عبور از دروازه تاریخ با تحصن استادان در ساختمان وزارت علوم

۲ دی ۱۴۰۳ خورشیدی برابر با ۲۰ جمادی الثانی ۱۴۴۶ هجری و ۲۲ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی مبداء مناسبات، اتفاقات و حوادث تاریخی مختلف است.

به گزارش ایسنا، امروز ۲ دی ۱۴۰۳ خورشیدی به اهم مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی این روز می‌پردازیم.

تحصن استادان دانشگاه‌های تهران در وزارت علوم- ۱۳۵۷

در دوم دی ماه ۱۳۵۷ ش، ده‌ها تن از استادان دانشگاه‌ها در اعتراض به دخالت نظامیان رژیم شاه در امور دانشگاه‌ها و تعطیل شدن کلاس‌های درس به دستور حکومت نظامی، ساختمان وزارت علوم را تصرف کرده و در آن تحصن کردند.

در این تحصن استادان دانشگاه‌ها خواستار از سرگرفته شدن تدریس و بیرون رفتن نظامیان از دانشگاه‌ها شدند. این اعتراض با قتل کامران نجات‌اللهی در ۵ دی ۱۳۵۷ ابعداد مختلفی پیدا کرد.

در تقویم شمسی مناسبت‌های دیگری چون تشکیل مجلس عالی با شرکت مقامات کشور برای بررسی اولتیماتوم روسیه به ایران در سال ۱۲۹۰، ناصرالملک نایب السلطنه پیشنهاد دولت را مبنی بر انحلال مجلس پذیرفت و فرمان آن را صادر کرد و یپرم خان رئیس نظمیه، مأمور بستن مجلس شد در سال ۱۲۹۰، انتشار روزنامه طلوع در رشت به مدیریت میرزا محمودخان و سردبیری میرزا ابراهیم خان در سال ۱۳۰۲، انتصاب سپهبد احمد امیراحمدی فرماندار نظامی تهران توسط احمد قوام‌السلطنه نخست‌وزیر وقت پهلوی پسر به عنوان وزیر جنگ پس از جنایت ۱۷ آذر در سال ۱۳۲۱، توافق ایران و شوروی برای واردات متقابل کالا از شوروی به ایران و بالعکس در سال ۱۳۳۶، بهره‌برداری از کارخانه برق سه هزار کیلوواتی اصفهان در سال ۱۳۴۵، گزارش عمومی پرویز ثابتی سنگسری رئیس اداره اول امنیت داخلی بعنوان «مقام امنیتی» درباره توطئه‌های سپهبد تیمور بختیار اولین رییس ساواک در سال ۱۳۴۹، سفر شهردار مسکو به تهران به دعوت غلامرضا نیک‌پی شهردار تهران در سال ۱۳۴۹، وام ۵۰ میلیون دلاری بانک جهانی به بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران در سال ۱۳۵۰، تعیین شاخص‌های قیمت‌گذاری نفت توسط محمدرضا پهلوی و پیش‌بینی۱۴ میلیارد دلار او از درآمدهای نفتی کشور در سال ۱۳۵۲، اعزام بستگان حجاج مفقود شده ایرانی به عربستان سعودی در سال ۱۳۵۴ به ثبت رسیده است.

عبور از دروازه تاریخ با تحصن استادان دانشگاه‌های تهران در ساختمان وزارت علوم

رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری به شرح زیر است:

ولادت حضرت فاطمه‌- ۵ بعثت

حضرت فاطمه‌ زهرا دختر نبی‌ مکرم اسلام در سال پنجم بعثت ۸ سال قبل از هجرت در مکه به دنیا آمد. ام ابیها، ام الحَسَنین، اُمُّ السِّبطَین و امُّ الائمَه از کُنیه‌های آن بانو و صدیقه، کبری، بتول، سیّده‌ نساءالعالمین، مطهّره، راضیه، مرضیه، طاهره و محدثه از القاب آن حضرت است.

مادرش، خدیجه بنت خویلد می‌باشد. فاطمه‌ زهرا فرزند رسول خدا، همسر حضرت امیرالمومنین و مادر اوصیاء الهی است که خداوند در آیه‌ تطهیر به پاکی او شهادت می‌دهد. او بهترین زنان از گذشتگان و آیندگان تا روز قیامت است و سیده‌ همه زنان عالم است.

