که با ایجاد تفرقه بین کشورهای اسلامی به اهداف شوم خود برسند. اما ایران با اعزام وزیر امور خارجه خود و رایزنی با کشورهای منطقه توانست این دسیسه دشمن را ناکام بگذارد. در این راستا، کشورهای عربی و شورای همکاری خلیج فارس در حرکتی منسجم تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان، غزه و ایران را محکوم کردند. سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران سفر دوره ای خود را با سفر به کشور دوست و برادر پاکستان به پایان رساند که طی آن مذاکرات بسیار سازنده ای با مقامات عالیرتبه پاکستان انجام شد.
وی افزود: ایران بر اساس اصول عزت، حکمت و مصلحت ضمن تعامل سازنده و مثبت با کشورهای منطقه و همسایه بر اساس احترام متقابل به حاکمیت ملی و استقلال همه کشورها، روابط و مناسبات خود را در همه زمینه های تجاری، اقتصادی و سیاسی، به صورت دو و چند جانبه ادامه خواهد داد.
امیری مقدم در زمینه روابط ایران و پاکستان نیز گفت: دو کشور با برخورداری از روابطی ممتاز، در همه حوزه ها مناسبات خوب و رو به گسترش دارند. امروز عزم و اراده مقامات و مسوولان دو کشور بر توسعه همه جانبه روابط در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی، امنیتی و غیره قرار دارد. تبادل هیات های عالیرتبه دو کشور در سطوح مختلف سیاسی، نظامی و اقتصادی در یک و نیم سال گذشته، نشانه عزم و اراده دو کشور برای افزایش سطح همکار های دو جانبه است.
وی ابراز اطمینان کرد که خوشبختانه با رشد تجارت دوجانبه، اکنون پاکستان یکی از پنج کشور نخست شریک تجاری ایران است. اراده رهبران دو کشور برای توسعه همه جانبه روابط، بازار مصرف ۳۲۵ میلیونی دو کشور، ۹۶۰ کیلومتر مرز مشترک، ارتباطات زمینی، ریلی، دریایی و هوایی و وجود خط ریلی اسلام آباد- تهران- استانبول در چارچوب سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، مکمل بودن بنادر چابهار با کراچی و گوادر و دهها ظرفیت دیگر، چشم انداز امیدبخشی برای روابط نوید می دهد.
ملت ایران، الگوی مقاومت برابر تحریمهای آمریکا
سلیم جوهر دیپلمات سابق پاکستان و رئیس اندیشکده مطالعات منطقهای با تمجید از رویکرد موثر و منطقی ایران در مدیریت بحرانهای منطقهای گفت: آنچه ما پس از تحولات اخیر در ایران و انتخابات ریاست جمهوری مشاهده کردیم، خویشتنداری راهبردی و موثر آن برابر برخی از اقدامات تحریک آمیز بود.
وی تحریمهای آمریکا علیه ایران را چالش برانگیز و مانعی برای ارتباطات منطقهای و بین المللی تهران توصیف کرد و افزود: در عین حال ایران یک کشور مقاوم است و مردم آن الگوی عبور از بحران تحریم و غیرموثر ساختن اثرات آن هستند.
این دیپلمات پاکستانی اظهار داشت: ما مفتخر به این هستیم که ایران اولین کشور جهان بود که استقلال و موجودیت پاکستان را به رسمیت شناخت، روابط ما همواره دوستانه و برادرانه بوده هرچند همانند هر کشور دیگری ما نیز در این روابط دچار چالش شده ایم اما هر دو همسایه با هم فکری و اولویت دادن به منافع و تهدیدات مشترک به تمامی مسائل در کنار هم پرداختهاند.
وی تاکید کرد: ظرفیتهای بزرگ و غنی ایران در حوزه زیرساخت، انرژی و اقتصادی یک فرصت ایده آل برای پاکستان است جایی که ما در تامین نیازهای انرژی با چالش روبه رو هستیم و همسایه ما ایران قادر به رفع آن است.
پاکستان علیه تحریمهای ضدایرانی است
مشاهد حسین سید، سیاستمدار کهنه کار پاکستانی و رئیس سابق کمیسیون امور دفاع مجلس سنای این کشور نیز با اشاره به مشترکات تاریخی، فرهنگی، زبانی و مردمی دو کشور اظهار داشت: تمدن و فرهنگ مشترک روابط میان دو ملت را درهم تنیده است.
وی تاکید کرد: پاکستان و مردم آن هرگز به هیچ طرحی برای انزوای ایران یا ایجاد بی ثباتی در این کشور همسایه ملحق نشده چرا که ایرانیان همواره در لحظات دشوار در کنار پاکستان بوده و هستند.
سناتور مشاهد حسین، تحریمهای یکجانبه آمریکا را بدترین اقدامی دانست که علیه ملتهای مستقل به کار گرفته می شود و آن را محکوم کرد و گفت: پاکستان هرگز تحریمهای ضدایرانی را قبول ندارد چرا که ما نیز با چنین رویکرد واشنگتن مواجه هستیم.
وی اظهار داشت که ملت ایران مقاومت بی نظیری علیه تحریمهای آمریکا، سلطه طلبی غرب و قلدری آنان دارند و باوجود فشارهای خارجی روند رشد و رفاه در ایران ادامه دارد.
این سیاستمدار پاکستانی گفت که تهران و اسلامآباد هرگز تقابل منافع نداشته و ما معتقدیم که هر دو کشور از یک توانمندی بالقوه برای تبدیل چالش و تهدیدات به فرصت برخوردارند.
وی خواستار تدوین یک راهبرد مشترک ضدتروریسم از سوی ایران و پاکستان برای مقابله با نیروهای ضد امنیت در مرزهای مشترک، سرکوب جریانات انحرافی به ویژه عناصر تجزیه طلب و همچنین بکارگیری ارزهای ملی یکدیگر در تقویت روابط تجاری شد.
رئیس سابق کمیسیون امور دفاع مجلس سنای پاکستان بر لزوم اجرای توافقنامه خواهرخواندگی بنادر چابهار و گوادر تاکید کرد و با اشاره به مراودات کلان اقتصادی چین با هر دو کشور همسایه خواستار تشکیل مثلث همکاری میان پکن، اسلامآباد و تهران شد.