معرفی مشاور امنیت ملی جدید ترامپ

“`html
طبق گزارش یک رسانه آمریکایی، مارکو روبیو در کاخ سفید و وزارت امور خارجه فعلاً مقام خود را حفظ خواهد کرد، در حالی که استیو ویتکاف مسئولیت یافتن راهکاری برای خاتمه جنگ در اوکراین و غزه و ایجاد توافقی با ایران را بر عهده دارد.
به نقل از ایسنا، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور ایالات متحده پس از برکناری «مایک والتز» مشاور امنیت ملی پیشین خود در روز پنجشنبه گذشته، رویکرد خود را با انتخاب مجدد «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه به عنوان جانشین او، که دیدگاهی نسبتا متعادلتر نسبت به روسیه دارد، بهبود بخشید. وی همچنین آمادگی دارد رویکرد سیاست خارجی ترامپ را در خصوص ایران، غزه و چین دنبال کند.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی با چنین مقدمهای نوشت: با انتخاب روبیو به عنوان مشاور ارشد سیاست خارجی در کاخ سفید، به علاوه وظایف اصلی او به عنوان وزیر امور خارجه، ترامپ به رقیب سیاسی خود رو کرده که در سه ماه نخست ریاستجمهوری خود به عنوان یک حامی و نماینده با اعتبار رئیسجمهور عمل کرده است.
دو وجه مسئولیتها و اختیارات «مارکو روبیو»
اکنون روبیو از دو نهاد کاخ سفید و وزارت امور خارجه به اجرای این دستور کار کمک خواهد کرد، در حالی که «استیو ویتکاف» به عنوان فرستاده ویژه کاخ سفید، که مسئول مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن و همچنین مذاکرات صلح اوکراین است، بر عهده دارد که راهی برای پایان دادن به جنگ در اوکراین و غزه پیدا کند و به توافقی با ایران در زمینه برنامه هستهای برسد.
در ادامه این گزارش آمده است: «لسلی وینجاموری» مدیر برنامه ایالات متحده و قاره آمریکا در اندیشکده تحقیقاتی «چتم هاوس» بیان کرد: مارکو روبیو آماده است که همراستا شده و از جایی که ترامپ ایستاد، مسیر را دنبال کند. برداشت ما این است که در این دولت، وفاداری به شخص (ترامپ) و به مأموریت اولویت دارد.
با این حال، او افزود که ترامپ با جمعآوری این میزان قدرت در یک فرد در حوزه سیاست خارجی، در معرض خطر از دست دادن فردی قرار دارد که ممکن است نظرات یا مشاورههای دیگری را ارائه دهد.
مسئولیت جدید روبیو معمولاً مستلزم این است که او در نقش مشاور امنیت ملی در کاخ سفید باقی بماند و به رئیسجمهور نزدیک باشد، که توانایی او برای سفر به عنوان دیپلمات ارشد ایالات متحده را محدود میکند. این شرایط به ویتکاف، که تجربه کمتری در زمینه سیاست خارجی دارد، فرصتی میدهد تا بتواند مذاکراتش را در صحنه جهانی پیش ببرد، اما روبیو قطعاً باید زمان بیشتری را در دسترس رئیسجمهور آمریکا باشد.
نیویورک تایمز گزارش داد: به نظر نمیرسد که روبیو در خصوص روسیه بیش از والتز، رئیسجمهور را به چالش بکشد که نظرات تندتر و سنتیتری داشته است. یک آگاه عنوان کرد که والتز اخیراً تلاش میکرد تا رئیسجمهور ایالات متحده را ترغیب کند در صورتی که روسیه در مذاکرات صلح اوکراین عقبنشینی کند، واشنگتن تحریمهای سختی را علیه مسکو اعمال کند. هرچند به نظر میرسد ترامپ حداقل بهطور علنی، تمایل چندانی به این گزینه نشان نداده است.
سه مطلع نزدیک به ترامپ گفتند که دیدگاههای تندوالتز، انتقادات او از «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و حمایتهایش از «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در گذشته، شبهات عمیقی را در دولت ایجاد کرده بود.
بدون «مایک والتز»، دولت ترامپ در سیاست خارجی یکصداتر عمل خواهد کرد
این رسانه خاطرنشان ساخت: با حذف والتز، یک مقام ارشد دیگر که به عنوان رابط غیررسمی با ترامپ برای رهبران خارجی عمل میکرد، از بین میرود. اما در موضوعاتی مانند اوکراین، خاورمیانه، روسیه و چین، ارتقاء جایگاه روبیو به وضوح نشاندهنده عزم رئیسجمهور آمریکا برای حفظ انسجام در دولت است.
روبیو به عنوان سناتور فلوریدا یکی از منتقدان سرسخت روسیه و حامی پرشور زلنسکی پس از حمله این کشور به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ بوده است، و به عنوان وزیر امور خارجه ایالات متحده به همصدایی با دیگر مقامات دولت هشدار داده که ترامپ ممکن است با وجود شرایط جنگزده اوکراین، زمان و منابع کشور را به مذاکرات صلح تعلق ندهد، که این امر برای اوکراین چالشبرانگیز خواهد بود.
روبیو همچنین از خطمشی رئیسجمهور آمریکا در ارتباط با جنگ میان رژیم صهیونیستی و حماس در غزه پیروی کرده و بارها اظهار نظر کرده که «حماس باید نابود شود». او پس از پیشنهاد ترامپ که به کوچ اجباری فلسطینیان از غزه به بهانه بازسازی این منطقه جنگزده مربوط میشد، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «آمریکا آماده است رهبری را برای بازسازی دوباره غزه بر عهده گیرد.»
او هم مانند رئیسش اعتقاد دارد که چین «بزرگترین تهدید» ایالات متحده محسوب میشود و از حامیان سرسخت علاقه ترامپ به خرید و ضمیمه کردن گرینلند و کنترل مجدد بر کانال پاناما بوده است.
در زمینه سیاستهای ایران نیز، او با وجود تکرار ادعای رئیسجمهور در خصوص اهداف نظامی در برنامه هستهای ایران و اهمیت جلوگیری از دستیابی این کشور به سلاح اتمی، از خواست ترامپ برای دستیابی به توافق دیپلماتیک پیروی کرده که برای جلوگیری از بهکارگیری گزینه نظامی، ضروری است.
«هال برندز» استاد دانشگاه جان هاپکینز معتقد است: این موضع نشان میدهد که والتز با ترامپ همسو نبوده و در موضوعاتی مانند اوکراین و ایران، افکارش بسیار تند و جنگطلبانه است.
“`