حضرت صدیقه‌ طاهره در مقام تقوا و عصمت و طهارت به جایی رسید که رسول خدا(ص) غضب و خشنودی آن بانو را غضب و خشنودی خداوند عنوان کرد.

یکی از یادگارهای حضرت زهرای مرضیه(س) تسبیحِ آن بزرگوار در تعقیب نمازها است که در روایات امامان(ع) به نام تسبیح حضرت زهرا، آمده است.

عبور از دروازه تاریخ با تحصن استادان دانشگاه‌های تهران در ساختمان وزارت علوم
نوجوانی امام خمینی

تولد بنیانگذار جمهوری اسلامی-۱۳۲۰

حاصل پیوند سید مصطفی موسوی و هاجر احمد در تاریخ ۲۰ جمادی‌الثانی سال ۱۳۲۰ برابر با اول مهر سال ۱۲۸۱ و همزمان با میلاد با سعادت حضرت فاطمه‌ زهرا(س) متولد شد و نامش را سید روح‌الله گذاشتند.

پدر سید روح‌الله با شلیک جعفرقلی خان و رضاقلی سلطان خمینی از اشرار خمین مورد سوءقصد قرار گرفت و به شهادت رسید.

وی سواد مکتب‌خانه‌ای را در زادگاهش آموخت و بعدها با سفر به اراک دروس مقدماتی دینی را در محضر آیت‌الله شیخ عبدالکریم حائری آموزش دید. بعد از فعال شدن علمیه‌ قم توسط آیت‌الله حائری به همراه استادش به قم مهاجرت کرد.

آیت الله سید روح الله خمینی یک سال بعد از رحلت آیت‌الله محمدحسین بروجردی در اردیبهشت ۱۳۴۰، انتقاداتش از دستگاه پهلوی را آغاز کرد.

رژیم پهلوی نیز بعد از شکست در برابر ایشان در قضیه تصویب‌نامه انجمن‌های ایالتی و ولایتی در آذر ۱۳۴۱ و دستگیری و زندانی شدن از خرداد ۱۳۴۲ تا فروردین ۱۳۴۳ و در نهایت دستگیری و آغاز تبعید ۱۴ ساله، که از آبان ۱۳۴۳ به ترکیه و بعد به عراق و فرانسه استمرار یافت، با او به مبارزه پرداخت.

در تقویم قمری مناسبت‌های دیگری چون درگذشت محمد بن عبدالصمد بغدادی محدث معروف مسلمان در سال ۳۱۹  و روز زن و آغاز  هفته‌ بزرگداشت مقام مادر به ثبت رسیده است.

عبور از دروازه تاریخ با تحصن استادان دانشگاه‌های تهران در ساختمان وزارت علوم

رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی به این شرح است:

پایان جنگ روم و کارتاژ ۱۴۶ سال قبل از میلاد مسیح، ‌ زلزله بزرگ جزیره سیسیل در دریای مدیترانه در سال ۱۶۹۳،   تولد ژان هانری فابر دانشمند معروف فرانسوی در سال ۱۸۲۳، درگذشت خانم جورج اِلْیوُت نویسنده معروف انگلیسی در سال ۱۸۸۰، آغاز مذاکرات صلح روسیه و آلمان در جریان جنگ جهانی اول در سال ۱۹۱۷، خروج قوای مهاجم فرانسوی و انگلیسی از مصر پس از پایان جنگ سوئز در سال ۱۹۵۶، انتخاب کورتْ والْدْهایْم چهارمین دبیرکل سازمان ملل متحد در سال ۱۹۷۱، سقوط حکومت دیکتاتوری نیکلای چائوشِسْکو در  رومانی در سال ۱۹۸۹، روز استقلال جزایر مارشال از ایالات متحده امریکا در سال ۱۹۹۰ و انتقال قدرت به دولت موقت افغانستان پس از حمله امریکا به این کشور در سال ۲۰۰۱ از اهم رویدادهای این روز در تقویم میلادی است .

انتهای پیام

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا