چهارشنبه 22 مهر 1405

سن ظاهری چهره چه اطلاعاتی درباره وضعیت سلامت فرد ارائه می‌دهد؟

هوش مصنوعی اکنون نگاهی جدید به اصطلاح «رنگ رخساره خبر می‌دهد از سر درون» دارد. بر اساس گزارشی از وال‌استریت ژورنال، پژوهشگران با استفاده از اسکن‌های چهره قادر به تخمین سن زیستی افراد و حتی پیش‌بینی طول عمر آن‌ها هستند. ابزاری به نام «فیس‌ایج» (FaceAge) که با تحلیل تصویر صورت، نشانه‌های ظریف پیری را شناسایی می‌کند، به زودی می‌تواند در حوزه پزشکی نقش بسزایی ایفا کند.

این فناوری توسط دکتر ریموند مک، متخصص سرطان در بیمارستان بریگام وومنز و گروه تحقیقاتی‌اش توسعه یافته است. آنان با بهره‌گیری از ده‌ها هزار تصویر بیماران و داده‌های عمومی، هوش مصنوعی را به آموزش پرداخته‌اند. در آزمایش‌های اولیه، این الگوریتم در پیش‌بینی زمان باقی‌مانده عمر بیماران مبتلا به سرطان، نتایج بهتری نسبت به پزشکان به دست آورد.

دکتر مک تصریح می‌کند که چهره نمایانگر اثرات ناشی از زندگی است. این سیستم دیگر یک ابزار سرگرم‌کننده نیست‌ــ بلکه به یکی از چندین فناوری هوش مصنوعی تبدیل شده که در زمینه بهداشت و درمان کاربرد روزافزونی دارد، از شناسایی سریع کووید-۱۹ در رادیوگرافی قفسه سینه گرفته تا تشخیص بیماری‌هایی چون پارکینسون و اوتیسم از روی چهره.

یکی از داستان‌های برجسته در این زمینه به بیمار ۹۰ ساله‌ای به نام لو ماگلانر مربوط می‌شود که به سرطان ریه مبتلاست. دکتر مک، با مشاهده انرژی و تحرک این بیمار‌ــ که هنوز به انجام بازی تنیس و سفر مشغول بوده‌ــ تشخیص داد که باید با وی همانند یک فرد جوان‌تر تعامل کند. در ادامه، فیس‌ایج سن زیستی او را ۶۶ سال تخمین زد که تصمیم پزشک را تأیید کرد.

در یک بررسی اولیه، مشخص شد بیماران مبتلا به سرطان به‌طور میانگین پنج سال پیرتر از افراد سالم به نظر می‌رسند‌ــ و معمولاً ظاهری مسن‌تر با مرگ زودتر مرتبط است. اگرچه این پژوهش هنوز به مرحله ارزیابی علمی نرسیده، محققان امیدوارند که این ابزارها به زودی در اتخاذ تصمیمات بالینی، زمان مراجعه بیمار به پزشک و انتخاب شیوه‌های درمان مؤثر واقع شوند.

هم‌اکنون، تست‌های برآورد سن چهره در دسترس عموم قرار دارد. شرکت‌هایی مانند نووس (Novos) نسخه‌های رایگان آنلاین را ارائه می‌کنند که با بارگذاری یک تصویر سلفی، اطلاعاتی درباره وضعیت پیری چهره شامل چین‌وچروک‌ها، جوانی چشم‌ها و بافت پوست ارائه می‌دهند. مدیرعامل این شرکت اذعان می‌کند که بیش از ۳۰۰ هزار نفر از این آزمایش بهره‌مند شده‌اند. او خود نیز هر چند ماه یک‌بار این آزمایش را انجام می‌دهد و با وجود ۴۰ سال سن، اسکن اخیر چهره‌اش را ۳۴ ساله و چشم‌هایش را ۲۶ ساله برآورد کرده است.

