جوهر نعنا (Menthol) به عنوان یک الکل ده کربنی، از روغن اسانس خالص نعنا استخراج می شود و در کاربردهای مختلفی چون چاشنی، عطر و دارو مورد استفاده قرار می گیرد. به ازای هر ۴ یا ۵ کیلوگرم نعنا، حدود ۱۰ گرم جوهر نعنا قابل استخراج است.
پژوهشگران در جریان تحقیقات خود، به طور خاص به کاهش میزان پروتئین اینترلوکین ۱ بتا (interleukin۱beta) پی برده اند. این پروتئین نقش مهمی در تنظیم واکنش های التهابی بدن ایفاء می کند؛ پاسخی که می تواند به عنوان یک محافظت طبیعی عمل کند، اما در صورت عدم کنترل مناسب، ممکن است آسیب های بیشتری به همراه داشته باشد.
این گروه از پژوهشگران بر این باورند که نتایج این تحقیق، فرضیه استفاده از استنشاق رایحه های مخصوص به عنوان یک درمان بالقوه برای آلزایمر را تأیید می کند. همچنین، آن ها بیان کرده اند که اگر بتوانیم دریابیم کدام عطرهای مطبوع می توانند واکنش های خاصی در سیستم ایمنی و مغز ایجاد کنند، می توان از این بوها برای بهبود سلامت افراد استفاده کرد.
خوآن خوزه، ایمنی شناس از مرکز تحقیقات پزشکی کاربردی در اسپانیا در این خصوص بیان کرد: در این تحقیق به بررسی و تأیید تأثیر حس بویایی در سیستم عصبی مرکزی پرداخته ایم و متوجه شده ایم که جوهر نعنا به عنوان یک بوی تحریک کننده برای سیستم ایمنی در نمونه های حیوانی عمل می کند. جالب ترین نکته این است که قرار گرفتن در معرض این ماده برای مدت کوتاه به مدت شش ماه در موش های مبتلا به آلزایمر، از کاهش توانایی های شناختی آن ها جلوگیری کرده و حتی بهبود توانایی های شناختی در موش های جوان را نیز به دنبال داشت.
این تیم تحقیقاتی که پیش تر نیز مشاهده کرده بودند استنشاق جوهر نعنا می تواند عملکرد سیستم ایمنی موش ها را تقویت کند، در این مطالعه جدید دریافتند که این بو حتی می تواند عملکرد شناختی را نیز افزایش دهد، همچنان که در چندین آزمایش آزمایشگاهی این موضوع مشاهده شده بود. استفاده از جوهر نعنا برای یک دوره شش ماهه در موش های آزمایشگاهی مبتلا به آلزایمر کافی بود تا افت توانایی های شناختی و ظرفیت های حافظه آن ها متوقف شود. افزون بر این، مشخص شد که این ماده قادر به بازگرداندن سطح پروتئین ها به مقادیر ایمن در مغز است.
پس از اینکه پژوهشگران به صورت مصنوعی تعداد سلول های تی (سلول هایی که از سیستم ایمنی حفاظت می کنند) را کاهش دادند، برخی عوارض مشاهده شد و این موضوع راه را برای درمان های آینده هموار کرد. آنا گارسیا اوستا از مرکز تحقیقات پزشکی کاربردی اسپانیا بر این باور است که هم کاهش سطح سلول های تی و هم قرار گرفتن در معرض جوهر نعنا می تواند باعث کاهش پروتئین اینترلوکین گردد که در واقع دلیل اصلی افت توانایی های شناختی در این مدل های آزمایشگاهی به شمار می رود.
پژوهشگران پیش تر پیوندهای متعددی میان بوها و سیستم ایمنی انسان یافته بودند. این ارتباطات به سادگی قابل درک و تأیید نیست؛ اما می دانیم که حس بویایی می تواند به شدت بر روی عملکرد مغز تأثیرگذار باشد. بوی های خاص ممکن است واکنش های معینی در مغز ایجاد کرده و واکنش های شیمیایی را تحریک کنند که بر احساسات، حافظه و دیگر موارد تأثیر می گذارد.
بیماری های مرتبط با سیستم اعصاب مرکزی از جمله آلزایمر، پارکینسون و شیزوفرنی معمولاً با کاهش حس بویایی همراه هستند. مطالعه جدید امیدبخشی را به ما می دهد، اما برای تأیید این یافته ها در انسان به داده های بسیار بیشتری نیاز است.
کاسپین ۲۴
