هشدار یک کارشناس؛ افزایش موارد مبتلا به نوعی سرطان در ایران

رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی اظهار داشت: با توجه به تغذیه نامناسب، مصرف غذاهای ناسالم و مانده، کنسروها و فست فودها، تعداد بیمارانی که به این عارضه مبتلا شده اند، به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. سرطان های مربوط به دستگاه گوارش، نشاندهنده شرایط وخیم در دستگاه گوارش و اندام های وابسته به آن، از جمله مری، معده، سیستم صفراوی، پانکراس، روده کوچک، روده بزرگ، راست روده و انسداد است.
علائم مرتبط به ارگان آسیب دیده قابل توجه بوده و می تواند شامل انسداد (که ممکن است به مشکلاتی در بلع یا دفع ادرار منجر شود)، خونریزی غیرعادی یا سایر اختلالات باشد. تشخیص صحیح اغلب نیازمند انجام آندوسکوپی است و روش درمان وابسته به موقعیت تومور، نوع سلول های سرطانی و اینکه آیا این سلول ها به بافت های دیگر حمله کرده اند یا خیر، می باشد. به طور کلی، دستگاه گوارش و ارگان های وابسته به آن (پانکراس، کبد، کیسه صفرا) مسئولیت بیشترین شیوع سرطان ها و مرگ و میر ناشی از آن را نسبت به سایر سیستم های بدن دارند.
ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران گفت: بر اساس کوریکولوم آموزشی که به تصویب معاونین وزارت بهداشت و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده، انجام آندوسکوپی و رکتوسیگموئیدوسکوپی جزء وظایف علمی و تشخیصی پزشکان متخصص داخلی و فوق تخصص های گوارش می باشد.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با اشاره به شیوع بالای سرطان روده (کولون) در کشور، خاطرنشان کرد که این مشکل معمولاً در ناحیه سیگموئید روده بیشتر به چشم می خورد. پزشکان متخصص داخلی مجاز به انجام «رکتوسیگموئیدوسکوپی» به صورت به موقع بر اساس کوریکولوم آموزشی هستند و در صورت نیاز، حق انجام گاستروسکوپی (آندوسکوپی معده) را نیز دارند.
خسرونیا بیان کرد: دستیاران تخصص داخلی در زمان گذراندن دوره رزیدنتی، آموزش های لازم را در این زمینه دریافت می کنند تا در مواقع ضروری به نفع بیماران، اقدامات تشخیصی انجام دهند.
وی ادامه داد: تعداد افرادی که به سرطان دستگاه گوارش مبتلا می شوند، نسبت به سال های پیش در حال افزایش است؛ با توجه به شرایط اقتصادی و به دلیل عادات غذایی نادرست، مصرف غذاهای ناسالم و مانده، کنسروی، فست فودها و همچنین استعمال موادی همچون «ناس»، آمار مبتلایان و موارد تشخیص این بیماری افزایش یافته، اما متخصصان در سرتاسر کشور به ویژه در شهرستان ها با اقدامات تشخیصی قادر به شناسایی به موقع این بیماری ها هستند.
رئیس انجمن متخصصان داخلی ابراز داشت: پزشکان متخصص داخلی طبق کوریکولوم آموزشی مصوب، حق انجام آزمایشات آندوسکوپی و رکتوسیگموئیدوسکوپی را دارند، اما متأسفانه صدور گواهینامه و تأییدیه های مربوطه به عهده انجمن گوارش محول شده است که این انجمن نه تنها گواهی صادر نمی کند بلکه برای افرادی که گواهینامه علمی دارند نیز موانعی ایجاد کرده است.
خسرونیا با ابراز نگرانی در مورد نامه درخواست ریاست انجمن گوارش مبنی بر «اعلام نام های متخصصان داخلی که اقدام به آندوسکوپی می کنند» گفت: جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران اعلام می دارد، بررسی این موضوع و تعیین حدود و نوع خدمات پزشکان متخصص داخلی باید بر اساس کوریکولوم آموزشی و تحت نظارت وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی صورت گیرد و انجمن گوارش برای پیگرد قانونی همکاران متخصص داخلی، صلاحیت قانونی ندارد.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران خاطرنشان کرد: چنین موردی در دوران وزرای بهداشت پیشین نیز مطرح شده بود و به منظور جلوگیری از آسیب به خدمات رسانی به مردم و همچنین پیشگیری از ایجاد تجمعات اعتراضی به ویژه در شهرستان ها به این اقدام اخیر، جامعه پزشکان متخصص داخلی با هدف دعوت به آرامش، اقدام به نگارش و ارسال نامه ای اعتراضی به معاونان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کرده است.
وی تصریح کرد: تعداد و توزیع همکاران فوق تخصص گوارش به قدر کافی نیست که در سراسر کشور به صورت گسترده در دسترس باشند؛ به همین دلیل تلاش های متخصصان داخلی و تشخیص های به موقع آنان اهمیت کلیدی برای بیماران به همراه دارد.
وی همچنین اشاره کرد که تمامی پزشکانی که در مراکز درمانی سازمان تأمین اجتماعی که اقدام به آندوسکوپی می کنند، فوق تخصص گوارش نیستند و در این مراکز به طور عمده از پزشکان متخصص داخلی بهره گرفته می شود.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران اضافه کرد: انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران بابت برگزاری دوره های آموزشی آندوسکوپی بارها از متخصصان داخلی مبلغ زیادی اخذ کرده و گواهینامه هایی را نیز برای آن ها صادر کرده است.
خسرونیا گفت: باوجود اینکه اعطای گواهینامه های آموزشی به عهده انجمن گوارش است، اما متأسفانه در چند سال اخیر از صدور این گواهینامه ها برای همکاران متخصص داخلی خودداری شده است! این نوع موانع در مسیر طبابت و سنگ اندازی همکاران نسبت به یکدیگر باعث شده تا آمار مهاجرت در بین متخصصان داخلی بیشتر از سایر رشته ها باشد.
وی همچنین به برگزاری سی و پنجمین کنگره سالیانه جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران در آخرین هفته اردیبهشت سال آتی در مرکز همایش های رازی تهران اشاره کرد و افزود: حدود یکصد نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاه های مختلف کشور در این گردهمایی به صورت علمی، آموزشی و همکاری شرکت خواهند کرد؛ در طول چهار روز برگزاری، چهار سخنرانی اصلی جامع، ده سمپوزیوم متنوع و جلسات پرسش و پاسخ متعددی برگزار خواهد شد که علاوه بر بررسی موضوعات نوین پزشکی در ایران و جهان، مسائل درمانی مرتبط با سالمندان نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.