تفاوت سنی «ایدهآل» برای دوام یک رابطه عاشقانه چقدر است؟
بارها گفته شده است که عشق سن و سال نمیشناسد و داشتن تفاهم، مهمترین فاکتور در دوام رابطه عاشقانه میان زوجها است. با این حال یک مطالعه علمی نشان داده است که داشتن یک اختلاف سنی مشخص میتواند به دوام بیشتر یک رابطه عاشقانه کمک کند.
این تحقیق که با استفاده از دادههای جامع در ایالات متحده انجام شده، شامل بررسی بیش از ۳ هزار زوج در طول چندین سال بود.
محققان هدف اصلی این مطالعه را بررسی تأثیر فاصله سنی بر «رضایت» و «ثبات روابط عاشقانه» عنوان کردهاند. آنان میگویند یافتههایشان چند روند اصلی را در رابطه میان زوجها نشان میدهد.
اولین نتیجه این مطالعه این است که بین فاصله سنی و رضایت زوجها رابطهای معکوس وجود دارد. به این معنا که هرچه فاصله سنی بیشتر باشد، میزان رضایت معمولاً کاهش مییابد.
یافتههای این تحقیق، که در نشریه علمی «اقتصاد جمعیت» منتشر شده، همچنین نشان میدهد که زوجهای با فاصله سنی کم در برابر چالشهای زندگی مشترک مقاومت بیشتری نشان میدهند.
پژوهشگران به علاوه میگویند تفاوت سنی همچنین بر پایداری بلندمدت روابط تأثیر بالقوهای دارد. به این معنا که فاصله سنی زیاد میتواند موجب بیثباتی در برخی روابط شود.
این نتایج نشان میدهد که سن بهعنوان یکی از عوامل، میتواند در موفقیت یا چالشهای یک رابطه عاشقانه نقش داشته باشد. با این حال، عوامل دیگری نیز باید در نظر گرفته شوند.
در همین حال این مطالعه نشان داده است که فاصله سنی ایدهآل برای یک رابطه موفق بین صفر تا ۳ سال است.
پژوهشگران ثبات رابطه فاصله سنی صفر تا ۳ سال را «بسیار قوی» و سطح رضایت طرفین در آن را «بالا» ارزیابی کردهاند.
آنان گفتهاند که زوجین در رابطهای با اختلاف سنی ۴ تا ۷ سال از سطح رضایتی متوسط و ثبات رابطهای «نسبتا پایدار» برخوردارند.
این در شرایطی است که سطح رضایت از رابطهای با اختلاف سنی ۸ سال یا بیشتر «متغیر» و ثبات رابطه زوجین «شکننده» توصیف شده است.
به گفته محققان نزدیکی بیشتر در تجربیات زندگی، اهداف شخصی، فرهنگها و همینطور درک بهتر نیازها و خواستههای یکدیگر از دلایل اهمیت فاصله سنی میان شریکهای عاطفی هستند.
با این حال باید توجه داشت که هر رابطهای منحصربهفرد است و زوجها میتوانند برخلاف این آمار نیز موفق باشند.
در حالی که فاصله سنی یکی از عوامل مؤثر است، عوامل دیگری نیز از جمله سازگاری عاطفی، ارزشهای مشترک و ارتباط مؤثر و پایدار میتوانند نقش مهمی در بادوام بودن روابط ایفا کنند.
مطالعه انجامشده همچنین به چالشهایی اشاره کرده که ممکن است زوجهایی با فاصله سنی زیاد با آن مواجه شوند. تفاوت در برنامههای زندگی یکی از این چالشها است چرا که افراد در مراحل مختلف زندگی ممکن است اولویتهای متفاوتی داشته باشند.
اختلاف در سطح انرژی و سرعت زندگی، بهویژه زمانی که یکی از طرفین بسیار جوانتر یا مسنتر باشد، یکی دیگر از چالشهای زندگی زوجین با اختلاف سن قابل توجه است.
دیدگاههای منفی اجتماعی نیز میتواند چالشزا باشد، زیرا که برخی جوامع به روابط با فاصله سنی زیاد نگاه انتقادی دارند.
چگونه بر این چالشها غلبه کنیم؟
محققان میگویند آگاهی و پذیرش متقابل یکی از نکات کلیدی غلبه بر چالش اختلاف سنی است. زوجها باید تفاوتها را بپذیرند و روی نقاط قوت رابطه تمرکز کنند.
همزمان زوجها باید برای یافتن تعادل تلاش کنند. مدیریت کردن شباهتها و تفاوتها باعث میشود تا رابطهای متعادل داشته باشید.
نتایج این مطالعه همچنین میگوید که سن تنها یکی از عوامل موفقیت در یک رابطه عاشقانه است.
به گفته پژوهشگران برای موفقیت رابطهها، باید به مواردی نظیر داشتن گفتگوهای شفاف با هم و ارتباط صادقانه، برخورداری از اهداف مشترک، تلاش برای شناختن تجربههای جدید طرف مقابل و ارزش گذاشتن به آنها و همچنین کوشش دوطرفه برای حل چالشها توجه داشت.
منبع: یورونیوز