«قارچ‌خور» مدل‌های معروف هوش مصنوعی را مورد بررسی قرار داد

در یک آزمایش، بازی «قارچ‌خور» به‌منظور ارزیابی مدل‌های شناخته‌شده هوش مصنوعی مورد استفاده قرار گرفت و توانایی‌های آن‌ها سنجیده شد.

برخی بر این باورند که بازی «پوکمون»(Pokémon) معیاری دشوار برای آزمایش هوش مصنوعی به شمار می‌آید، اما گروهی از محققان اعتقاد دارند که بازی «سوپر ماریو»(Super Mario)، که در ایران تحت عنوان «قارچ‌خور» شناخته می‌شود، از آن پیچیده‌تر است.

به نقل از تک کرانچ، سازمان پژوهشی «هائو ای‌آی لب»(Hao AI Lab) در «دانشگاه کالیفرنیا سن‌دیگو»(UCSD) اقدام به وارد نمودن هوش مصنوعی به عرصه بازی‌های سوپر ماریو کرده است. در این بررسی، هوش مصنوعی «کلود ۳.۷»(Claude 3.7) متعلق به شرکت «آنتروپیک»(Anthropic) بهترین نتایج را به نمایش گذاشت. مدل‌های هوش مصنوعی «جمینای ۱.۵ پرو»(Gemini 1.5 Pro) از گوگل و «GPT-4o» از شرکت «اوپن‌ای‌آی»(OpenAI) به چالش‌های جدی برخوردند.

بدیهی است که این نسخه از بازی سوپر ماریو به هیچ عنوان مطابق با نسخه اصلی سال ۱۹۸۵ نیست. این بازی در بستر یک شبیه‌ساز اجرا شد و با چارچوب «گیمینگ‌ایجنت»(GamingAgent) ادغام گردید تا کنترل شخصیت ماریو به هوش مصنوعی سپرده شود.

گیمینگ‌ایجنت که توسط هائو توسعه‌یافته، دستورالعمل‌های پایه‌ای را برای هوش مصنوعی فراهم می‌کند، از قبیل «اگر مانع یا دشمن نزدیک است، به سمت چپ حرکت کنید یا پرش کنید» و همچنین تصاویری از درون بازی را ارائه می‌دهد. سپس هوش مصنوعی، ورودی‌هایی را در قالب کد پایتون برای هدایت ماریو تولید می‌کند.

با وجود این کمک‌ها، مقامات هائو بیان کردند که بازی هر مدل را ملزم به یادگیری برنامه‌ریزی حرکات پیچیده و توسعه استراتژی‌های مؤثر می‌نمود. جالب اینکه این آزمایشگاه متوجه شد مدل‌های استدلالی مانند o1 شرکت اوپن‌ای‌ای که برای یافتن راه‌حل‌ها به صورت گام‌به‌گام به مسائل می‌نگرند، با وجود برتری‌شان در بسیاری از معیارها، عملکرد کمتری نسبت به مدل‌های غیر استدلالی از خود نشان می‌دهند.

به گفته پژوهشگران، یکی از اصلی‌ترین دلایل به‌وجودآمدن مشکلات برای مدل‌های استدلالی در بازی‌های این‌چنینی، محدودیت زمانی – که معمولاً چند ثانیه است – برای اتخاذ تصمیمات در خصوص اقدامات است. در بازی سوپر ماریو، زمان بسیار حائز اهمیت است. حتی یک ثانیه می‌تواند تفاوت میان یک پرش موفق و سقوط ناگوار باشد.

سال‌هاست که از بازی‌ها به‌عنوان ابزاری برای آزمایش هوش مصنوعی استفاده می‌شود، اما برخی از کارشناسان به ارتباط مستقیم میان توانایی‌های بازی هوش مصنوعی و پیشرفت‌های فناوری تردید دارند. به‌علاوه، در مقایسه با دنیای واقعی، بازی‌ها عموماً انتزاعی و به نسبت ساده به نظر می‌رسند و در تئوری، داده‌های بی‌نهایتی برای آموزش هوش مصنوعی فراهم می‌آورند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا