مشکلات تعرفه های پرستاری در بخش خصوصی و تامین اجتماعی / خواستار اقدام وزارت بهداشت برای تعیین تعرفه های ۱۴۰۴

 

نایب رئیس اول شورای عالی سازمان نظام پرستاری ضمن تاکید بر اهمیت توجه به تعرفه های پرستاری برای سال آینده، به وضعیت نامطلوب پرداخت های تعرفه ای به پرستاران در بخش خصوصی و همچنین سازمان تأمین اجتماعی، اعتراض کرد.

دکتر قاسم ابوطالبی اظهار کرد که قانون تعرفه گذاری پرستاری پس از یک وقفه طولانی به مدت ۱۴ سال به مرحله اجرا درآمد، ولی متاسفانه ارزش گذاری تعرفه های پرستاری از همان ابتدا به درستی انجام نشده و مشخص نشده است که معیارهای ارزش گذاری خدمات پرستاری چیست.

 

او ادامه داد: بیمه ها به خرید خدمت می پردازند، لذا لازم است بدانیم که این خرید خدمت بر چه مبنایی انجام می شود. هرچند که پاداش و اجر معنوی مراقبت از جان بیماران قابل سنجش نیست، اما باید پرسید یک ساعت مراقبت پرستاری چه ارزشی دارد؟ به عنوان مثال، مراقبت ۲۴ ساعته از یک بیمار در بخش های داخلی و جراحی در قانون تعرفه گذاری، به کم تر از ۲۷۷ هزار تومان ارزش گذاری شده است، که اگر این مبلغ را به ۲۴ ساعت تقسیم کنیم، هر ساعت مراقبت از بیمار حدود ۱۱۵۰۰ تومان می شود، و این مبلغ نیز بین تمامی اعضای تیم پرستاری یک بخش تقسیم می گردد. بنابراین، اگر در یک بخش ۳۰ پرستار در حال خدمت باشند، این مبلغ میان آن ها توزیع خواهد شد و سؤال اینجاست که واقعاً ارزش یک ساعت مراقبت از بیمار چقدر است؟ این مبلغ بسیار پایین تعیین شده و شأن و کرامت پرستاران نادیده گرفته شده است.

 

درخواست نظام پرستاری از شورای عالی بیمه

 

ارزش گذاری غیرواقعی تعرفه ها در بخش های تخصصی

 

نایب رئیس شورای عالی نظام پرستاری افزود: ارزش گذاری غیرواقعی خدمات پرستاری در بخش های ویژه، اتاق عمل، دیالیز و اورژانس های بیمارستانی و پیش بیمارستانی، موجب شده است که دریافتی همکاران مشغول در این بخش ها به طور محسوسی کمتر باشد و نارضایتی قابل توجهی از نحوه محاسبه ارزش خدمات به وجود آمده است. تجدیدنظر در این تعرفه ها امری ضروری است و انتظار نظام پرستاری از شورای عالی بیمه این است که همان گونه که در سه سال اخیر برای اصلاح این قانون همکاری داشته اند، در راستای واقعی سازی ارزش خدمات پرستاری نیز نقش مؤثری ایفا کنند تا با فراهم شدن شرایط رضایت پرستاران، کیفیت خدمات و رضایت مندی مردم افزایش یابد.

 

وضعیت نامناسب پرداخت تعرفه ها در بخش خصوصی

 

پرداخت محدود تعرفه های پرستاری در تأمین اجتماعی

 

ابوطالبی با اشاره به وضعیت ضعیف پرداخت تعرفه پرستاری در بیمارستان های بخش خصوصی، توضیح داد: اگرچه بیمارستان های خصوصی از بیمه ها تعرفه های پرستاری را دریافت می کنند، اما آن ها این مبالغ را به پرستاران پرداخت نمی کنند یا پرداختی ها بسیار ناچیز است. با توجه به اینکه هیچ نهاد ناظری بر نحوه پرداخت ها در بخش خصوصی وجود ندارد، لازم است سازوکاری برای نظارت بر پرداخت تعرفه های پرستاری فراهم گردد.

 

وی همچنین به مشکلات پیش آمده در پرداخت های تعرفه ای در سازمان تأمین اجتماعی اشاره کرد و گفت: اجرای قانون تعرفه گذاری پرستاری در این سازمان نیز به درستی انجام نمی شود و از زمان اجرای قانون تنها یک یا دو بار پرداخت تعرفه به همکاران صورت گرفته است.

 

احتمال افزایش ۴۶ درصدی تعرفه های پرستاری ۱۴۰۴

 

لزوم افزایش سهم پرستاری از تعرفه ها

 

وی در خصوص تعرفه های پرستاری برای سال آینده بیان کرد: در حالی که شورای عالی بیمه افزایش ۵۶ درصدی تعرفه ها را برای سال آینده تصویب کرده است، اما این درصد به نظر می رسد در سطوح بالاتر به ۴۶ درصد کاهش یافته است. به عقیده من، افزایش ۴۶ درصدی تعرفه ها با توجه به وضعیت تورم موجود، تناسبی ندارد. ما امیدواریم سهم پرستاری از این افزایش بیشتر باشد و همچنین افزایش تعرفه های پرستاری بر اساس پیش نویس ارائه شده از طرف معاونت پرستاری وزارت بهداشت شامل ضریب k و همچنین ارزش نسبی خدمات پرستاری نیز باشد.

 

درخواست از وزارت بهداشت

 

ابوطالبی بیان کرد: پرستاران انتظار داشتند مبلغ پیشنهادی شورای عالی بیمه مورد تصویب قرار گیرد، و افزود: شورای عالی نظام پرستاری با افزایش ۴۶ درصدی تعرفه ها مخالف است و در این شرایط از وزارت بهداشت خواستاریم تا سهم پرستاری را از این افزایش بیشتر در نظر بگیرد. اگر سهم پرستاران افزایش یابد، با کاهش درصد افزایش تعرفه، این موضوع جبران می شود.

 

تعریف یک صندوق واحد برای تعرفه های پرستاری مشکل ساز است

 

او به مشکل موجود در صندوق های خدمات پرستاری اشاره کرد و گفت: هرچند پرستاران در بخش های متعدد به ارائه خدمات می پردازند، اما فقط یک صندوق برای تعرفه های پرستاری موجود است. تمامی مبالغ مرتبط با تعرفه های پرستاری به این صندوق واریز می شود و سپس در مورد توزیع آن تصمیم گیری می شود، که این مساله به خودی خود مشکل ساز است. وقتی صندوق تعرفه ها مشترک باشد، نقش پرستاران و میزان دریافتی شان شفاف نیست. نبود شفافیت همواره یکی از عواملی است که باعث نارضایتی پرستاران می شود.

 

نایب رئیس اول شورای عالی نظام پرستاری اذعان کرد که تعرفه های پرستاری نیاز به بازنگری دارند و افزود: بسته های کنونی ارائه شده برای تعرفه های پرستاری بسیار محدود هستند و بسیاری از خدماتی که پرستاران انجام می دهند به نام همکاران پزشک ثبت و پرداخته می شوند. ما از بیمه ها تقاضا داریم که تعرفه خدماتی که توسط پرستاران انجام می شود را به خود پرستاران پرداخت کنند.

 

او همچنین توضیح داد: ارائه بسته های دوگانه به عنوان راهکار پیشنهادی شورای عالی نظام پرستاری برای خدمات مشترک در نظر گرفته شده است؛ به این معنا که اگر خدماتی از سوی پرستاران ارائه شود، تعرفه های پرستاری برای آن در نظر گرفته شود و اگر ارائه خدمت به عهده پزشکان باشد، آن خدمت با تعرفه پزشکی به پزشکان پرداخت گردد. با توجه به اینکه خدمات پرستاری به طور کلی ارزان تر بوده، ارائه بسته های دوگانه می تواند هزینه از جیب مردم را کاهش داده و هزینه های بیمه ها را نیز کمتر کند.

 

لزوم تعیین تکلیف تعرفه های جدید قبل از پایان سال

 

ابوطالبی در خاتمه ابراز امیدواری کرد که درصد افزایش تعرفه های پرستاری ۱۴۰۴ قبل از پایان سال جاری تعیین تکلیف شود و از تکرار آزمون استخدامی سال جاری در سال آینده جلوگیری شود.

 

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا