این ورزشها به زانو آسیب میرسانند
ورزش کردن حتی با نام خود بار مثبتی از جنس سلامت و شادابی را یدک میکشد تا جایی که صحبت از صدمه دیدن و عوارض منفی ناشی از ورزش غیر اصولی بسختی در کنار آن میگنجد، اما واقعیت آن است که ۷۵ تا ۹۰ دقیقه فعالیت فیزیکی شدید و بدون استراحت، مانند ماراتن سرعت، ورزش را از یک روش موثر و غیر قابل انکار برای تقویت سیستم ایمنی تبدیل به عاملی آسیب زننده و مضر میکند.
گرچه ورزش نکردن یک اشتباه و در واقع خیانت بزرگ در حق سلامت جسم و روان است، اما ورزش غیر اصولی نیز اشتباهی دیگر است که عوارض منفی آن چه بسا بزرگتر و غیرقابل جبرانتر نیز باشد. با اینحال خیلیها نمیدانند ورزشی که انجام میدهند از محور اصول و قواعد درست خود خارج است و بدتر از آن نمیدانند که ورزش غیر اصولی چه آسیبی به بدنشان وارد میکند. پس اگر میخواهید ورزش اصولی انجام دهید گفتوگوی ما را با دکتر مهرداد بهرامیان، فیزیوتراپیست و عضو هیات مدیره انجمن فیزیوتراپی ایران بخوانید.
ورزشهای قاتل زانو
از مهمترین ورزشهای آسیبزا برای زانو میتوان به ورزشهای جهشی که ورزشکار با تمام وزن ناگهان روی مفصل فشار وارد میکند (والیبال، بسکتبال، فوتبال، کلیه ورزشهای رزمی و کشتی) اشاره کرد.
از سوی دیگر، حرکتهایی که در وضعیت خم مفصل، ورزشکار را وادار به چرخش میکند باعث آسیب مستقیم به مینیسک و رباط صلیبی میشود و گاهی برای همیشه ورزشکار را از ورزش حرفهای دور میکند؛ بنابراین تقویت درست عضلات زیر نظر یک متخصص فیزیوتراپی میتواند از بسیاری ازاین آسیبها جلوگیری کند.
هنگام سرماخوردگی ورزش نکنید
اگر آنفلوآنزا (سرماخوردگی همراه با تب و عفونت) دارید با ورزش خطر بیماری و عوارض جدی آن را زیاد میکنید. در طول ورزش جریان خون در قلب حدود پنج مرتبه بیشتر از مواقع عادی است. عامل بیماری آنفلوآنزا میتواند روی قلب شما متمرکزشده و سبب التهاب در بافت قلب شود. فعالیت فیزیکی در زمان ابتلا به سرماخوردگی ضرر یا فایدهای ندارد، اما ورزش همراه با آنفلوآنزا میتواند آسیب جدی به سلامت تان وارد کند.
ورزش برای خانمها بویژه پس از یائسگی
خانمها بعد از ۵۰ سالگی با چند خطر مواجه هستند از جمله کاهش تحرک و افزایش وزن، کاهش سطح استروژن در بدن به دلایلی مثل یائسگی زودرس که هر دوی اینها میتواند روند تخریب سطوح مفصلی را سرعت ببخشد.
با این تفاسیر، مشاوره با یک متخصص غدد و کمک گرفتن از یک فیزیوتراپیست برای انتخاب ورزش مناسب و تمرینات آبدرمانی بهترین انتخاب در این سن است. فراموش نکنید بهترین راهحل برای جلوگیری از به تعویق انداختن عوارض کهولت سن، ورزش کردن اصولی و درست است.
ورزش، آرتروز میآورد؟!
آرتروز پدیدهای است که با روند افزایش سن در همه افراد ایجاد میشود و علائمی، چون التهاب و تورم و کاهش فضای مفصلی به همراه دارد. ولی این خوردگی و التهاب سطوح مفصلی در ورزشهایی که تمام وزن روی مفاصل قرار دارد زودتر اتفاق میافتد، بخصوص در ورزشهایی مثل وزنهبرداری و کشتی که این نیروی خارجی بیشتر است. برای کاهش این نوع آسیب، کفش مناسب و سطح زمین تمرینی حرف اول را میزند. چون باعث کاهش عکسالعمل سطح به سمت مفاصل میشود.
برای پیشگیری از آسیب زانو اصولی ورزش کنید
گرچه اصول درست تمرین کردن در هر رشته ورزشی و به طور اختصاصی برای هر مفصل متفاوت است ولی اصولی همچون درست گرم کردن با افزایش انعطافپذیری عضلات و تاندون ها، درست سرد کردن با کاهش تجمع اسید لاکتیک در عضلات، کفش و زمین مناسب با کاهش نیروی عکسالعمل سطح و در نهایت مربی، بدنساز و فیزیوتراپیست کارکشته و متخصص برای هر رشته ورزشی نقش موثری در کاهش عوارض ورزش حرفهای روی مفاصل، بخصوص آرتروز زودرس دارد.
وقتی ورزش بلای جان مفاصل میشود
از مهمترین دلایل آسیبهای ورزشی در بدن بویژه در زانوها میتوان به عدم رعایت درست گرم و سرد کردن بدن اشاره کرد. اما مهمتر از این دو موضوع نباید از تاثیرات ورزش در زمین نامناسب و با وسایل ورزشی غیرحرفهای (کفش نامناسب و…) و نیز عدم استفاده از مربی باتجربه غافل شد.
عشق فوتبالها مراقب باشند!
پسر بچهها نه تنها در کشور ما بلکه در بسیاری از کشورهای دنیا از کودکی و نوجوانی به ورزش فوتبال علاقه زیادی دارند. تا جایی که حتی داخل خانه، حیاط مدرسه، پارکها و نیز باشگاههای ورزشی همیشه تعدادی پسربچه عاشق فوتبال بسیار جوان و با انگیزه را میبینیم که دوست دارند در هر فرصتی پا به توپ باشند!
اما نکته مهم ایناست که آسیب در ورزش فوتبال بویژه بهدنبال استفاده از چمن مصنوعی نامناسب بسیار شایع است. گرچه با پیشرفت فناوری زمینهای چمن مصنوعی بهتری به بازار عرضه شده، ولی کماکان احتمال آسیب در این زمینها به دلیل افزایش نیروی عکسالعمل سطح بسیار بالاست.
به همین دلیل توصیه اکید فیزیوتراپیستها به همه نوجوانان علاقهمند به فوتبال، گرم کردن و سرد کردن اصولی، استفاده از کفش و زمین مناسب و بهره جستن از مربیان متخصص است. گرچه توصیه میشود پس از هر آسیب ورزشی با یک فیزیوتراپیست مشورت کنند و از خود درمانی و مراجعه به افراد بی تخصص بپرهیزند.