کدام کشورها به عنوان شریک به بریکس پیوستند؟

به گزارش ایرنا، یوری اوشاکوف روز دوشنبه در نشستی خبری افزود: در آستانه اجلاس سران بریکس در کازان، ۳۵ درخواست برای پیوستن به روند کاری بریکس دریافت شد که در این میان، برخی کشورها خواهان مشارکت کامل بودند.
وی اظهار داشت: بدون شک، یکی از نتایج مهم این اجلاس، ایجاد دسته کشورهای شرکای بریکس و توافق بر سر فهرستی متشکل از ۱۳ کشور بود که تاکنون، ۹ کشور مورد اشاره آمادگی خود را در این زمینه تأیید کردند.
اوشاکوف ادامه داد: روسیه انتظار دارد که چند (چهار) کشور دیگر به زودی به دعوت‌ پیوستن به بریکس به عنوان شریک پاسخ دهند.

دستیار رئیس جمهور روسیه در امور سیاست خارجی افزود: براساس روش‌های مصوب، از کشورهای شریک به جلسات جداگانه در چارچوب اجلاس‌های بریکس و نشست‌های وزیران امور خارجه دعوت می‌شود.
اوشاکوف نسبت به مشارکت کشورهای شریک بریکس در نشست مقامات بلندپایه امنیتی، مجمع پارلمانی و دیگر رویدادها ابراز امیدواری کرد.
وی با بیان اینکه اکنون بیش از ۲۰ کشور دیگر (علاوه بر اعضا و کشورهای دسته شریک) به فعالیت های بریکس علاقه نشان می دهند، اظهار داشت: درهای این گروه به روی همفکران باز است. 
به گفته وی، این کشورها عبارتند از: جمهوری آذربایجان، بنگلادش، بحرین، بورکینافاسو، ونزوئلا، هندوراس، زیمباوه، کامبوج، کلمبیا، جمهوری کنگو، لائوس، کویت، مراکش، میانمار، نیکاراگوئه، پاکستان، فلسطین، سنگال، سوریه، چاد، سریلانکا، گینه استوایی و سودان جنوبی. 
دستیار رئیس جمهور روسیه با بیان اینکه گسترش غیرقابل کنترل بریکس، پیامد نامطلوبی به دنبال دارد، گفت: ما معتقدیم که گام‌های تدریجی و هماهنگ در این زمینه مورد نیاز است.

وی یادآور شد که درخواست ارائه شده از سوی سوریه برای پیوستن به فرایند کاری بریکس مربوط به دولت قبلی این کشور بود، ابراز امیدواری کرد که مقامات جدید دمشق نیز به کار بریکس علاقه نشان دهند. 

اوشاکوف در این نشست همچنین گفت: در روند پیوستن عربستان به بریکس وقفه ایجاد شده است، زیرا مراحل داخلی لازم برای این امر هنوز تکمیل نشده است. 

گروه بریکس در سال ۱۳۸۹ با مشارکت برزیل، روسیه، هند و چین در یکاترینبورگ روسیه تاسیس شد؛ یک سال بعد آفریقای جنوبی به این گروه ملحق شد. سپس جمهوری اسلامی ایران، مصر، اتیوپی و امارات نیز از ابتدای سال ۲۰۲۴ برابر با دی‌ماه ۱۴۰۲ به این گروه پیوستند.
روسیه در سال ۲۰۲۴ میلادی ریاست دوره‌ای یک ساله گروه بریکس را بر عهده دارد و در این چارچوب، برگزاری بیش از ۲۵۰ رویداد را با مشارکت کشورهای عضو در حوزه های سیاست و امنیت، اقتصادی و مالی، ارتباطات فرهنگی و بشردوستانه برگزار کرده است. 
از میان ۶ کشور دعوت شده به بریکس، چهار کشور به این اتحاد پیوستند.  رئیس‌جمهور جدید آرژانتین، دعوت به عضویت را نپذیرفت و مشارکت عربستان سعودی نیز در رویدادهای بریکس ضعیف بود. 

