«جغجغه مرگ» چیست و چرا گاه در آخرین لحظات زندگی انسانها شنیده میشود؟
بودن در کنار عزیزانی که در حال سپری کردن آخرین لحظات زندگیشان هستند، از نظر بسیاری آرامشبخش است. با این وجود جنبههایی در روند مردن وجود دارد که مشاهده آنها میتواند برای برخی ناراحت کننده باشد که یکی از معروفترین آنها شنیدن صدای «جغجغه مرگ» است.
اگرچه ممکن است شنیدن این صدا برای اطرافیان فرد در حال مرگ ناراحت کننده باشد، اما از نظر پزشکان این علامت در بیشتر موارد نشاندهنده این است که فرد در حال مرگ، واقعاً در یک وضعیت استراحت عمیق قرار دارد.
در روزهای پایانی قبل از مرگ، معمولاً فرد در حال احتضار زمان طولانی را در خواب و بیهوشی سپری میکند.
آنها ممکن است زیاد بخوابند و بیدار ماندن برایشان سختتر شود و این میتواند به این معنی باشد که فرد رو به موت، هوشیاری کمتر و کمتری خواهد داشت و به نفس نهایی خود نزدیکتر میشود.
پدیده ای به نام «هوشیاری پایانی» یا «terminal lucidity» نیز وجود دارد که در جریان آن، افراد اندکی قبل از مرگ ناگهان انرژی زیاد و غیرمنتظرهای از خود نشان میدهند. ناگهان بیدار میشوند و شروع به صحبت با دیگران میکنند و حتی گاه خاطرات «فراموش شده» را در آخرین لحظات خود به یاد میآورند.
از دست دادن برخی عملکردهای بدن مانند کنترل روده نیز رایج است؛ همچنین ایجاد تغییراتی در نحوۀ تنفس که گاه تنفس با مکثهایی کوتاه همراه است و گاه فرد با دهان کاملاً باز نفس میکشد.
اینجاست که ممکن است صدای «جغجغه مرگ» شنیده شود.
«جغجغه مرگ» صدایی شبیه غرغره کردن گلو است؛ صدایی که ممکن است از پشت گلو یا قفسه سینه فرد بیاید.
این صدا نتیجۀ تجمع مخاط و مایعات در اطراف راه های هوا در بدن فرد رو به موت است و به همین دلیل نفسهای او «صدا دار» میشود.
این صدا از آن رو ممکن است ترسناک باشد که ما به شنیدن این گونه نفسکشیدن عادت نداریم؛ اما دکتر کاترین مانیکس متخصص مراقبتهای تسکینی در بریتانیا میگوید که هنگام شنیدن این صدا نیز فرد رو به احتضار در آرامش است.
شنیدن صدای «جغجغه مرگ» کمی آزاردهنده است زیرا شنیدن صدای نفس کشیدن کسی آنهم از لا به لای مایع گلویش طبیعی نیست، اما این صدا نشانهای است از اینکه آن شخص عمیقاً بیهوش است. یعنی او آنقدر آرام خوابیده که حتی سعی نمیکنند گلویش را صاف کند.
منبع: یورونیوز