پژوهشگران چینی به رهبری پروفسور جینگ‌دونگ جکی هان در دانشگاه پکن نیز نشان دادند که ویژگی‌های خاص صورت با فرآیند پیری ارتباط مستقیم دارد. در تحقیقی که نتایج آزمایش خون را با اسکن سه‌بعدی چهره مقایسه کرد، مشخص شد افرادی که جوان‌تر به نظر می‌رسند معمولاً دارای شاخص‌های سلامتی بهتری هستند.

با این حال، کارشناسان تأکید می‌کنند که این فناوری هنوز برای استفاده بالینی عمومی به آماده‌سازی کامل نرسیده است. برخی گروه‌های نژادی به شکلی مؤثر در داده‌های آموزشی لحاظ نشده‌اند و کیفیت پایین تصاویر یا جراحی‌های زیبایی ممکن است بر دقت و صحت نتایج تأثیر بگذارد.

در آینده، یک عکس سلفی ممکن است تنها یک لحظه از زندگی شما را ثبت نکند، بلکه در تشخیص بیماری، انتخاب شیوه درمان و حتی پیش‌بینی آینده‌تان کمکی شایانی نماید‌ــ اما در حال حاضر پزشکان بر این باورند که این تنها جزء کوچکی از معماهای بزرگتر سلامت انسان است.

آخرین اخبار

جزییات تازه از رفع مسدودی گوشی تلفن همراه مسدود شده

به گزارش خبرآنلاین،فرشید شمشیری، عضو پیشین کمیسیون موبایل اتاق...

واکنش سفارت ایران به طرح اتهامات علیه کشورمان در مساله حجاب از سوی یک نهاد آذربایجانی

به گزارش خبرآنلاین، سفارت جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان...

۶ محقق پژوهشگاه رویان در فهرست دو درصد دانشمندان برتر جهان قرار گرفتند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشگاه رویان...

استند لمسی چیست؟ بررسی انواع، کاربردها و مزایا

اگر بخواهیم به این سؤال که استند لمسی چیست...

هیچ متهمی را نباید بلاوجه بازداشت کرد

به گزارش آفتاب نیوز، به نقل...

هزینه جلسات روانشناسی در سال ۱۴۰۵ در آذربایجان شرقی چقدر شده است؟

وقتی صحبت از هزینه جلسات روانشناسی میشود، اولین چیزی...

چرا پلاک‌گذاری خودروهای وارداتی ایرانیان مقیم خارج متوقف شد؟

با ادامه انتقادات مربوط به منشا ارز و ابهامات...

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تداوم شرایط جنگی / رشد اقتصادی جهان به چه رقمی می‌رسد؟

 به گزارش خبرگزاری خبرانلاین، رویترز نوشت: صندوق بین‌المللی پول...

خدمات رایگان درمان سرطان به دهک‌های پایین در پژوهشگاه جهاد دانشگاهی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از جهاددانشگاهی، دکتر...

مقابله با استارلینک ادامه همان مسیر توقیف کاست و جمع‌آوری دیش است

مواجهه با فناوری‌های ارتباطی در کشور بارها با محدودیت...

سوزش چشم هنگام کار با گوشی؛ علت چیست و چطور آن را برطرف کنیم؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : اگر...

زمان ثبت‌نام کالابرگ جدید بر اساس کد ملی اعلام شد

رئیس سازمان فناوری اطلاعات اعلام کرد: مهلت خوداظهاری برای...

ثبت رکورد تاریخی ایران با ۱۸ طلا در المپیادهای علمی جهانی

رئیس باشگاه دانش‌پژوهان جوان از کسب ۱۸ مدال طلا...

توروالدز و هوش مصنوعی؛ ۱۸ بار بوت برای یک خط کد

لینوس توروالدز، بنیان‌گذار و نگهدارنده اصلی هسته لینوکس، برای...

نتانیاهو: نگران انتخابات هستم – خبرآنلاین

به گزارش خبرآنلاین، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی شامگاه...

وقتی هکرها یخچال‌ها را به کوره تبدیل کردند؛ حمله سایبری بی‌سابقه در فرانسه

هکرها طی یک حمله سایبری گسترده، سامانه‌های کنترل یخچال...

تبلیغات متنی