شانزدهمین اجلاس سران گروه بریکس اول تا سوم آبان ۱۴۰۳ برای نخستین بار با مشارکت دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو رسمی برگزار شد. 
عباس عراقچی وزیر امور خارجه در حاشیه این اجلاس گفت: سران کشورهای عضو گروه بریکس در نشست خود در کازان در پاسخ به درخواست‌های عضویت بین ۳۰ تا ۳۵ کشور در این اتحاد، تصمیم گرفتند که فعلا عضو جدید به این گروه اضافه نشود و برخی کشورها به صورت شریک به بریکس ملحق شوند.
عراقچی افزود: فهرستی از کشورها تعیین شده است تا از میان‌ آنها، کشورهایی که مورد اجماع ۹ کشور اصلی عضو قرار دارند، بتوانند به عنوان شریک با بریکس همکاری کنند.
وزیر امور خارجه ایران خاطرنشان کرد:‌ آیین‌نامه‌ای هم در این اجلاس تدوین شد در مورد چگونگی پذیرش کشور شریک و حیطه همکاری کشور شریک با بقیه کشورها، اینکه در کدام نشست‌ها شرکت کنند و در کدام نهادها، عضویت داشته باشند. این موارد در این اجلاس مشخص شد.

کشور برزیل در سال ۲۰۲۵ میلادی ریاست دوره‌ای گروه بریکس را برعهده دارد. 

عضویت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا قطعی است
دستیار رئیس‌جمهور روسیه در امور سیاست خارجی همچنین گفت: در پایان اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا که هفته جاری در سن پترزبورگ برگزار می‌شود، سران این اتحادیه اسنادی را در خصوص اعطای وضعیت کشور ناظر به ایران در این اتحادیه امضا می کنند. 

پیشنهاد برخی کشورها برای میزبانی دیدار احتمالی پوتین و ترامپ
خبرنگاری نیز در این نشست پرسید: آیا رابرت فیکو و ویکتور اوربان، نخست وزیران اسلواکی و مجارستان (در سفرهای اخیر خود به مسکو) کشورهای خود را به عنوان محلی برای دیدار احتمالی پوتین و ترامپ در آینده پیشنهاد کرده اند یا خیر.
دستیار رئیس‌جمهور روسیه در این باره گفت: مسکو قبلاً چندین پیشنهاد از کشورهای مختلف دریافت کرده است که علاقه‌مندی خود را برای میزبانی دیدار احتمالی ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده آمریکا را اعلام کرده‌اند.
وی افزود: به طرز عجبیی، ما قبلا چندین پیشنهاد در این باره دریافت کرده‌ایم اما نمی‌توانم اسامی آنها را اعلام کنم.
دستیار پوتین ادامه داد: رابرت فیکو نخست وزیر اسلواکی، مانند ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان، خود را یک سیاستمدار مستقل و متفکر نشان داده است که منافع کشورش را سرلوحه قرار می دهد.

وی در پاسخ به پرسش دیگری نیز گفت: هیچ درخواستی در مورد سفر احتمالی فرستاده ویژه دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در امور اوکراین به روسیه مطرح نشده است. 

احتمال سفر شولتس به مسکو؟
اوشاکوف در پاسخ به این سؤال که آیا صدراعظم آلمان برای گفت و گو در موضوع اوکراین ممکن است به مسکو سفر کند، گفت:‌ ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه و اولاف شولتس صدراعظم آلمان در گفت و گوی تلفنی اخیر خود در این باره صحبت نکردند.
وی ادامه داد: در مورد این گفتگوی تلفنی، نظرات زیادی مطرح شده است اما من به صورت شفاف به شما می‌گویم که این موضوع مطرح نشده است.

پیش از این، اشپیگل ۲۰ دسامبر گزارش داد که شایعاتی در حزب اپوزیسیون اتحادیه دموکرات مسیحی مبنی بر اینکه شولتس ممکن است در روزهای آینده برای “مأموریت صلح” به مسکو برود، منتشر شده است. سرویس مطبوعاتی کابینه وزیران آلمان در این باره گفت که گزارش های رسانه ها درباره سفر احتمالی شولتس به مسکو تخیلی است.

هنوز زمان دیدار پوتین و اسد مشخص نیست
دستیار رئیس‌جمهور روسیه در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: پوتین قصد دارد با بشار اسد رئیس جمهور سابق سوریه که در فدراسیون روسیه پناهندگی سیاسی دریافت کرده است، دیدار کند، اما زمان دقیق دیدار آنها هنوز مشخص نیست.
وی یادآور شد: پوتین در گفت و گوی زنده روز پنجشنبه خود به این موضوع اشاره کرد که قصد دارد با اسد ملاقات کند؛ بنابراین این دیدار انجام خواهد شد.

اوشاکوف در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: روسیه با مقامات جدید سوریه هم در سطح دیپلماتیک و هم نظامی در تماس است. 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا