شنبه 18 مهر 1405

ظهور گرد و غبار تا چه زمانی ادامه خواهد یافت؟

رئیس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضعیت هوا با اشاره به استمرار خشکسالی در نواحی مختلف، توضیح داد: در سال‌هایی نظیر امسال که بسیار خشک است، کانون‌های گرد و غبار خارجی به طور فعال‌تری عمل می‌کنند و پیش‌بینی می‌شود تا پایان تابستان، به طور دوره‌ای گرد و غبار به کشور وارد شود.

صادق ضیاییان در مصاحبه‌ای در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا اصطلاح «گرد و غبار» برای وضعیت جوی اخیر کشور مناسب است یا «گرد و خاک»، توضیح داد: اصطلاح بین‌المللی این پدیده dust است که به معنی خاک می‌باشد، اما به اشتباه «گرد و غبار» نامیده می‌شود. در علم هواشناسی برای غبار از واژه haze بهره می‌برند که با خاک تفاوت دارد. افزایش ذرات معلق با اندازه‌های ۲.۵ میکرون و ۱۰ میکرون و همچنین ذرات با قطر بیشتر، به معنای فعالیت گرد و خاک است.

وی ادامه داد: ذرات معلق با قطر ۱۰ میکرون و بالاتر معمولاً در محل تولید می‌شوند و به سرعت به زمین می‌نشینند، اما ذرات معلقی که از کانون‌های گرد و غبار خارج از کشور وارد ایران می‌شوند، معمولاً ۲.۵ میکرون هستند که به دلیل سبکی خود می‌توانند با وزش باد در فواصل طولانی جابجا گردند.

رئیس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضعیت هوا در پاسخ به این سوال که آیا وضعیت کنونی گرد و خاک در کشور بی‌سابقه است؟ تأکید کرد: این شرایط جوی نه بی‌سابقه است و نه کم‌سابقه، زیرا در سال‌های اخیر تغییرات اقلیمی و خشکی منطقه به بروز کانون‌های گرد و خاک انجامیده است. این کانون‌ها در زمان ترسالی یا دیر فعال می‌شوند و یا از میزان فعالیتشان کاسته می‌شود. در سال‌هایی مانند امسال که خشکی قابل توجهی وجود دارد، این کانون‌ها بیشتر فعال می‌شوند؛ بنابراین انتظار می‌رود تا پایان تابستان، گرد و خاک به کشور نفوذ کند.

وی در پاسخ به سوالی درباره تأثیر گرد و خاک با منشأ داخلی در مقایسه با کانون‌های خارجی، گفت: تحلیل نسبت تاثیر کانون‌های داخلی و خارجی در سال‌های گذشته در محافل علمی مورد بحث قرار گرفته است، اما به سوالات دقیق نمی‌توان پاسخ یکسانی داد، چرا که شرایط برای مناطق مختلف متفاوت است. هر منطقه تحت تأثیر یک سری کانون‌ها قرار دارد؛ برخی مناطق بیشتر تحت تأثیر کانون‌های داخلی و برخی دیگر بیشتر تأثیرپذیر از کانون‌های خارجی هستند، و در برخی نواحی ترکیبی از این دو نوع کانون بر وضعیت جوی تأثیر می‌گذارد.

ضیاییان در ادامه افزود: احیای مراتع و دشت‌ها و مدیریت بهینه منابع آب، از جمله راهکارهایی است که می‌تواند به مدیریت کانون‌های گرد و خاک کمک کند.

وی همچنین در مورد وضعیت بارش و اثر آن بر کانون‌های گرد و خاک یادآور شد: منطقه در سال‌های اخیر با کاهش بارندگی مواجه بوده است. برای مثال، در حالی که متوسط بارندگی سالانه کشور ۲۳۰ میلیمتر است، اما در سال جاری تا به حال تنها ۱۳۰ میلیمتر بارش ثبت شده است. این مشکل در پنج سال اخیر ادامه داشته و کشور در طول این مدت کمتر از ۱۹۰ میلیمتر بارندگی در سال داشته است.

رئیس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضعیت هوا با بیان اینکه وسعت کانون‌های گرد و غبار در منطقه بسیار زیاد است، اظهار داشت: گرد و غبار در شمال عربستان، شرق سوریه، اردن و نواحی وسیع عراق شکل گرفته است. مدیریت این کانون‌ها با روش‌های فوری امکان‌پذیر نیست، زیرا به تدریج و در طول سال‌ها به وجود آمده‌اند.

وی در ادامه به وجود راهکارهایی برای مدیریت کانون‌های محلی گرد و غبار اشاره کرد و گفت: برای نمونه، کانون صالحیه بین کرج و قزوین قرار دارد که با وجود مساحت محدود، تأثیر زیادی بر جمعیت ساکن در البرز و تهران دارد. این نوع کانون‌ها می‌توانند با روش‌هایی مانند مالچ‌پاشی و کاشت گیاهان مقاوم به خشکی تثبیت شوند. تثبیت کانون‌ها در خوزستان در مقیاس وسیعی انجام گرفته و سازمان منابع طبیعی می‌تواند با توجه به تخصص خود در این زمینه اقداماتی را انجام دهد.

ضیاییان در نهایت درباره تأثیر دیپلماسی زیست‌محیطی در تثبیت کانون‌های گرد و غبار با منشأ خارجی گفت: همین کانونی که بر ایران تأثیر گذاشته است در بخش وسیعی از کشورهای همسایه نیز فعال است. با این حال، کشورهای مختلف مشکلات و اولویت‌های بسیاری دارند و هزینه‌های قابل توجهی برای تثبیت کانون‌ها لازم است. بنابراین باید واقع‌بینانه به این موضوع نگاه کرد، اگرچه دیپلماسی بی‌فایده نیست، اما نمی‌تواند راه‌حل جامع و کامل باشد.

آخرین اخبار

دوحه: مهار تنش و گشودن راه برای تلاش‌های دیپلماتیک، اولویت ماست

به گزارش خبرآنلاین، وزارت خارجه قطر امروز شنبه در...

قیمت جدید گوشت قرمز امروز ۱۸ مهر ۱۴۰۵ / گوشت گوساله و گوسفندی کیلویی چند شد؟ + جدول

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بازار گوشت قرمز در نخستین...

بازدید وزیر تجارت و صنعت افغانستان از پاویون جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه ابوحنیفه

پنجمین نمایشگاه بین‌المللی بازرگانی ابوحنیفه امروز در شهر کابل...

بازار لوازم خانگی زیر سایه قیمت‌های لحظه‌ای و مشتریان دست به عصا!

نوسان لحظه‌ای قیمت‌ها، افزایش هزینه تامین کالا و کاهش...

رسید پذیرش تعمیرگاه چیست و چرا بدون آن نباید دستگاه یا خودرو را تحویل بدهید؟

گوشی، لپ‌تاپ یا خودرو را برای تعمیر تحویل داده‌اید،...

هشدار جدی مدیریت بحران درباره مخازن سوخت شهران

به گزارش آفتاب نیوز، حسین ساجدی‌نیا...

زاینده‌رود جان دوباره می گیرد؟

۱۸ مهر،روز نکوداشت زاینده‌رود،فرصتی برای یادآوری سرنوشت رودی است...

اختلال یادگیری؛ از برچسب‌زنی تا شناخت تفاوت‌های فردی دانش‌آموزان

دشواری برخی دانش‌آموزان در خواندن، نوشتن و ریاضی ممکن...

جزئیات جدید درباره بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی دفاع در مجلس/ رأی گیری مجازی است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، احمد نادری، اظهار کرد: جلسه...

بخشی از خاطرات کودکی‌مان ساختگی است!

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه بردفورد،...

پوتین با صدور یک بیانیه توافق نفتی با آمریکا را تائید کرد

به گزارش خبرآنلاین از خبرگزاری اسپوتنیک، در بیانیه کرملین...

اولین تصاویر از رنج‌روور برقی در آزمایش‌های سخت سوئد

رنج‌روور نخستین شاسی‌بلند تمام‌برقی خود را در شرایط سخت...

فاطمه مهاجرانی هم جواب روبیو را داد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، با تأکید...

OpenAI: نوجوانان روزانه کمتر از ۱۵ دقیقه از ChatGPT استفاده می‌کنند

بر اساس نخستین گزارش OpenAI درباره الگوی استفاده نوجوانان...

انبوه‌سازان مسکن ایرانی راه خارج را بلد شده‌اند!

رکود بازار مسکن در ایران شرایطی را به وجود...

جیلی با فست‌شارژ ۴ دقیقه‌ای به جنگ بی‌وای‌دی رفت!

جیلی با معرفی فناوری شارژ فوق‌سریع ۲.۲ مگاواتی در...

طرح دوفوریتی مجلس برای برخورد با ماینرهای غیرمجاز

به گزارش خبرآنلاین، حجت الاسلام علیرضا سلیمی عضو کمیسیون صنایع...

تکلیف تعطیلی مدارس خراسان رضوی برای همیشه مشخص شد

وزیر آموزش‌و پرورش در سفر به شهرستان‌های گناباد و...

تبلیغات متنی