آیا طرح امدادی واحد در پایتخت به اجرا درمی آید؟

رئیس مرکز مدیریت بحران اضطراری شهر تهران در مورد آینده شماره تماس امدادی یکپارچه توضیحات مفصلی ارائه داد و تصریح کرد: تقریباً تمامی تدابیر لازم برای پیاده سازی طرح شماره امدادی واحد مهیا شده است؛ با این حال، تعدادی از سازمان ها که خارج از دامنه فعالیت شهرداری تهران فعالیت می کنند، نگرانی هایی درخصوص اختلالات احتمالی در عملکردشان دارند که این موضوع باعث تأخیر در اجرای طرح می گردد.
پدرام قودجانی با تأکید بر اینکه یکپارچه سازی شماره امدادی واحد مدتی است جزو برنامه های کشور قرار داشته است، افزود: پس از یک تصادف جدی در اتوبان تهران قم، نهادهای مرتبط از جمله کمیسیون ایمنی راه ها، وزارت راه، وزارت بهداشت، و سازمان مدیریت بحران دوباره این مسئله را در دستور کار قرار دادند.
او ادامه داد: در ابتدا تصمیم بر این بود که این طرح در شهر قم به مرحله اجرا درآید و اقداماتی نیز در این زمینه انجام گرفت؛ اما با کمال تأسف به دلیل مشکلات مالی و عدم هماهنگی های لازم، اجرای این طرح به سرانجام نرسید. چند سال بعد، این طرح قرار بود به صورت آزمایشی در هرمزگان اجرا شود؛ اما این اقدام نیز به نتیجه نرسید.
رئیس مرکز مدیریت بحران اضطراری تهران اضافه کرد: نکته ای که در ارتباط با ادغام شماره های امدادی قابل توجه است، این است که برخی سازمان ها از بابت تجمع این شماره ها نگرانند و معتقدند این موضوع ممکن است در روند فعالیت های آنان اختلال ایجاد کند.
قودجانی گفت: نهایتاً در سال ۱۴۰۰، جلسه ای در ستاد مدیریت بحران کشور با حضور وزیر کشور برگزار شد و تصمیم بر این شد که این طرح به صورت آزمایشی در تهران به مرحله اجرایی درآید.
وی اشاره کرد: بر این اساس، مسئولیت اجرای این مأموریت به سازمان مدیریت بحران شهر تهران محول گردید. در گام نخست، ما به همراه دانشگاه علوم پزشکی مطالعات علمی را به مدت ۹ ماه انجام دادیم و با توجه به تجربیات جهانی، مدلی اجرایی برای تهران شد.
رئیس مرکز عملیات اضطراری شهر تهران ادامه داد: تمامی جلسات مورد نیاز با حضور نمایندگان آتش نشانی، اورژانس، هلال احمر و سازمان بهزیستی برگزار گردید. همچنین، باید تأکید کرد که پلیس در این شماره امدادی ادغام نخواهد شد؛ با این حال، برای بهبود اجرای این طرح نیاز به همکاری آن ها داریم به همین سبب نمایندگان پلیس در تمامی جلسات حضور داشتند. همچنین شرکت مخابرات و وزارت ارتباطات نیز نکات مهمی را به ما خاطرنشان کردند.
قودجانی خاطرنشان کرد: در مراحل بعدی، باید مکانی می شد که هم شرایط پدافندی در آن رعایت شده باشد و هم دسترسی های لازم وجود داشته باشد؛ در نهایت، این مرکز در طبقه همکف سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران ایجاد و طراحی های لازم برای آن انجام شد.
او افزود: تجهیزات تخصصی از جمله سخت افزارها و نرم افزارهای مورد نیاز این پروژه همانند مرکز تماس خریداری و مهیا شده و تأمین اعتبار لازم نیز صورت پذیرفته است.
رئیس مرکز مدیریت بحران اضطراری شهر تهران ادامه داد: مراحل اتصال سیستم ها به یکدیگر، ایجاد یک شبکه مشخص، برقراری ارتباطات رادیویی و… همه به خوبی انجام شده است.
قودجانی تأکید کرد: تقریباً تمامی مقدمات برای اجرای طرح شماره امدادی واحد آماده است؛ اما متأسفانه برخی سازمان ها که خارج از حیطه شهرداری تهران هستند، نگرانی هایی درخصوص ایجاد اختلال در فعالیت های خود دارند که این مسئله باعث تعویق در اجرای طرح می شود.
او اضافه کرد: ما تمام تلاشمان را می کنیم تا این سازمان ها را متقاعد کنیم. همچنین باید توجه داشت که این طرح نه آزمون و خطاست و نه پروژه ای که به طور غیرعلمی انجام شود؛ بلکه این طرح دارای مبنای علمی است و در واقع بیش از ۵۰ سال است که در سطح جهانی به اجرا درآمده است.
رئیس مرکز عملیات اضطراری تهران در پایان گفت: امیدواریم که همکاری های مثبتی با تمامی سازمان ها برقرار شود و این نهادها به جای ایجاد موانع، در اجرای این طرح مشارکت فعال داشته باشند تا هر چه زودتر این پروژه به مرحله عملیاتی برسد.
قودجانی خاطرنشان کرد: مسئولین باید توجه داشته باشند که این طرح برای رفاه تمامی مردم کشور مفید است؛ زیرا در زمان وقوع حوادث، شهروندان به راحتی نمی دانند که با کدام شماره تماس بگیرند و برای چه نوع خدماتی اقدام کنند؛ در نتیجه با اجرای این طرح، این نگرانی از دوش شهروندان برداشته می شود و می توانند تنها با تماس با یک شماره و اعلام مشکل خود، خدمات امدادی مطلوب را دریافت کنند.