کشف هیجان انگیز درباره قلب انسان
تنها راه درمان نارسایی پیشرفته قلبی، به غیر از پیوند، جایگزینی پمپ از طریق قلب مصنوعی است که دستگاه کمکی بطن چپ نامیده میشود که میتواند به قلب در پمپاژ خون کمک کند. دکتر هشام صادق، مدیر مرکز قلب سارور و رئیس بخش قلب و عروق در دانشکده پزشکی آریزونا، رهبری یک تیم بینالمللی را بر عهده داشت تا بررسی کنند که آیا ماهیچههای قلب میتوانند بازسازی شوند. در این پروژه، تعدادی از بیماران دارای قلب مصنوعی مورد تحقیق قرار گرفتند.
در کنار آنها، دکتر یوناس فریسن و اولاف برگمان، تیمهایی را در سوئد و آلمان رهبری کردند. آنها در روش ابتکاری خود، برای تعیین کربن بافت قلب انسان تاریخگذاری کردند تا متوجه شوند که آیا این نمونهها حاوی سلولهای تازه تولید شده هستند یا نه. محققان دریافتند بیمارانی که قلب مصنوعی داشتند، سلولهای ماهیچهای را بیش از شش برابر قلبهای سالم بازسازی کردند.
صادق در این باره میگوید: «این قویترین شواهدی است که ما تاکنون داریم مبنی بر اینکه سلولهای ماهیچه قلب انسان واقعا میتواند بازسازی شود. این یافته بسیار هیجانانگیز است، زیرا این تصور را تقویت میکند که توانایی ذاتی قلب انسان برای بازسازی وجود دارد».
این یافته همچنین این فرضیه را تقویت میکند که ناتوانی عضله قلب در استراحت کردن، دلیل اصلی است که باعث میشود قلب توانایی بازسازی خود پس از تولد را از دست بدهد. به این ترتیب، این تیم تحقیقاتی امیدوار است که با چنین روشی بتوان مسیرهای مولکولی درگیر در تقسیم سلولی را هدف قرار داد تا توانایی قلب برای بازسازی را افزایش دهد.
در سال ۲۰۱۴ نیز، صادق شواهدی مبنی بر تقسیم سلولی در بیماران دارای قلب مصنوعی منتشر و به این موضوع اشاره کرد که سلولهای ماهیچه قلب آنها ممکن است در حال بازسازی بوده باشد. او حالا میگوید نتیجه مطالعات اخیر شواهد انکارناپذیری در رابطه با بازسازی ماهیچه قلب انسان نشان داد که قبلا اصلا مشاهده نشده بود.
در مرحله بعد، صادق به دنبال این است که چرا تنها حدود ۲۵ درصد از بیماران دارای قلبهای مصنوعی به فرایند بازسازی عضلههای قلبی واکنش مثبت نشان میدهند.