فریبکاری با هوش مصنوعی: رقابت مداوم بین دانش‌آموزان و آموزشگاه‌ها

یک استاد دانشگاه اظهار داشت: «هم‌اکنون من به عنوان معلم و همچنین به عنوان ناظر تشخیص تقلب در حوزه هوش مصنوعی فعالیت می‌کنم! اما برخی از دانشجویان حتی برای عذرخواهی کردن نیز به ChatGPT متوسل می‌شوند!»

اخبار رسانه‌ها نشان‌دهنده این است که با افزایش استفاده از فناوری هوش مصنوعی و ابزارهای مربوط به آن، در جوامع دانش‌آموزی و دانشجویی، گزارش‌های زیادی درباره سوءاستفاده از ChatGPT منتشر شده که سبب بروز چالش‌هایی در نظام آموزشی گشته است.
این چالش‌ها به بلاتکلیفی در نحوه برخورد با این فناوری می‌افزایند.

چالش هوش مصنوعی در آموزش

براساس یک نظرسنجی که در میان دانشجویان دانشگاه در ژانویه ۲۰۲۳ انجام شده، تقریباً ۹۰ درصد آنها حداقل یک بار از ChatGPT برای انجام تکالیف خود بهره‌برداری کرده‌اند. همچنین، تحقیقات مرکز پیو نشان‌دهنده این است که استفاده از این ابزار هوش مصنوعی در میان دانش‌آموزان ۱۳ تا ۱۷ ساله طی یک سال گذشته دو برابر شده است.

مدیران مدارس و دانشگاه‌ها از این موضوع نگرانند، زیرا نزدیک به هفتاد درصد آنها بر این باورند که هوش مصنوعی مولد، موجب کاهش تمرکز دانش‌آموزان بر روی دروس شده و حدود شصت درصد نیز تقلب را تأیید کرده‌اند. به علاوه، بیش از نیمی از مدیران نظام آموزشی احساس می‌کنند که مدارک آموزشی و دانش‌آموزان هنوز برای مواجهه با عصر هوش مصنوعی آمادگی لازم را ندارند.

بنظر می‌رسد مشکل اصلی در این میان، عدم توافق در نظام آموزشی درباره مفهوم استفاده مجاز از هوش مصنوعی است. به عنوان مثال، تنها حدود نیمی از مدیران آموزشی معتقدند که استفاده از طرحی که هوش مصنوعی ارائه می‌دهد برای نوشتن مقاله منطقی است، در حالی که اختلاف‌نظر و سیاست‌های مختلف حتی در یک مدرسه نیز به وضوح مشهود است.

یک استاد دانشگاه سنت پیتر در ملاقاتی اظهار کرد: «در حال حاضر من ناگزیر هم به عنوان معلم و هم به عنوان بازرس تشخیص تقلب هوش مصنوعی فعالیت می‌کنم!» البته لازم به ذکر است که روش‌ها و ابزارهای موجود برای شناسایی تقلب با استفاده از هوش مصنوعی گاهی اوقات به درستی عمل نمی‌کنند. این استاد به افزایش موارد تقلب اشاره کرده و از دانشجویانی انتقاد کرده که حتی برای بیان عذرخواهی خود از ChatGPT کمک می‌گیرند!
به این ترتیب، حتی دانش‌آموزانی که به این فناوری روی نیاورده‌اند نیز گاهی ناچارند مدارکی برای اثبات ادعای خود ارائه دهند تا بتوانند در راستای موفقیت خود قدم بردارند.

هوش مصنوعی، تهدید یا فرصت؟

با توجه به تمامی این موارد، برخی از فعالان در حوزه آموزشی هنوز بر این عقیده‌اند که استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی می‌تواند راهی مؤثر برای ارائه آموزش‌های کامل‌تر باشد. به عنوان نمونه، یک دانشگاه آمریکایی در دانشکده بازرگانی خود مؤسسه‌ای برای آموزش صحیح استفاده از هوش مصنوعی تأسیس کرده است.
به گفته یکی از استادان زبان انگلیسی دانشگاه ایالتی کنساو: «ChatGPT می‌تواند همچون یک ویرایشگر سریع و یاری‌رسان در پژوهش‌ها به دانشجویان کمک کند و آنها را در ساماندهی بهتری از ایده‌ها یاری دهد.»
مدیر عامل یک شرکت نرم‌افزاری به نام Securly نیز پیشنهاد می‌کند به جای ممانعت از دسترسی به هوش مصنوعی، استانداردهای ایمنی مشابه آنچه برای شبکه‌های اجتماعی اعمال شده پیاده‌سازی گردد.

روش‌های جدید ارزیابی

به منظور بهره‌برداری مؤثر از این فناوری و مقابله با آسیب‌های آن، کارشناسان و متخصصان، پیشنهادات متنوعی ارائه کرده‌اند.
از این رو، معلمان برای پیشگیری از تقلب، بر افزایش استفاده از روش‌های ارزیابی درون‌کلاسی همانند امتحانات شفاهی و نوشتن انشای دستی تأکید کرده‌اند. همچنین، برخی از آنها نظیر استیون سیسیرلی، استاد دانشگاه سنت پیتر، از دانشجویان درخواست می‌کنند تا پروژه‌های خود را در گوگل داکز پیش‌نویس کنند تا روند نوشتن و ایده‌پردازی قابل پیگیری باشد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا