تأثیر صدقه دادن بر روزی
بهتر است مبحث تأثیر صدقه بر روزی را با سخنی از رسول الله (ص) آغاز نماییم. ایشان درباره تأثیر صدقه بر روزی میفرمایند که “استنزلوا الرزق بالصدقهْ” با صدقه روزی خود را افزایش بدهید.
همین یک جمله میتواند تأثیر این کار بر افزایش روزی را نشان دهد. درست است که اگر مالی را در یکی از بهترین موسسه خیریه در تهران به عنوان صدقه اهدا کنید توانستهاید به یک نیازمند کمک کنید و در عین حال، حال روحی خود را بهتر نمایید؛ اما اهدای مال تنها روش صدقه دادن نیست. صدقه بر 5 مورد مستحب است که یکی از آنها مال و اندوختههای مالی است. دیگری بر علم، عقل، جاه و مقام و زبان مستحب است.
دادن صدقه به روایت آیات و احادیث، باعث دوری بلا و افزایش روزی میشود. در صورتی که هر فرد بتواند هر قسم از صدقه که بر وی واجب است، بپردازد میتواند، آثار افزایش نعمت را به وضوح مشاهده کند.
آیا تنها صدقه بر مال باعث افزایش روزی میشود؟
همانطور که در بالا اشاره شد صدقه بر 5 قسم است که یکی از مهمترین آنها در وضعیت کنونی صدقه بر مال میباشد. ناگفته میدانید که کشور ما به دلیل تحریمها و مشکلاتی که در جامعه وجود دارد، ازنظر مالی دچار مشکلات عدیدهای است. بخش بزرگی از جامعه امروزه توانایی تأمین نیازهای اولیه نظیر مسکن، خوراک و پوشاک خود را ندارد و از این رو بر مؤمنین واجب است که با پرداخت صدقه مال خود، نه تنها به آنها کمک کند بلکه باعث رضایت خداوند شوید.
صدقه بر مال شامل اهدا پول کمک هزینه بیماران سرطانی ، تخفیف در هزینه اجازه خانه، اهدای پوشاک و خوراک به افراد نیازمند را شامل میشود. این کار را میتوانید در قالب قبول سرپرستی یک کودک بیسرپرست یا بد سرپرست انجام دهید.
هر کدام از روشهای مورد نظر را که انتخاب کنید توانستهاید در مرحله اول رضایت خداوند را به دست آورید و از برکات صدقه دادن که افزایش رزق و روزی است بهرهمند شوید.
اما این صدقه بر مال نیست که افزایش روزی به همراه دارد.
- صدقه بر علم باعث افزایش علم و مهارت شما در آموختههایتان میشود. همانطور که میدانید صدقه بر علم یعنی آموزش علم به دیگر افراد.
- صدقه بر زبان با هدف ایجاد آشتی و دوستی در بین دو دشمن انجام میگیرد. اگر بتوانید مشکلی از مشکلات دو فرد را برطرف کنید، میتوانید آسایش اجتماعی و خانوادگی خود را افزایش دهید و از برکات آن بهرهمند شوید.
- صدقه بر عقل نیز با هدف مشورت دادن به دیگران انجام میشود و بدیهی است که اعتبار و ارزش شما را بین افراد مختلف افزایش میدهد.
- صدقه بر جاه و مقام نیز به معنی باز کردن گره از کار افراد مختلف است که همین امر هم به داشتن اعتبار اجتماعی شما میانجامد و هم با رفع مشکلات مرد میتوانید جامعهای سالمتر داشته باشیم.
چرا باید صدقه بدهیم؟
صدقه دادن بر مال در اولین مرحله باید به نیت رضایت خداوند انجام گیرد. به عبارتی هر فرد با این هدف باید صدقه بی اندازد که خداوند را راضی نماید و در ادامه این خداوند است که با افزایش روزی فرد و رفع بلاهایی که در تقدیر وی نهاده است، برکات این کار خیر را نصیب او نماید.
اما صادق میفرمایند که با پرداخت صدقه میتوانید هفتاد بلا را از خود دور کنید. شاید مهمترین دلیل که ما صدقه را بر خود واجب میکنیم دوری از بلا است. به همین منظور در صورتی که مال فراوانی به دستمان برسد، به مسافرت میرویم، کار خیری در پیش داریم و یا موفقیت بزرگی کسب کردیم بر خود واجب میدانیم که صدقه پرداخت کنیم.
طبق آیات و روایات مطرح شده خداوند بعد از پرداخت صدقه، روزی شما را افزایش میدهد. این افزایش روزی میتواند در قالب افزایش درآمد، دسترسی بیشتر و راحتتر به نعمات خداوند و … اشاره نماییم. این تنها برکات مالی پرداخت صدقه است، از برکات معنوی آن نیز میتوان به وسیعتر شدن روزی اشاره داشت. این میتواند افزایش اعتبار و ارزش در بین مردم باشد یا میتواند افزایش توانایی فراگیری علم و دانش باشد.
از آثار پرداخت صدقه میتوانیم به افزایش رفاه اجتماعی اشاره داشت. رفاه اجتماعی به معنی مرفهتر شدن افرادی است که سطح درآمد آنها پایین است، بتواند راحتتر به نیازهای اولیه خود دسترسی داشته باشند.
کاهش بزه و جرم در جامعه از دیگر مزایای پرداخت صدقه است. افراد با کمک شما میتوانند علم خود را افزایش دهند، درآمد بهتری داشته باشند، کار پیدا کرده و مشکلاتشان حل شود. به این شکل میتوان فهمید که پرداخت هزینه از انجام جرم بیشتر توسط افرادی که نیاز مالی دارند، پیشگیری نماید.
کلام آخر
تأثیر صدقه دادن بر روزی با توجه به روایات پیام اکرم غیرقابل انکار است. موسسه خیریه مهر آمن تلاش دارد با دریافت صدقات شما و اهدای آن به افراد نیازمند واقعی، شما را در انجام کار خیر کمک کند. حسن ختام این مطلب را با حدیثی از امام کاظم (ع) به پایان میرسانیم. امام کاظم(ع) میفرمایند: «اگر کسی مالش را در راه خیر و احسان به دیگران خرج نکند، خدای متعال او را گرفتار میکند که دو برابر در راه باطل هزینه کند.»